Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Doi oameni de afaceri din Moldova s-au pomenit cu un dosar penal după ce au plantat câteva hectare cu plante de cânepă tehnică

Caz nemaivăzut în Republica Moldova. Doi oameni de afaceri s-au pomenit cu un dosar penal după ce au plantat câteva hectare cu plante de cânepă tehnică. Aceștia nu pot să o recolteze pentru că, spun ei, poliția locală le-ar fi interzis acest lucru.

Publicat

Acum speră să-și întoarcă investițiile făcute, în jur de 30 de mii de euro, prin judecată. Specialiștii ministerului Agriculturii afirmă că recoltarea acestui tip de cânepă ar aduce profit bugetului de stat și s-au arătat mirați că afacerea riscă să se ruineze.

Oamenii de afaceri spun că s-au inspirat de la vecinii de peste Prut, unde cultivarea cânepei tehnice este un lucru obișnuit. Astfel, au procurat semințe și au închiriat un lot de pământ de patru hectare la Strășeni, în total cheltuind peste 30 de mii de euro.

ANATOL DICUSAR, COFONDATORUL AFACERII: „Cânepa tehnică nu necesită îngrădire, dar, luând în considerație unde trăim, am hotărât să fie și camere, și depozit, și îngrădit, o poartă”.


Dintr-o singură tonă de semințe de cânepă sperau să obțină până la 12 mii de euro. Până acum, însă, au suferit doar pierderi. În urmă cu două săptămâni oamenii legii i-au anunțat că au deschis dosar penal pe numele unuia dintre ei pentru că ar fi ascuns de poliție cultivarea cânepei. Așa că, li s-a interzis să o recolteze. Până una alta, plantele s-a umplut de buruiene.

ION RAȚĂ, DIRECTORUL COMPANIEI: „Pierderile o să fie enorme. Noi trebuie să luăm două cifre: ceea ce am cheltuit și banii cu care puteam achita datoriile pe care le avem”.

De altfel, în iunie, oamenii legii ar fi luat câteva bucăți din plante pentru a le testa. Și proprietarii au verificat cânepa la un expert independent, iar concluzia a fost că specia conține un grad extrem de redus de stupefiante: „dar acest procent nu acționează asupra sistemului nervos”, spune VICTOR MELNIC, EXPERT NAȚIONAL ÎN BIOLOGIE.


Pentru a fi interzise, această doză trebuie să fie de cel puțin 0,3%. Cu alte cuvinte, pentru a se droga cu acest tip de cânepă, ar fi nevoie de aproape o tonă de plante.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Cânepa utilizată în scopuri narcotice, cea de tip „indica”, crește cel mult până la 70 de cm în înălțime. Însă plantele de aici ajung și la 2 metri, fiind de tip „sativa”. Chiar și frunza este total diferită și nu are niciun efect dacă va fi consumată”.

Am discutat acest caz și cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Specialiștii de aici ne-au confirmat că specia de „canabis sativa” este una pur industrială și ar putea aduce beneficii economice, dacă prelucrarea ei va fi susținută la nivel de stat.


VASILE ȘERBAN, ȘEF DIRECȚIE POLITICI DE PRODUCȚIE: „Această plantă ar permite ca producătorul de pe o suprafață mică să obțină un profit mai mare, fără a aduce daune sănătății altor oameni sau statului, din contra, la stat ar veni mai mulți bani în buget”.

Despre dosarul intentat de către inspectoratul din Strășeni nu au reușit să aflăm detalii. Ofițerul de presă al poliției locale, după ce s-a consultat cu superiorii ei, ne-a cerut o solicitare oficială, iar divulgarea informațiilor ar putea prejudicia mersul anchetei. Totuși, a confirmat că un astfel de caz a fost înregistrat de oamenii legii. Între timp, direcția Antidrog afirmă că nu este la curent cu acest incident pentru că plantele nu sunt destinate consumului de droguri. Între timp, cei doi parteneri de afaceri, se pregătesc să-și caute dreptatea în judecată pentru a-și returna pierderile suportate. Aceștia mai spun că nu și-au asigurat afacerea.


tv8.md

Moldova

Imagini cu impact emoțional: O tânără a fost bătută cu bestialitate de alte adolescente, la Băcioi

Imagini cu impact emoțional: O tânără a fost bătută cu bestialitate de alte adolescente la Băcioi.

Publicat

După ce o secvență video a fost făcută publică pe rețelele sociale, Inspectoratul de Poliție Botanica s-a autosesizat. Potrivit oamenilor legii, incidentul ar fi avut loc la începutul lunii aprilie, însă până în prezent, nici victima și nici martorii nu au sesizat organele de drept.

În prezent, poliția întreprinde măsuri pentru identificarea persoanelor implicate în conflictul surprins în imagini. Ulterior, acestea urmează să fie audiate conform procedurii legale pentru a determina motivul care a dus la izbucnirea violențelor.

În context, Inspectoratul Botanica face apel la oricine deține informații suplimentare să coopereze cu autoritățile pentru a facilita soluționarea rapidă a acestui incident.



Citește mai departe

Moldova

S-ar fi certat cu iubita. un tânăr de 27 de ani a urcat pe o clădire părăsită și amenința că va sări în gol

S-ar fi certat cu iubita. un tânăr de 27 de ani a urcat pe o clădire părăsită și amenința că va sări în gol.

Publicat

Totul a avut loc în după-amiaza de 16 mai, pe strada Nicolae Testemițanu din cartierul Telecentru. La fața locului s-au deplasat în regim de urgență polițiști, pompieri, gata oricând să instaleze perna de salvare, și medici cu ambulanța.

În urma discuțiilor avute cu angajata serviciului psihologic, bărbatul a fost convins să renunțe la acțiunile sale periculoase.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, tânărul are 27 de ani și le-ar fi declarat forțelor de ordine că s-a certat cu prietena sa, de aceea a decis să se arunce de pe clădire.


În legătură cu acest caz, a fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

A provocat un accident rutier, după care a fugit de la locul faptei: Șoferul este căutat de poliție

Un șofer a provocat un accident violent în capitală, iar imediat după a fugit de la fața locului și este căutat de poliție.

Publicat

Totul s-a întâmplat în seara zilei de 15 mai pe Șoseaua Hîncești, la intrarea pe podul din zonă.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, șoferul aflat la volan ar fi pierdut controlul asupra mașinii în curbă, iar în rezultat a derapat, a tamponat un alt automobil, după care s-a răsturnat. La volanul celuilalt vehicul se afla un bărbat de 36 de ani, care a scăpat nevătămat.

Imediat după impact, șoferul care s-ar face vinovat a fugit de la locul accidentului, abandonând automobilul distrus în mijlocul străzii. La scurt timp, poliția a intervenit pentru documentare, mașina inversată a fost dusă la parcarea specială, iar șoferul- căutat de oamenii legii.


Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, dar și a identifica locul aflării conducătorului auto responsabil de cele întâmplate.

 


Citește mai departe

topul săptămânii