Rețele de socializare

Moldova

Dosarul autobuzelor: Procurorii au pus sechestru de peste 3.000.000 de lei pe bunurile suspecților

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunță admiterea de către instanța de judecată a demersurilor procurorilor de aplicare a sechestrului pe mai multe bunuri, în sumă de peste 3.000.000 lei, în cazul licitației și achizițiilor efectuate pentru Parcul Urban de Autobuze din Chișinău.

Publicat

Sechestrul a fost aplicat asupra bunurilor mobile și imobile (automobile de lux, apartamente), care aparțin bănuiților în cauza penală privind licitația în dosarul achiziționării unui număr de 31 de autobuze de model „Isuzu” pentru acest parc de autobuze. La etapa curentă a investigațiilor, bănuiții sunt patru la număr, care ar fi comis faptele pentru care sunt cercetați în exercițiul unor funcții de decizie în administrația publică.

Astfel, în rezultatul investigațiilor financiare paralele, desfășurate în cadrul infracțiunii generatoare de profit, la 8 noiembrie curent, de către Direcția Generală urmărire penală a IGP al MAI a fost pornită urmărirea penală pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, care este investigată de comun cu procurorii PCCOCS.
Iar urmare a ședințelor de judecată din săptămâna curentă, procurorii au aplicat sechestru asupra bunurilor bănuiților, ca măsură necesară înfăptuirii justiției. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o amendă în mărime de până la 117.500 lei sau pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de până la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Este de menționat că organul de urmărire penală și procurorii acordă o atenție deosebită laturii financiare a infracțiunilor examinate. În acest context, este extrem de valoroasă contribuția la instruirile desfășurate la subiectul investigațiilor financiare paralele în cadrul programelor dezvoltate de ambasada SUA la Chișinău, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației.


PCCOCS va reveni cu detalii noi în acest dosar, odată ce acestea vor deveni disponibile, cu respectarea limitelor impuse de lege.


Moldova

Un TIR încărcat cu semințe de floarea-soarelui s-a răsturnat la Bălți: Șoferul, transportat la spital

În seara zilei de 15 aprilie 2024 salvatorii din nordul țării au descarcerat o persoană în urma unui accident rutier produs la periferia orașului Bălți.

Publicat

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat al ora 19:56. Potrivit informațiilor înregistrate, un camion de model MAN TGA s-a inversat în timpul deplasării, iar conducătorul  auto a rămas blocat în cabina TIR-ului.

La fața locului, în mod de urgență au intervenit angajații Direcției Regionale Căutare Salvare nr.2 a IGSU. Pompierii au efectuat lucrări de descarcerare a conducătorului auto, un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a primit diverse traumatisme.

Ulterior, acesta în stare conștientă a fost preluat de echipa de medici și transportat la spitalul municipal din Bălți. Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de către organele de drept.


Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 62 situații de risc.


Citește mai departe

Moldova

Tragedie la Bălți: O fetiță de 12 ani, găsită strangulată într-o fâșie forestieră

O fetiță de 12 ani a fost găsită strangulată într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți. Cazul a avut loc pe data de 13 aprilie, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele acestei tragedii.

Publicat

„Pe data de 13 aprilie, poliția din Bălți a fost sesizată despre depistarea unei minore de 12 ani, strangulată, într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți.

La examinarea de către medici, pe corpul neînsuflețit al minorei nu au fost depistate semne de moarte violentă.

Cazul a fost înregistrat, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în cadrul unui proces penal.


Totodată, cadavrul minorei a fost îndreptat pentru efectuarea expertizei medico-legale”, informația a fost comunicată pentru UNIMEDIA de ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Bălți, Ina Banari.


Citește mai departe

Moldova

„De vină este imprudența”. IGSU anunță cea mai probabilă cauză a izbucnirii incendiului la Liceul „Liviu Deleanu”

Incendiul de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” ar fi izbucnit în urma unor lucrări de sudură, efectuate de câțiva muncitori la demisolul instituției.

Publicat

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că cea mai probabilă cauză a incendiului ar fi încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică. Asta întrucât cu puțin timp înainte de izbucnirea flăcărilor, la demisolul instituției au fost efectuate lucrări de reparație a sistemului de ventilație.

Potrivit pompierilor, în urma procesului de sudură electrică se formează particule incandescente la o distanță mare de la punctul de lucru, iar temperatura acestora atinge valori care cu ușurință pot aprinde materialele combustibile.

În același timp, celelalte versiuni precum suprasolicitarea rețelei electrice, sau imprudența în timpul fumatului, au fost excluse de către specialiști.
Totodată, autoritățile publice locale au anunțat că pentru reparația daunelor provocate de incendiu ar fi necesar circa un milion de lei. Este vorba despre schimbarea tavanului cantinei, reparația podului și a pereților, schimbarea teracotei, ușilor și a geamurilor mistuite de flăcări.


Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” s-a produs în amiaza zilei de 5 aprilie, curent, la demisol. În acel moment, în instituție se aflau aproximativ 1900 de persoane, care au fost evacuate la timp din clădire. La fața locului au intervenit 60 de pompieri cu zece unități de tehnică, iar flăcările au fost localizate și ulterior mistuite după aproximativ două ore. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit în urma incendiului.


Citește mai departe

topul săptămânii