Rețele de socializare

Diaspora

Doi frați moldoveni din Italia au ucis un italian care a încercat să pătrundă în apartamentul lor pentru a fura

Doi tineri moldoveni din Italia s-au trezit în seara zilei de miercuri, 9 august 2023, cu o bandă de hoți în apartamentul lor situat pe via Rampa Cavalcavia 9 din Mestre, provincia Veneția din Veneto.

Publicat

În urma unei altercații între cei doi moldoveni și unul dintre infractori, acesta din urmă a fost ucis, în timp ce încerca să fugă cu liftul, relatează publicația La Nuova Venezia, scrie PulsMedia.MD.

Potrivit sursei citate, totul s-a petrecut când Radu Rusu, în vârstă de 32 de ani, și fratele său, Marin Rusu, în vârstă de 35 de ani, ambii de naționalitate moldovenească, dar care lucrează în Italia, se aflau la masă în seara zilei de ieri, în apartamentul lor (alte surse precizează că apartamentul ar aparține unchiului celor doi).

La un moment dat, trei indivizi au pătruns în locuință, cu intenția de a fura, după spusele celor doi moldoveni, dar s-au trezit față în față cu Radu și Marin.


În timp ce doi dintre hoți au reușit să fugă imediat, folosind scările, cel de-al treilea a încercat să fugă cu liftul, dar a fost prins din urmă de cei doi frați.

Între infractor și bărbații moldoveni a început astfel o altercație, iar lupta a fost atât de intensă încât ascensorul s-a oprit, cu ușile blocate între etajele doi și trei.

Ceilalți locatari, care au auzit țipetele și zgomotele violente, au sunat imediat la poliție, iar când forțele de ordine au sosit la fața locului și au deblocat ușile ascensorului, au găsit un bărbat mort în interior.


În urma identificării, polițiștii au constatat că victima este un cetățean italian, Lorenzo Nardelli, în vârstă de 32 de ani, rezident în localitatea Mirano din provincia Veneția.

În lift se aflau și cei doi frați, ambii cu diferite răni, aceștia fiind apoi arestați de carabinieri cu acuzația de omor voluntar.

Avocatul celor doi moldoveni, Jacopo Trevisan, a prezentat o declarație prin intermediul căreia afirmă: „Cei doi frați au fost interogați în acea noapte și au oferit aceeași versiune. Ei se aflau la masă când, din senin, s-au trezit cu Nardelli în fața lor, în timp ce alte două persoane se aflau la ușă. Radu a fost împins, iar Marin a sunat la carabinieri, care l-au informat că vecinii sunaseră deja la numărul 113. În timp ce cei doi complici au fugit pe scări, Nardelli a intrat în ascensor fiind urmărit de cei doi frați, care erau în lenjerie intimă și desculți. La etaj, ușa nu s-a deschis, în timp ce au auzit complicii bătând și strigând «deschideți sau vă omorâm!»” Conform avocatului, clienții săi „au reacționat la o intruziune bruscă și violentă într-un bloc rău famat, unde erau frecvente furturile și traficul de droguri, iar locatarii baricadați în apartamente.”


Diaspora

Italia: Un moldovean de 36 de ani a decedat într-un groaznic accident rutier

Deces tragic pentru un moldovean în vârstă de 36 de ani. Acesta a murit într-un grav accident rutier, în Italia. Accidentul a avut loc în dimineața de 1 decembrie. Presa din Italia scrie că moldoveanul locuia în localitatea Pozzoleone, iar în dimineața tragediei, în jurul orei 07.00, se îndrepta spre serviciu.

Publicat

Ajungând pe un pod în comuna Tezze sul Brenta, moldoveanul ar fi pierdut controlul asupra ghidonului și a derapat pe banda de contrasens, dezechilibrându-se și căzând de pe scuter. În clipa următoare, șoferul ce venea din sens opus, nu a reușit să frâneze și a accidentat motociclistul moldovean.

