Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Cu bani nedeclarați, peste hotare: Reguli de transport, dar și pedepsele pe care le riscă contravenienții

Tot mai multe tentative de transport ilegal a valutei peste hotare sunt înregistrate în posturile vamale din țară. Unul din cele mai recente cazuri a avut loc la Leușeni, în data de 17 mai.

Publicat

Un vehicul, în care se aflau șoferul de 24 de ani și un pasager de aceeași vârstă, se prezentase pe sensul de ieșire din țară. În urma unor verificări, în geanta personală a pasagerului, au fost depistate 41.000 de dolari SUA, nedeclarate. Și acesta nu este singurul caz.

Patru zile mai devreme, un alt bărbat a încercat să transporte 40.000 de euro în Austria. Acesta era unul din pasagerii VIP ai cursei Chișinău-Viena, și, ar fi declarat în prealabil, că intenționează să scoată din țară suma de 8.500 de euro. Însă, pe lângă banii declarați, oamenii legii au mai depistat în bagajul acestuia încă 40.000 de euro. În ambele cazuri, sumele de bani au fost ridicate, iar cazurile au fost transmise după competență Direcției Urmărire Penală a Serviciului Vamal.

Pornind de la faptul că sunt frecvente cazurile când unele persoane încearcă să transporte valută în mod ilicit, am decis să vorbim cu unul din reprezentanții Serviciului Vamal, care să ne explice regulile de scoatere și de introducere a banilor în țară. Astfel, am aflat că introducerea banilor în țară se poate realiza fără careva probleme.


În ceea ce ține de scoaterea banilor din țară, este important de știut că orice persoană fizică nu poate să scoată mai mult decât 10.000 de euro, fără a avea careva acte.

De asemenea, persoană poate să prezinte și acte și autorizații emise de banca națională a Moldovei.

În unele cazuri, spune specialistul, știind că este ilegal de a scoate sume mari de bani fără a le declara, unii încearcă să îi ascundă în bagajele neînsoțite, adică în colete sau prin poștă. Trebuie de știut că legea interzice categoric aceste acțiuni.


Un alt aspect important este și pedeapsa pe care o riscă persoanele care au încercat să transporte sume de bani ilegal peste frontieră, dar au fost prinse. Este de menționat că dacă suma nedeclarată nu depășește 400.000 de lei, atunci încălcarea se califică drept contravențională, iar amenda este de până la 60.000 de lei. În cazul în care suma transportată depășește 400.000 de lei, încălcarea este calificată drept contrabandă și se pedepsește penal.

În acest context, reprezentanții Serviciului vamal îndeamnă persoanele care vor să plece peste hotare să facă cunoștință din timp cu regulamentul pentru a nu încălca legea și a călători fără impedimente.

echipa.md


Ediție TV

Ploile şi grindina din ultima perioadă au făcut ravagii în mai multe localități din ţară. Sute de hectare de teren, distruse

Ploile şi grindina din ultima perioadă au făcut ravagii în mai multe localități din ţară.

Publicat

Cel mai mult au avut de suferit culturile agricole fiind afectate de grindina care în unele localități, preponderent din raionul Nisporeni, a căzut de mărimea unui ou de găină.

Totodată, IGSU a făcut totalurile intemperiilor înregistrate în țară în perioada 30 mai – 3 iunie.

Cele mai mari prejudicii s-au înregistrat în sudul țării, potrivit datelor IGSU.


În satul Etulia din raionul Vulcănești, grindina a distrus circa 360 ha livadă de nuci, 200 ha de floarea soarelui și 200 ha de orz. Iar pe teritoriul raionului Basarabeasca, mai ales în satul Bașcalia ploile torențiale au distrus circa 750 de metri de drum asfaltat și 70 m2 de peliculă de pe o seră.

Tot aici, ploile abundente au afectat grav 62 ha de viță de vie, 448 ha de grâu, 111 ha de porumb, 179 ha de orz, 7 ha de mazăre, dar și 217 ha de floare soarelui. Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

Incendiu în orașul Căușeni: O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări

Incendiu de proporții în sudul țării. O clădire cu trei etaje în care se află un supermarket, o cafenea, dar și un magazin de mobilă a fost cuprinsă de flăcări, în orașul Căușeni, iar zeci de pompieri și salvatori au intervenit la fața locului.

Publicat

Focul a izbucnit în după amiaza zilei de 30 aprilie, iar martorii, panicați de cele întâmplate, au sunat imediat la Serviciul 112. În urma apelului, a fost aplicat planul sporit de intervenție, la fața locului venind cinci echipe de pompieri și salvatori.

Angajații IGSU au stabilit că incendiul s-a produs într-o anexă din spatele clădirii cu trei nivele, iar focul se răspândea deja spre acoperișul construcției. Pe lângă flăcările puternice, și fumul dens s-a răspândit la zeci de metri distanță.

Pompierii și salvatorii au luptat cu flăcările timp de câteva ore pentru a le localiza și stinge. Din fericire, nu au fost raportate victime, incendiul provocând doar daune materiale. Deocamdată nu se cunoaște de la ce ar fi pornit incendiul, circumstanțele urmând a fi examinate de specialiști.Citește mai departe

topul săptămânii