Rețele de socializare

Diaspora

Motivul pentru care copilul moldovean UCIS de tren în Italia a ajuns într-un centru de plasament de unde a fugit înainte de tragedie

Copilul moldovean de 9 ani care a fost ucis de tren pe 15 ianuarie a ajuns în centrul din plasament din care a fugit înaintea tragediei după ce mama lui l-a pierdut în urmă cu câteva săptămâni, în orașul Torino, provincia italiană cu același nume din Piemont. Întreaga poveste care a dus la moartea micuțului este relatată de ziarul La Repubblica și începe în data de 28 noiembrie 2023.

Publicat

Mama copilului a ajuns la cazarma carabinierilor din cartierul Borgo Campidoglio la ora 23:00 din acea zi și le-a cerut ajutorul să-și găsească fiul, pe care-l pierduse cu câteva ore înainte într-un parc din Torino, scrie Publika.press.

„Ajutați-mă să-l găsesc pe Andrei al meu. l-am dus să se joace în parc, m-am întors și nu l-am mai văzut. Eram în parcul „Vittime del rogo”, pe corso Regina Margherita, când, la un moment dat, m-am întors și Andrei dispăruse, nu l-am mai văzut, nu știu unde să-l caut”, le-a spus ea carabinierilor.

Femeia nu știa însă că băiatul se afla deja într-o structură a Primăriei din Torino și aștepta să fie transferat la centrul de plasament „Mafalda” din localitatea Verolengo, unde a ajuns patru zile mai târziu, la data de 2 decembrie 2023.


Motivul pentru care a ajuns într-un centru de plasament este pentru că, la ora 17:00 din data 28 noiembrie, micuțul a fost observat de un localnic călătorind singur cu tramvaiul numărul 9 prin Torino. Bărbatul a sunat la 112, apoi a coborât cu copilul de 9 ani în centrul orașului, pe corso Vittorio Emanuele II, unde a așteptat să sosească patrula de poliție.

Agenții l-au dus ulterior pe băiatul moldovean la secție și au emis prima semnalare către Parchetul minorilor din Torino.

Între timp, polițiștii italieni au încercat să o găsească pe mama lui Andrei, dar aceasta era de negăsit. În cele din urmă, ea s-a prezentat la carabinieri după șase ore pentru a cere ajutor.


„Nu locuiesc în Torino, am venit în vizită, să-mi cunosc iubitul. Locuim în casa surorii lui, în cartierul Lesna”, le spusese ea militarilor.

Inga le-a arătat carabinierilor pașaportul moldovenesc pe care era înregistrat și numele lui Andrei, acesta având numele de familie al mamei sale. Cu toate acestea, când investigatorii au ajuns la apartamentul surorii presupului iubit al femeii moldovence, pe via Veglia, aceasta a negat totul.

„Fratele meu nu locuiește aici cu mine. Nu o cunosc pe doamna Inga”, a spus sora bărbatului.


În acel moment, polițiștii au decis să aplice articolul 403 din Codul Civil italian, care specifică: „Atunci când minorul este abandonat moral sau material sau este expus, în mediul familial, la vătămări grave și la pericol pentru siguranța sa psiho-fizică și, prin urmare, este urgent să ia măsuri, autoritatea publică, prin organele de protecție a copiilor, îl plasează într-un loc sigur până când i se poate asigura definitiv protecția”.

Andrei a fost astfel îndepărtat de mama lui și încredințat centrului de plasament „Mafalda” din Verolengo, de unde a fugit de două ori, cea de-a doua fugă a sa sfârșindu-se în mod tragic.


Potrivit sursei citate, măsura ar fi fost provizorie, în așteptarea ca mama băiatului, care nu avea o locuință fixă la acea dată, să-și clarifice poziția în cadrul unui proces civil pentru abandon de minor încă în desfășurare.

După tragedia de luni, Parchetul din Ivrea a deschis un dosar împotriva unor persoane necunoscute pentru abandon de minor agravat de moarte.