Din nefericire, medicii de pe ambulanță veniți la fața locului nu au putut decât să constate decesul moldoveanului.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău au confirmat accidentul și au menționat că instituția va oferi asistență în perfectarea documentelor necesare pentru repatrierea bărbatului.echipa.md


Citește mai departe

Diaspora

O tânără doctoriță, originară din R. Moldova, ucisă într-un apartament în Franța

O tragedie fără margini petrecută în Franța, desprinsă parcă din filmele de groază. O tânără din R. Moldova, absolventă a Facultății de Medicină din Galați și-a găsit sfârșitul în apartamentul pe care îl închiriase în orașul francez Amiens, unde ajunsese în urmă cu doar câteva zile, pentru a pregăti şi susţine examenul de rezidențiat.

Publicat

Conform presei franceze, citate de viata-libera.ro, Doina J., în vârstă de 31 de ani, a fost găsită înjunghiată în apartamentul în care abia se cazase. Polițiștii din Hexagon au demarat cercetările pentru identificarea autorilor și a modului în care s-a petrecut tragedia.

Originară din Republica Moldova, Doina locuia în Galaţi de aproape un deceniu, alături de fratele său mai mic, pe care îl avea în grijă. Tânără absolvise Facultatea de Medicină din Galați şi voia să-şi continue cariera în Franța, unde avea o prietenă care era deja medic. Plină de speranțe și vise, tânăra licențiată în Medicină a închiriat un apartament în orașul francez Amiens, prin intermediul unei platforme imobiliare specializate.

Joi, 30 noiembrie 2023, la scurt timp după s-a instalat în locuinţă, tânăra a fost găsită moartă, medicii legiști confirmând faptul că a decedat în urma unor leziuni produse prin înjunghiere cu o armă albă. Conform presei din Franța, autoritățile au deja un cerc de suspecți și au început investigațiile pentru a elucida circumstanțele exacte ale crimei. În acest moment, oamenii legii sunt de părere că motivul crimei ar fi fost tâlhăria.


Prietenii şi reprezentanții Facultății de Medicină din Galați și-au exprimat compasiunea față de destinul crunt al tinerei doctorițe, iar familia este în stare de șoc după cumplita veste. Conform surselor noastre, Doina era căsătorită cu un om de afaceri din Galaţi.


Citește mai departe

Diaspora

Victime din România şi Moldova, exploatate la munci agricole în Portugalia. Sute de poliţişti au făcut raiduri la ferme, zeci de persoane au fost arestate

Sute de poliţişti au efectuat marţi raiduri în ferme din regiunea Alentejo, din sudul Portugaliei, şi au arestat 28 de persoane suspectate de trafic de persoane şi exploatare a forţei de muncă, a anunţat poliţia portugheză, relatează Reuters.

Publicat

Poliţia a declarat că a efectuat în total 78 de percheziţii, care au dus la confiscarea de probe şi la “identificarea a zeci de victime”, scrie News.RO.

Suspecţii ar face parte dintr-o reţea infracţională care a exploatat migranţi din ţări precum România, Moldova, Ucraina, India, Senegal şi Pakistan, după ce i-a ademenit în Portugalia cu promisiunea unui loc de muncă ca muncitori agricoli.

Persoanele reţinute, atât cetăţeni portughezi, cât şi străini, sunt suspectate, printre altele, de trafic de persoane, asociere criminală, facilitarea imigraţiei ilegale, recrutare ilegală de forţă de muncă, extorcare, spălare de bani şi exercitarea de vătămări corporale.


Aceştia vor fi prezentaţi miercuri în faţa unui judecător pentru a fi audiaţi.

Cazurile de exploatare a forţei de muncă, atunci când migranţii săraci sunt puşi să facă munci neplătite, şi de trafic de persoane au crescut în Portugalia, în special în sectorul agricol. Odată ce victimele sunt puse la muncă, documentele le sunt adesea confiscate şi salariile sunt reţinute, iar multe dintre ele sunt înghesuite în locuinţe primitive cu puţine facilităţi sau chiar deloc.

Consiliul Europei a raportat că autorităţile portugheze au identificat 1.152 de victime ale traficului de persoane în perioada 2016-2020, însă numărul de investigaţii, urmăriri penale şi condamnări a fost mic în raport cu un număr atât de mare.


Citește mai departe

topul săptămânii