Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Pescuit ilegal, la Dubăsari, Criuleni și Orhei. Inspectorii de mediu au amendat 11 pescari cu aproape 13.000 de lei

Grupul operativ a Direcției control resurse cinegetice și piscicole, aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, au efectuat razii în vederea depistării și contracarării acțiunilor de braconaj piscicol în raioanele de centru ale republicii amplasate adiacent fluviului Nistru, în segmentul teritorial administrativ a raioanelor: Dubăsari, Criuleni și Orhei.

Publicat

Urmare a inspectărilor realizate, inspectorii de mediu au încheiat nouăsprezece procese-verbale, cu privire la contravenție cu aplicarea amenzilor în sumă totală de – 12 900,0 lei.
Prejudiciile cauzate resurselor biologice piscicole înaintate pentru recuperare constituie suma – 6 100,0 lei, fiind ridicate în calitate de corpuri delicte: o plasă, un ecran (unelte interzise pentru pescuit) și 64 răcile.

Au fost supuși verificărilor 54 pescari, care practicau pescuitul de amatori, sportiv, sau agrement.

Pe numele a unsprezece dintre care, pentru încălcarea regulilor de pescuit, au fost întocmite procese-verbale contravenționale și sancționați cu amenzi cuprinse între 400-600 lei.


Un caz relevant de braconaj piscicol a fost depistat și documentat de către inspectorii au disponibilizat două persoane, care pescuiau ilicit cu plasa în fluviul Nistru, sector extravilan al localității Vîșcăuți, și care au cauzat resurselor biologice piscicole prejudicii în valoare de 6 100 lei.

Ambii au fost la fel sancționați cu amenzi maxime, în temeiul art. 114 alin. 1) din Codul Contravențional.

Utilizând transportul naval din dotare inspectorii de mediu, au ridicat din acvatoriul lacului de acumulare Dubăsari 64 răcile, instalate cu momeală în albia râului illegal de persoane neidentificate, eliberând din captivitate în mediul acvatic, în stare vie, 17 kg de crustace.


Toate sculele ridicate, conform prevederilor Legii nr. 149 din 08.06.2006, privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura au fost transportate pentru a fi predate pentru păstrare la depozitul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.

Măsurile menționate s-au desfășurat pe fundalul activizării pescuitului ilicit, comis de către unii indivizi care îndeletnicesc prin capturarea în proporții a racilor de râu.

Totodată, menționăm, că potrivit prevederilor pct.12 al Regulamentului privind autorizarea pescuitului în obiectivele acvatice piscicole naturale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1279/2018, pentru pescuitul racilor sînt admise răcile ale căror rază, înălțime sau lungime nu vor depăși un metru, iar mărimea ochilor va fi nu mai mica de 20 mm.


Un pescar poate utiliza nu mai mult de trei răcile, iar captura zilnică nu poate fi mai mare de 30 de raci, dimensiunile admisibile pentru pescuitul acestei specie constituie 10 cm., noaptea pescuitul este interzis.


Moldova

Manevră nereușită cu spatele. Unul din automobilele implicate a fost la un pas de a ajunge pe gazon

Două automobile au fost implicate într-un accident produs miercuri, 8 aprilie, pe bulevardul Dacia din Chișinău.

Publicat

O mașină de model Hyundai efectua manevra cu spatele și a lovit un alt automobil de model Toyota. În urma impactului, unul dintre automobile a fost la un pas de a ajunge pe gazon.

Ulterior, la fața locului a fost solicitată ambulanța.

Potrivit informațiilor oferite de ofițerul de presă al poliției capitalei, Svetlana Scripnic, nimeni nu a avut de suferit.



Citește mai departe

Moldova

Accident violent, în raionul Căușeni: Șoferul unei mașini a ajuns la spital după ce a fost lovit de semănătoarea unui tractor

Accident violent, în raionul Căușeni. Un tânăr de 22 de ani a ajuns la spital, după ce vehiculul pe care-l conducea a fost lovit de un tractor.

Publicat

Totul a avut loc în seara de 07 mai, în jurul orei 21.00,  în apropierea satului Taraclia. Potrivit oamenilor legii, totul s-ar fi întâmplat după ce un șofer de 62 de ani ce conducea un tractor cu semănătoare ar fi accidentat lateral un autoturism condus de un tânăr de 22 ani, ce se deplasa din sensul opus.

În urma impactului, mașina tânărului a derapat de pe traseu, ajungând într-un șanț, iar șoferul s-a ales cu mai multe traumatisme. El a fost dus la spital pentru ulterioare îngrijiri medicale. Ambii șoferi au fost testați cu aparatul Drager, iar rezultatele au arătat că niciunul dintre ei nu consumase alcool.  Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști.


Citește mai departe

Moldova

Furau „din gura” pacienților: Trei angajate de la un Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități, prinse cu produsele alimentare în geantă

Prinse cu mâncarea pacienților în geantă. Trei angajate de la Centrul de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bădiceni, Soroca, au fost prinse în timp ce furau mâncarea destinată beneficiarilor.

Publicat

Totul a ieșit la iveală în urma unui control inopinat, pus la cale de către directorul instituției, scrie presa locală.

Astfel, directorul a găsit în gențile angajatelor de la bucătărie, mai multe produse alimentare, crupe, carne, dulciuri și conserve.

Bunurile au fost restituite, iar pe acest caz administrația instituției a pornit o anchetă de serviciu.


De menționat că două dintre angajatele cu pricina lucrează de ani buni în cadrul instituției, iar cealaltă a fost recent angajată.


Citește mai departe

topul săptămânii