Copilul a fugit prima dată din centrul de plasament la data de 2 ianuarie 2024, când a urcat într-un tren ce l-a dus până la Chivasso. Acolo a fost interceptat de carabinieri însă, care l-au readus în structură. La ora 17:15 de luni, 15 ianuarie, el a fugit din nou, iar la ora 17:55, după 40 de minute, a fost ucis de un tren regional, în timp ce se deplasa pe jos pe calea ferată.

Funcționarii Serviciilor Sociale din cadrul primăriei din Torino au fost cei care s-au ocupat apoi de înștiințarea mamei lui Andrei cu privirea la moartea sa.

Femeia moldoveancă s-a prăbușit la pământ de durere, a început să țipe și s-a simțit atât de rău încât a fost necesară intervenția unei ambulanțe.

Diaspora

Un bărbat originar din Republica Moldova a evadat din arestul poliției italiene, în timp ce era judecat pentru mai multe infracțiuni

A reușit să evadeze din secția de poliție fără să fie văzut, dar a fost prins din nou două ore mai târziu de poliție în via Romagnosi, orașul Piacenza. Protagonistul scurtei evadări a fost un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de de 30 de ani, care fusese arestat pe 13 ianuarie.

Publicat

Potrivit presei din Italia, citate de TVR Moldova, cetățeanul Republicii Moldova fost expulzat în martie 2015 și însoțit până la graniță, dar s-a întors în Peninsulă înainte de expirarea interdicției de 4 ani stabilită de judecători.

Bărbatul a fost dus la secția de poliție și a rămas acolo până în dimineața zilei de 14 ianuarie când a forțat o ușă și a fugit

Între timp, în instanță se desfășura procesul în care era acuzat.


Avocatul său tocmai solicitase un nou termen de judecată, iar ședința fusese amânată. Odată descoperită evadarea, poliția a lansat imediat căutarea acestuia prin oraș

În cele din urmă, bărbatul originar din Republica Moldova a fost găsit chiar în centru, în via Romagnosi, lângă cabinetul avocatului său. A fost arestat din nou de polițiști, de data aceasta pentru fals. Pe lângă un document al Republicii Moldova valabil, bărbatul avea avea și o carte de identitate românească cu fotografia sa dar cu date personale false.

Noua legislație italiană privind terorismul, după masacrul de la Charlie Hebdo, prevede arestarea, întrucât un document de acest tip facilitează circulația în Uniunea Europeană.


Cetățeanul Republicii Moldova se află din nou în arestul poliției. Sursa citată menționează că acesta are mai multe dosare penale deschise pentru infracțiuni contra proprietății și vătămări corporale.

Citește mai departe

Diaspora

Poliția spaniolă a eliberat 21 de victime, cetățeni moldoveni și români, exploatate prin muncă. 15 suspecți – arestați

Agenți ai Poliției Naționale Spaniole au eliberat 21 de victime ale exploatării prin muncă în sectorul agricol și au arestat 15 persoane responsabile de trafic de persoane. Victimele sunt cetățeni ai R: Moldova și ai României, scrie presa locală.

Publicat

Gruparea criminală avea trei „șefi” principali, rețeaua fiind format din din două clanuri familiale. Cei implicați duceau un nivel de trai ridicat, în timp ce victimele lor erau nevoite să scotocească după hrană. Infractorii nu le permiteau victimelor să bea sau să mănânce în timpul zilei de lucru, în ciuda temperaturilor ridicate și a muncii fizice pe care trebuiau să o presteze. Una dintre victime, o minoră, era însărcinată și a suferit un avort spontan din cauza exploatării sale.

Ancheta poliției

Polițiștii spanioli au făcut rost de o informație operativă, conform căreia ar exista mai multe victime ale traficului de persoane în orașul Brenes, din Sevilla, care erau exploatate pentru munci agricole.


Membrii rețelei falsificau datele de identificare ale persoanelor care lucrau efectiv, modificând documentele autentice de naționalitate română sau moldovenească prin schimbarea fotografiei și, în locul acestora, a fotografiei lucrătorilor. În acest fel, identitatea nu corespundea imaginii, ceea ce le permitea să își continue activitatea infracțională.

