Rețele de socializare

Moldova

Circa 850 de arme de foc au fost scoase din circuitul ilegal de la începutul anului 2020

De la începutul anului 2020 până astăzi, 845 arme de foc au fost au fost scoase din circuitul ilegal. Acestea erau fie deteriorate, fie cu modificări neautorizate în construcție, sau adaptate pentru comiterea infracțiunilor, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol.

Publicat

Într-un răspuns pentru IPN, Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) menționează că procurarea armelor și a munițiilor, fără un permis în acest sens, este catalogată ca deținere ilegală de arme. Totuși, spun oamenii legii, actualmente a crescut numărul cazurilor de predare benevolă a armelor păstrate ilegal.

Din analizele Poliției se atestă faptul că marea majoritate a armelor procurate ilegal se introduc pe teritoriul Republicii Moldova, iar ulterior sunt comercializate prin intermediul site-urilor de publicitate și în locuri comerciale. În alte cazuri, armele pot fi dobândite prin donație sau moștenire.

Potrivit INSP, în Republica Moldova pot obține un permis de procurare a armelor letale și neletale și, după caz, a permisului de armă, persoanele care au 21 de ani și peste, care au absolvit un curs de instruire teoretică și practică de mânuire a armei de foc, organizat de o persoană juridică acreditată în domeniu, dispun de condiții pentru asigurarea securității și integrității armelor și a munițiilor, sunt apte din punct de vedere psihologic și medical pentru a deține și a folosi arme și muniții și au calitatea impusă de lege, atestată prin documente prevăzute în normele de aplicare a legii, în funcție de destinația armelor.


Respectivele persoane pot deține cel mult două arme de foc scurte cu țeavă ghintuită (revolver sau pistol), cel mult două arme de foc lungi cu țeavă ghintuită, cel mult opt arme de foc lungi cu țeavă lisă, un număr nelimitat de arme de foc pentru sportivii de tir care fac dovada necesității acestora pentru antrenamente, sau pentru participare la competiții sportive, sau un număr nelimitat de arme de către colecționarii de arme.

Posesorii de arme care le folosesc pentru a provoca un incident sau infracțiune riscă revocarea și anularea permisului de portarmă. Obținerea unui nou permis se inițiază peste o perioadă de cinci ani. Persoanele care dețin un permis de portarmă pot procura armele numai prin intermediul armurierilor licențiați, dar le pot obține și prin donație. Conform datelor de evidență, pe teritoriul republicii sunt înregistrați 11 armurieri licențiați, dintre care nouă în municipiul Chișinău.

O persoană care nu deține permis de portarmă poate să procure doar arme neletale, precum și muniții aferente, prezentând certificatul medical (concluzia narcologică și psihiatrică), din care să rezulte că este apt din punct de vedere medical pentru a deține și a folosi arme și muniții.


Potrivit INSP, pentru primele opt luni ale anului 2021, sunt 71 de persoane suspectate că ar fo purtat, păstrat, procurat, fabricat, reparat sau comercializat ilegal arme și muniții. În aceeași perioadă au fost sancționate pentru respectiva încălcare 115 persoane. Persoanele care procură, păstrează, poartă, repară sau comercializează ilegal armele neletale, sau alte arme nesupuse autorizării, se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale. De asemenea, potrivit Codului Penal, persoanele care poartă, păstrează, procură, fabrică, repară, comercializează sau dețin în posesie armă ilegală, riscă să fie sancționați cu amendă de la 650 la 950 unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași acțiuni săvârșite repetat sau de două sau mai multe persoane se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Persoana care a predat de bunăvoie arma de foc sau munițiile pe care le deținea fără autorizația corespunzătoare este liberată de răspundere penală.

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii