Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Beznă, pereți înnegriți și miros insuportabil: La aproape 2 săptămâni de la un incendiu, responsabilii nu au lichidat consecințele

Întuneric, pereți înnegriți și miros insuportabil de fum și cabluri arse. Asta văd, începând cu data de 30 septembrie, în fiecare zi locatarii blocului de pe strada Calea Orheiului 105.

Publicat

Totul din cauza unui incendiu la contoarele electrice, care le-a afectat casa în noaptea de 30 septembrie. La adresa redacției noastre s-a adresat domnul Petru Jelescu, unul din locatarii blocului, care ne-a relatat că în noaptea incendiului au trăit un adevărat coșmar.

PETRU JEELSCU, locatar: „La ora două de noapte au început să bată în uși cu mâinile cu picioarele. Am sărit toți nedumeriți, ce se întâmplă. Și strigau, oameni buni, săriți, ieșiți, e incendiu”. 

Domnul Petru ne-a spus că pompierii au intervenit rapid, au evacuat oamenii și au purces la lichidarea incendiului.


PETRU JEELSCU, LOCATAR: „Pompierii aceștia au lucrat au alergat, au acționat vitejește ași spune chiar. și atunci le-am mulțumit și acum le suntem recunoscători că și-au făcut datoria”.

Deși credeau că coșmarul s-a finalizat odată cu stingerea flăcărilor, locatarii s-au confruntat cu alte probleme. Lipsa electricității, pereții căptușiți de fum și un miros insuportabil care s-a scurs la mai multe etaje, consecințe ale incendiului care nu au fost nici până azi lichidate.

PETRU JEELSCU, LOCATAR: „Eu am impresia ca sunt într-o mină de cărbuni negri. Și uitați-vă la podul acesta, o adevărată șahtă de dobândire a cărbunelui”. 


Deși timp de câteva zile cei de la PremerEnergy le-au restabilit parțial lumina în apartamente, în scările blocului e beznă și până astăzi.

PETRU JEELSCU, LOCATAR: „La unii în apartamente, nu au în prize, fiindcă la noi nu e cu gaz, totul e cu lumină. Unii nu au la frigider lumină, alții la mașinile de spălat. E o încurcătură foarte mare, așa încât însăși electricienii aceștia nu pot să dezmeticească”.

Tot de la domnul Petru am înțeles că responsabilă de reparația rețelei electrice în scara blocului, dar și restabilirea pereților și a contoarelor electrice este gospodăria locativ-comunală, sectorul numărul 21. Reprezentanții ei însă nu se grăbesc să rezolve problema.


PETRU JEELSCU, LOCATAR: „Am să fac un demers la întreprinderea municipală 21, cu rugămintea ca să creeze o comisie, să vină, să stabilească tot absolut, toate defectele și toate câte trebuie sa le facă statul”.

Pentru a rezolva această situație s-a implicat și Dumitru, fiul domnului Petru, care l-a ajutat să depună o petiție la ANRE și să lupte pentru ca în casa unde locuiește să fie reparate aceste consecințe ale incendiului.


DUMITRU JELESCU, JURIST: „Din păcate, în afară de tatăl meu care mai face câte ceva pentru casa respectivă, gestionarul fondului locativ nu-și bate capul, nu a informat absolut deloc, care sunt cauzele, cine este vinovat și așa mai departe. și uitați-vă că oamenii trebuie singuri să-și facă dreptate, să-și caute avocați, să întreprindă toate măsurile. vedeți și acuma nu sunt restabilite rețelele, oamenii sunt nevoiți să meargă pe întuneric, fiind puse în pericol viețile locatarilor”.

Iar domnul Petru ne-a spus că acesta nu este nici pe departe primul incendiu în casa lor, iar totul din cauza că cu peste 30 de ani în urmă, blocul locativ a fost dat în exploatare cu probleme mari la sistemul electric, la acoperiș și la canalizare.

I-am contactat pe reprezentanții ANRE, pentru a afla la ce etapă sunt investigațiile pe acest caz, iar Galina Sanduța, șefa serviciului de comunicare ne-a spus că de responsabil de repararea rețelei electrice în spațiul comun este gospodăria locativ-comunală în a cărei gestiune se află casa respectivă.

GALINA SANDUȚA, ȘEFA SERVICIULUI DE COMUNICARE, ANRE: „După ce a fost eliminat incendiul, PremierEnergy au alimentat consumatorii casnici și li s-a dat lumină la ascensor. Noi vorbim de spațiul comun. Ca să alimentezi cu energie electrică, desigur, este furnizorul. Dar e spațiul comun, înseamnă că este responsabilă o asociație, o întreprindere, un gestionar al blocului”. 

