Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Cu bani nedeclarați, peste hotare: Reguli de transport, dar și pedepsele pe care le riscă contravenienții

Tot mai multe tentative de transport ilegal a valutei peste hotare sunt înregistrate în posturile vamale din țară. Unul din cele mai recente cazuri a avut loc la Leușeni, în data de 17 mai.

Publicat

Un vehicul, în care se aflau șoferul de 24 de ani și un pasager de aceeași vârstă, se prezentase pe sensul de ieșire din țară. În urma unor verificări, în geanta personală a pasagerului, au fost depistate 41.000 de dolari SUA, nedeclarate. Și acesta nu este singurul caz.

Patru zile mai devreme, un alt bărbat a încercat să transporte 40.000 de euro în Austria. Acesta era unul din pasagerii VIP ai cursei Chișinău-Viena, și, ar fi declarat în prealabil, că intenționează să scoată din țară suma de 8.500 de euro. Însă, pe lângă banii declarați, oamenii legii au mai depistat în bagajul acestuia încă 40.000 de euro. În ambele cazuri, sumele de bani au fost ridicate, iar cazurile au fost transmise după competență Direcției Urmărire Penală a Serviciului Vamal.

Pornind de la faptul că sunt frecvente cazurile când unele persoane încearcă să transporte valută în mod ilicit, am decis să vorbim cu unul din reprezentanții Serviciului Vamal, care să ne explice regulile de scoatere și de introducere a banilor în țară. Astfel, am aflat că introducerea banilor în țară se poate realiza fără careva probleme.


În ceea ce ține de scoaterea banilor din țară, este important de știut că orice persoană fizică nu poate să scoată mai mult decât 10.000 de euro, fără a avea careva acte.

De asemenea, persoană poate să prezinte și acte și autorizații emise de banca națională a Moldovei.

În unele cazuri, spune specialistul, știind că este ilegal de a scoate sume mari de bani fără a le declara, unii încearcă să îi ascundă în bagajele neînsoțite, adică în colete sau prin poștă. Trebuie de știut că legea interzice categoric aceste acțiuni.


Un alt aspect important este și pedeapsa pe care o riscă persoanele care au încercat să transporte sume de bani ilegal peste frontieră, dar au fost prinse. Este de menționat că dacă suma nedeclarată nu depășește 400.000 de lei, atunci încălcarea se califică drept contravențională, iar amenda este de până la 60.000 de lei. În cazul în care suma transportată depășește 400.000 de lei, încălcarea este calificată drept contrabandă și se pedepsește penal.

În acest context, reprezentanții Serviciului vamal îndeamnă persoanele care vor să plece peste hotare să facă cunoștință din timp cu regulamentul pentru a nu încălca legea și a călători fără impedimente.

echipa.md


Ediție TV

Accident dramatic în raionul Rîșcani. Un bărbat de 74 de ani și soția lui au decedat în urma impactului cu un autocar Chișinău-Kiev

Accident dramatic în raionul Rîșcani. Un bărbat de 74 de ani și o femeie de 69 de ani și-au pierdut viața, după ce mașina în care se aflau s-a tamponat în plin cu un autocar de pe ruta Chișinău- Kiev.

Publicat

Accidentul tragic s-a produs în dimineața zilei, pe traseul ce leagă municipiul Bălți de Edineț. Potrivit datelor preliminare, șoferul de 74 de ani ar fi încercat să efectueze o manevră de întoarcere într-un loc interzis și în consecință s-a ciocnit violent cu autocarul, a cărui șofer nu ar fi reușit să evite impactul.

Impactul a fost într-atât de violent încât mașina a fost făcută zob, iar cele două persoane aflate în interior au rămas blocate între fiarele contorsionate. Imediat la fața locului au intervenit poliția, ambulanța, dar și două echipe de salvatori, care au descarcerat cele două victime.

Din nefericire, șoferul a decedat la fața locului, iar pasagera sa de 69 de ani a fost predată medicilor, care au constatat deja în ambulanță că aceasta și-a pierdut viața.


În momentul accidentului, în autocar se aflau 19 persoane. Atât pasagerii, cât și șoferul vehiculului de rută nu au avut de suferit traumatisme.

Cauza exactă, dar și circumstanțele în care s-a produs tragicul accident urmează a fi stabilite de oamenii legii.


echipa.md

Citește mai departe

Ediție TV

IGSU: Copilul de 12 ani care a murit la scăldat în lacul Ghidighici este a 27 victimă a înecurilor de la începutul anului

Încă o tragedie s-a produs pe lacurile din țară, de această dată la Vatra. Un băiat de 12 ani s-a înecat în apele lacului Ghidighici, după ce a mers împreună cu prietenii la scăldat.

Publicat

Tragedia s-a produs în amiaza zilei de 26 iunie, când băiatul de 12 ani fiind împreună cu un grup de prieteni s-au aventurat în apele iazului.

La un moment dat însă, băiatul a dispărut sub apă și nu a mai ieșit la suprafață. Speriați, prietenii minorului au cerut ajutor la Serviciul de urgență, iar în scurt timp la fața locului au intervenit trei echipaje de salvatori și scafandri, care au început căutările copilului.


Din nefericire, după aproape o oră de căutări a fost depistat și extras la mal cadavrul acestuia.

În acest context, IGSU atenționează repetat părinții și cei care au în grijă minori să-i supravegheze și să nu-i lase de unii singuri sau în grupuri de prieteni să meargă la scăldat.

Pe teritoriul țării sunt aproximativ 3500 de bazine acvatice, dar numai un mic procent din acestea sunt destinate agrementului. Astfel că, oamenii sunt rugați să meargă la scăldat doar în locurile special amenajate și dotate cu stații de salvare, să nu consume alcool și să nu plonjeze în apă.


În cazul în care sunteți martorii unei situații în care o persoană se îneacă primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să sunați la numărul de urgență 112 și să alertați salvatorii de la stație de salvare, dacă aceasta există în zonă.

echipa.md

Citește mai departe

Ediție TV

Ploile şi grindina din ultima perioadă au făcut ravagii în mai multe localități din ţară. Sute de hectare de teren, distruse

Ploile şi grindina din ultima perioadă au făcut ravagii în mai multe localități din ţară.

Publicat

Cel mai mult au avut de suferit culturile agricole fiind afectate de grindina care în unele localități, preponderent din raionul Nisporeni, a căzut de mărimea unui ou de găină.

Totodată, IGSU a făcut totalurile intemperiilor înregistrate în țară în perioada 30 mai – 3 iunie.

Cele mai mari prejudicii s-au înregistrat în sudul țării, potrivit datelor IGSU.


În satul Etulia din raionul Vulcănești, grindina a distrus circa 360 ha livadă de nuci, 200 ha de floarea soarelui și 200 ha de orz. Iar pe teritoriul raionului Basarabeasca, mai ales în satul Bașcalia ploile torențiale au distrus circa 750 de metri de drum asfaltat și 70 m2 de peliculă de pe o seră.

Tot aici, ploile abundente au afectat grav 62 ha de viță de vie, 448 ha de grâu, 111 ha de porumb, 179 ha de orz, 7 ha de mazăre, dar și 217 ha de floare soarelui. Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii