Moldova
Șoferii pot achita doar 25% din suma amenzii pe care au primit-o. Află care este procedura:
Fiecare șofer măcar odată a încălcat Regulile Circulației Rutiere. Unii dintre cei care au fost prinși de agenții INP evită să achite și caută că contesteze procesele verbale. Alții însă, își recunosc fapta și pleacă imediat să achite amenda la terminal, online sau la cea mai apropiată filială a băncii.

Fiecare șofer cunoaște că, dacă reușește să-și achite amenda în timp de 72 de ore de la întocmirea procesului verbal, atunci plătește doar 50% din suma integrală. Însă în lege mai este stipulat un punct despre care nimeni nu vorbește, iar șoferii nu sunt informați.
În luna decembrie a anului 2018 au intrat în vigoare un șir de modificări a Codul Contravențional, care a fost completat cu un nou capitol: ”Proceduri simplificate de constatare și examinare a contravenției”.
Această procedură presupune achitarea unor amenzi mai mici, și anume o doime din minimul amenzii plătite, în cazul examinării contravenției în baza constatărilor personale ale agentului constatator sau o doime din maximul sancțiunii sub formă de amendă în cazul încheierii unui acord de colaborare.
Astfel, legea prevede posibilitatea încheierii unui acord de colaborare între agentul constatator, după caz, procuror și contravenient, care își recunoaște vina, integral, în schimbul unei pedepse reduse. Acordul poate fi încheiat în orice moment al procesului contravenţional pînă la soluţionarea în fond a cauzei.
Examinarea faptei contravenționale în baza constatărilor personale ale agentului constatator:
(1) În cazul depistării unei fapte ce constituie contravenție, agentul constatator nu încheie proces-verbal cu privire la contravenţie dacă sînt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
a) contravenția poate fi constatată în temeiul constatărilor personale ale agentului constatator și nu necesită acumulare de probe;
b) persoana acceptă constatările agentului constatator, ca fiind suficiente pentru demonstrarea vinovăţiei, şi recunoaşte săvîrşirea contravenţiei;
c) examinarea contravenției și aplicarea sancțiunii țin de competența agentului constatator;
d) contravenția nu este pasibilă de sancțiunea confiscării bunurilor în conformitate cu art. 4397.
(2) În cazul săvîrșirii contravenției de către un minor, procedura simplificată poate fi aplicată doar în condițiile asistării acestuia de către reprezentantul său legal.
(3) În cazul tragerii la răspundere contravențională în condițiile alin. (1), agentul constatator va emite o decizie prin care va aplica o sancțiune egală cu o doime din minimumul sancțiunii sub formă de amendă prevăzută în partea specială a cărţii a doua.
Așadar, în cazul în care sunteți deacord cu fapta săvârșită, cereți agenților INP să fie întocmit actul de colaborare pentru procedura simplificată! După care achitați amenda în timp de 72 de ore și profitați de ”reducerea” de 75% din suma integrală a amenzii!
Moldova
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.
Moldova
/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.
A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Moldova
/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.
Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova2 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Șantaj trecut de limita imaginației. Un bărbat s-a văzut nevoit să intre cu poliția în propia casă părintească.
-
Moldova17 ore în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova2 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ „A venit poliția! Culcat!”. Doi bărbați, reținuți pentru confecționarea și comercializarea documentelor oficiale false.
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.