Victime disperate, fără mâncare sau băutură

Membrii organizației criminale recrutau victimele, de naționalitate moldovenească și română, în țările lor de origine prin intermediul anunțurilor și al rețelelor de socializare, unde ofereau locuri de muncă în Spania. Aceștia anunțau condiții de muncă și salarii atractive, foarte departe de realitate, deoarece ulterior se vor afla într-o situație de extremă necesitate în timpul exploatării lor. Au fost transportate cu autobuzul până la Sevilla și, întrucât li s-a plătit biletul de călătorie, victimele au contractat o datorie care le-a forțat și mai mult să se afle într-o situație de vulnerabilitate.


Odată ajunse în Sevilla, membrii organizației le-au dus în orașele Brenes și Cantillana, unde le-au cazat în locuințe improvizate, în condiții subumane: camerele aveau în interior cabluri libere și goale, fără învelișul de protecție, existând pericolul serios ca victimele să fie electrocutate, saltelele erau murdare, iar pe pereți și în baie exista o cantitate mare de mucegai și murdărie. Persoanele implicate le controlau în această locație, astfel încât nu puteau părăsi liber locuințele.

Victimele munceau până la epuizare, îndeplinind diferite sarcini agricole în timpul unor zile lungi de lucru, principala lor activitate fiind recoltarea de fructe și legume. Infractorii nu le permiteau victimelor să bea sau să mănânce în timpul orelor de lucru, în ciuda temperaturilor ridicate și a efortului fizic pe care trebuiau să îl depună. Acestea trebuiau chiar să caute mâncare atunci când puteau, pentru a se hrăni.

La sfârșitul zilei de lucru, una dintre victime a leșinat într-un supermarket, iar agresorii au târât-o pe podea pentru a o scoate rapid de acolo sub amenințare. În plus, o altă victimă, din disperare, s-a aruncat pe fereastra din odaia în care era ținută, în încercarea de a scăpa, provocându-și răni grave.


În timpul investigației, au fost efectuate șapte percheziții în orașele Brenes și Cantillana din Sevilla, au fost confiscate trei mașini de lux, cinci macete de mari dimensiuni, un stilou de pistol, 15 telefoane mobile de lux, trei calculatoare, diverse dispozitive de stocare, nouă ceasuri de lux, bijuterii, peste 37.000 de euro în numerar și diverse documente legate de anchetă.

Operațiunea a culminat cu eliberarea a 21 de victime ale exploatării prin muncă și cu arestarea a 15 persoane în Cantillana și Brenes, în Sevilla, pentru infracțiunile de apartenență la o organizație criminală, trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, împotriva drepturilor cetățenilor străini, furt de identitate și fals în acte. După ce au fost aduși în fața instanțelor, s-a dispus trimiterea la închisoare a celor trei membri principali ai organizației.


Citește mai departe

Diaspora

Un student moldovean a murit, după ce a căzut în Canalul Bega din Timişoara. Cu o seară mai devreme își serbase ziua de naștere

Un tânăr de 19 ani din R. Moldova, care era student la o universitate din orașul românesc Timişoara, a murit după ce a căzut în Canalul Bega.

Publicat

În data de 21 februarie, în jurul orei 04.00 dimineața, doi studenți care se îndreptau spre Complex au sunat la 112 după ce au văzut că un bărbat era căzut în canalul Bega în zona Parcului Copiilor. La fața locului au intervenit mai multe echipe de pompieri și scafandri care au inițiat căutările.

După ore de căutări, scafandrii au descoperit trupul neînsuflețit al tânărului în apropiere de Pasarela Îndrăgostiților de la Parcul Copiilor.

Ulterior, oamenii legii au reușit să stabilească identitatea tânărului decedat. Este vorba despre un student din Republica Moldova. Avea 19 ani și aseară tocmai își sărbătorise ziua de naștere.


E posibil ca acesta să fi fost în stare de ebrietate și să fi căzut accidental în Bega.

Polițiștii au deschis un dosar penal și încearcă să stabilească cu precizie dacă a fost vorba de un accident sau de o sinucidere.


Citește mai departe

topul săptămânii