Timp de două zile am încercat să facem legătura cu șeful gospodăriei municipale în cauză, Valeriu Rusu, însă de fiecare dată la telefon răspundea doar secretara, motivând că șeful este ocupat. În data de 11 octombrie, aceasta ne-a spus că solicitarea de reparație a consecințelor incendiului este înregistrată la ei, însă, electricianul este în concediu, și de aceea lucrările nu au fost încă inițiate.

Am revenit cu un apel în dimineața de 12 octombrie, și secretara ne-a anunțat că a fost totuși găsit un alt electrician, care muncește pe un alt sector.

Acesta, împreună cu șeful s-ar fi deplasat la fața locului pentru a calcula prejudiciile și a purcede la lucru. Aceasta însă nu a precizat cât vor dura lucrările de reparație și reabilitare a blocului.

Ediție TV

Incendiu în orașul Căușeni: O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări

Incendiu de proporții în sudul țării. O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări, în orașul Căușeni, iar zeci de pompieri și salvatori au intervenit la fața locului.

Publicat

Focul a izbucnit în după amiaza zilei de 30 aprilie, iar martorii, panicați de cele întâmplate, au sunat imediat la Serviciul 112. În urma apelului, a fost aplicat planul sporit de intervenție, la fața locului venind cinci echipe de pompieri și salvatori.

Angajații IGSU au stabilit că incendiul s-a produs într-o anexă din spatele clădirii cu trei nivele, iar focul se răspândea deja spre acoperișul construcției. Pe lângă flăcările puternice, și fumul dens s-a răspândit la zeci de metri distanță.

Pompierii și salvatorii au luptat cu flăcările timp de câteva ore pentru a le localiza și stinge. Din fericire, nu au fost raportate victime, incendiul provocând doar daune materiale. Deocamdată nu se cunoaște de la ce ar fi pornit incendiul, circumstanțele urmând a fi examinate de specialiști.



Citește mai departe

Ediție TV

Weekend marcat de tragedii: Doi moldoveni au decedat în România

Weekend marcat de tragedii. Doi moldoveni și-au găsit sfârșitul în România, în circumstanțe șocante.

Publicat

În primul caz, un tânăr de 28 de ani, care deține cetățenie dublă, a fost găsit spânzurat în zona Podu Roș, din Iași. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost observat de către un trecător, care a sunat imediat la poliție. La scurt timp, toate echipele de intervenție s-au îndreptat la fața locului și au descoperit sub pod cadavrul tânărului. Oamenii legii au emis ordonanța de efectuare a necropsiei medico-legale, care va stabili cauza exactă a decesului tânărului.

În același timp, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările continuă.

Tot în weekendul trecut, un șofer moldovean a murit într-un accident groaznic, după ce autocisterna încărcată cu etanol pe care o conducea s-a răsturnat și s-a izbit violent de un stâlp. Accidentul a avut loc în Mărășești, județul Vrancea, iar circulația în zonă a fost blocată timp de mai multe ore. Autocisterna, înregistrată în Republica Moldova, transporta etanol când s-a răsturnat pe carosabil.


Echipajele de urgență au intervenit imediat și l-au descarcerat pe șofer dintre fiarele contorsionate ale cabinei. Din nefericire, medicii sosiți la fața locului nu au putut decât să constate decesul acestuia.

Totodată, la locul tragediei au intervenit și patru echipaje de salvatori care spălat traseul de combustibilul care s-a revărsat în urma impactului.

Circumstanțele tragediei urmează a fi stabilite.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

Au exploata o femeie cu dizabilități timp de 16 ani: Un bunic, un fiu și un nepot reținuți de polițiștii moldoveni și români

A fost exploatată timp de 16 ani. Polițiștii moldoveni, cu suportul colegilor din România au demascat activitatea a trei bărbați din Nisporeni, bunic, tată și nepot, care au impus începând cu anul 2008 și până în prezent, o femeie cu dizabilități să cerșească în diverse țări.

Publicat

Victima are 43 de ani, și așa cum avea doi copii de crescut, situația materială fiind extremă, bunicul, care are acum 63 de ani, a convins-o să meargă la cerșit în afara Moldovei. De-la lungul anilor, schema a fost preluată de feciorul acestuia, de 42 de ani, iar ulterior – de nepot în vârstă de 21 de ani.

Primul reținut a fost feciorul pe teritoriul județului Suceava din România. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. Ulterior, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni.

Cercetările arată că în toți acești ani victima a fost exploatată în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia.


Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu o pancartă pe care scria: „Oameni buni, ajutați-mă să adun bani pentru protezarea picioarelor.”

Ca să evite investigații pentru trafic de persoane, un membru de familie al bănuiților s-a căsătorit fictiv cu victima. Investigațiile continuă.

 


Citește mai departe

topul săptămânii