Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ O minoră, preluată la spital direct din stradă. Martori: Doi băieți i-ar fi amestecat droguri în cafea

Incident cu semne de întrebare, în capitală. O minoră de 13 ani a fost preluată de ambulanță după ce i s-ar fi făcut rău în adiacentul Gării Centrale din capitală. Martorii spun că fata ar fi servit cu doi tineri o cafea și se pare că ei i-ar fi amestecat ceva în băutură.

Publicat

Primii care au observat minora au fost agenții de securitate ce se aflau în preajmă, dar și un echipaj de carabinieri. Aceștia au intervenit imediat pentru a-i oferi copilei ajutor. De asemenea, la fața locului au intervenit și polițiștii, dar și medicii cu ambulanța.

Medicii de pe ambulanță, care au examinat copila la fața locului spun că vizual copila ar avea semnele unei intoxicații cu alcool sau. Copila a fost transportată ulterior la Institutul Mamei și a Copilului.

MAXIM CAZACU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, INSTITUTUL MAMEI ȘI A COPILULUI: „La internare, pacienta prezenta o stare de dezorientare, specifică unei stări de ebrietate. 00.53 – 01.02 Pacienta nu se află în stare gravă, dar a fost readresată pentru consultații și îngrijiri în secția de toxicologie.


Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă al IGC, Tatiana Pîrlog, înainte de a fi dusă la spital, minora ar fi declarat carabinierilor că în timp ce aștepta microbuzul s-ar fi întâlnit cu doi tineri și au mers împreună să servească o cafea, lucru confirmat și de martori. Imediat cum minora a început să se simtă rău, necunoscuții ar fi dispărut.

Despre caz au fost anunțați și părinții, care declară că fiica lor este una exemplară și nu putea să consume narcotice benevol, versiunea preliminară fiind că băieții i-ar fi amestecat narcotice în cafea.

Această versiune urmează a fi investigată de poliție.


 

echipa.mdEdiție TV

/VIDEO/ Сălătorii peste hotare în siguranță: Ofițerii vamali explică cum poate fi trecută frontiera cu medicamente

Atenție, călători! Dacă v-ați planificat o vacanță peste hotare și vă pregătiți deja valizele este bine de știut și despre regulile de transport a medicamentelor.

Publicat

Ofițerii vamali spun că în ultima perioadă înregistrează tot mai multe cazuri când oamenii intenționat sau din neștiință încearcă să treacă hotarul cu medicamente ascunse în valize.

În acest context, oamenii legii reiterează că Medicamentele fac parte din categoria bunurilor de consum personal, iar introducerea și scoaterea lor din Republica Moldova este permisă numai doar cu condiția că cantitatea pe care o are persoana în bagaje n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada călătoriei.

ELENA SADOVICI, INSPECTOR PRINCIPAL, ORGANIZAREA CONTROLULUI VAMAL ȘI FACILITAREA COMERȚULUI: „O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoțite și de rețeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare”.


Un alt aspect este și faptul că în unele cazuri, funcționarii vamali depistează în trimiterile poștale medicamente ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante.

Și chiar dacă, în alte țări acestea sunt vândute fără prescripție medicală, atunci în Republica Moldova acestea sunt eliberate doar pe bază de rețetă de aceea nu pot fi liber transportate peste graniță.

De asemenea, persoanele care se tratează cu medicamente ce au un efect psihotrop, spre exemplu Alprazolam, Modafinil sau Tramadol, atunci când pleacă peste hotare trebuie să dețină și un certificate de la Ministerul Sănătății.


Este de menționat că transportul ilegal de pastile, în special a celor psihotrope sau anchilozante este realizat uneori și de traficanții de droguri, care ulterior le comercializează consumatorilor de substanțe narcotice. Trebuie de menționat că de la începutul acestui an, ofițerii vamali au înregistrat 5 astfel de cazuri.

Conform legislației Republicii Moldova transportul ilegal de medicamente este o infracțiune penală și se pedepsește cu până la 8 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Afaceri cu bancnote false: Poliția oferă explicații cum pot fi detectați banii falsificați

Mare atenție la banii pe care-i primiți rest. În țara noastră este bine pus pe roate businessul cu fabricarea și punerea în circulație a banilor falși.

Publicat

Dacă dai un click de căutare pe site-urile de anunțuri sau chiar pe rețelele de socializare poți găsi zeci de oferte de procurare a acestor bancnote. Mai mult, comercianții postează și secvențe video unde demonstrează că aceste hârtii sunt primite de terminale, deci, cu greu pot fi deosebite de cele originale. Un astfel de caz a fost înregistrat în aprilie de către poliția din Chișinău. Atunci, oamenii legii au reținut trei bărbați care ar fi pus în circuit bancnote false de 50 și 100 de euro.

Și acesta nu este singurul astfel de caz. Potrivit poliției, în 2021, au fost pornite 62 de cauze penale pentru fabricarea și punerea în circulație a banilor falși, și, totodată, au verificat peste 200 de bancnote pentru a stabili veridicitatea lor, chiar dacă cifra este în scădere față de anii precedenți, fenomenul nu a fost încă combătut în totalitate.

Sunt mai multe metode de a detecta o bancnotă falsă, spre exemplu răzuirea vopselei, verificarea la soare sau cu o lampă cu ultraviolet a prezenței firului metalizat, sau, cel mai simplu, persoana care bănuiește că a intrat în posesia unei bancnote false se poate adresa la orice bancă pentru ca banii să fie verificați cu tehnică specială.


Am decis să aflăm dacă oamenii cunosc despre faptul că s-ar putea pomeni în situația în care au primit o bancnotă falsă și dacă cunosc cum să acționeze.

„În primul rând trebuie să ne uităm pentru că este și „banca de glume”, poți să nu atragi atenția și să te apropii de o bătrânică care vinde un produs propriu, îi dai, ea nu se uită, îți dă rest. Tu vei rămâne cu un plus, ea va rămâne în minus”.

Unii din oamenii pe care i-am întâlnit spun că s-au pomenit în situații când au ajuns în posesia acestor bancnote.


În context, poliția vine cu un șir de recomandări, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru reprezentanții caselor de schimb valutar, a băncilor, dar și a punctelor de comerț.

Menționăm că, potrivit codului penal în vigoare în Republica Moldova, Fabricarea sau punerea în circulaţie a banilor falși se pedepsește cu până la 15 ani privare de libertate.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Beție fatală în raionul Orhei

Beție fatală, în raionul Orhei. Un bărbat de 64 de ani a fost ucis de amicul de pahar. Corpul neînsuflețit al victimei a fost depistat în dimineața de 27 mai, în propria sa curte, în satul Piatra de către o vecină, care a sunat imediat la 112.

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Orhei, Elena Băetrău, în ajun, în seara de 26 mai, acasă la bărbat, care locuia împreună cu soția sa venise vecinii lor. După ce au dat peste cap mai multe pahare de tărie, între gazdă și oaspete s-ar fi iscat o ceartă, ce a generat la scurt timp într-o bătaie.

După încăierare, bănuitul în vârstă de 30 de ani ar fi intrat în casa victimei și s-ar fi culcat.

Dimineața, suspectul a depistat cadavrul bărbatului de 64 de ani, iar mâinile și hainele sale pline de sânge, așa că fugit repede acasă, încercând să distrugă probele. Acum, bărbatul de 30 de ani este reținut și cercetat penal pentru omor.


Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 15 ani de pușcărie.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii