Rețele de socializare

Moldova

Automobilul șefului secției de la Institutul Oncologic, cercetat pentru luare de mită, confiscată

Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a preluat în administrare automobilul, care aparține unui șef de secție din cadrul Institutului Oncologic, după ce procurorii au dispus aplicarea sechestrului pe acesta. Este vorba despre o mașină de model BMW, estimată la 445 de mii de lei.

Publicat

Ridicarea unității de transport s-a efectuat în cadrul cauzei penale, pornite pentru fapte de corupere, în care medicul este învinuit că ar fi pretins și primit de la fiica unei paciente 50 000 de lei pentru a grăbi spitalizarea mamei sale.

Într-o notă informativă, ARBI anunță că, în prezent, în administrarea Agenției se află 33 de mijloace de transport, în valoare totală de circa 9 milioane de lei, dintre care 23 de autoturisme, 6 autocamioane și 4 remorci. Printre cele mai scumpe sunt un „Porsche Cayenne”, de aproximativ 1 milion de lei, o „Mazda CX5” din 2020, un „Audi A6”, un ”Mercedes GL500”, și o „Kia Sorento” – toate estimate la prețul de circa jumătate de milion de lei fiecare. Majoritatea bunurilor au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale, pornite pe infracțiuni de spălare de bani și escrocherie, în vederea reparării prejudiciilor materiale, cauzate prin infracțiune, asigurării măsurii de confiscare specială sau confiscare extinsă și garantării executării pedepsei amenzii.

ARBI mai notează că, în baza hotărârilor judecătorești, a asigurat procesul de comercializare a două mijloace de transport – un autoturism de model „Porsche Cayenne”, anul fabricării 2013, vândut la prețul de 653 903,29 lei și o „Skoda Kodiaq”, anul fabricării 2017, comercializat la prețul de 423 225,00 lei. Mijloacele bănești obținute din valorificarea autoturismelor nominalizate au fost transferate pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție. ARBI a înaintat mai multe demersuri în adresa organelor procuraturii și organelor de urmărire penală privind inițierea procedurilor de valorificare în privința altor 19 mijloace de transport, puse sub sechestru, atât pe cauzele penale conexe cu frauda bancară, cât și pe alte cauze penale.


Menționăm că, printre competențele ARBI se regăsește inclusiv administrarea și valorificarea bunurilor infracționale sechestrate. Valorificarea acestora și transferarea mijloacelor bănești în custodia statului asigură conservarea valorii bunurilor respective, precum și integritatea acestora, sporind transparența în procesul de recuperare a activelor ilicite.

 


Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Procurorii au arestat averile membrilor unui grup infracțional. Sechestre de 23,5 milioane de lei.

Sechestre de peste 23,5 milioane de lei. Procurorii PCCOCS, în colaborare cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA au aplicat arest pe case, apartamente, terenuri și mașini de lux ce aparțineau membrilor unui grup criminal organizat din Chișinău și Cahul.

Publicat

Unele bunuri erau înregistrate pe numele unor rude apropiate ale suspecților. Potrivit procurorilor, cei 15 membri ai grupării, cu vârste între 24 și 64 de ani, inclusiv trei femei, sunt învinuiți de contrabandă și spălare de bani. Începând cu 2017, aceștia ar fi comis spargeri în locuințe și magazine de bijuterii din mai multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca și Suedia. Ulterior, bijuteriile, ceasurile de lux, armele, bicicletele și alte bunuri de valoare furate erau ulterior introduse ilegal în Republica Moldova și vândute pe piața neagră. Banii erau ulterior spălați prin achiziția de imobile și mașini de lux, unele cu valoare de peste 2,5 milioane de lei. Dacă dosarul ajunge în instanță, bunurile sechestrate ar putea fi confiscate. Urmărirea penală este în desfășurare.


Citește mai departe

Moldova

Incendiu în centrul capitalei. Un local din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost cuprins de flăcări.

Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit, fiind activat nivelul sporit de intervenție.

Publicat

Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi izbucnit într-un local situat în parc.
La fața locului au intervenit de urgență primele echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că localul ardea cu flacără deschisă, cu riscul extinderii incendiului către clădirile vecine.
Pentru gestionarea situației, au intervenit nouă echipe de pompieri și salvatori, fiind creat statul major pentru coordonarea intervenției.
În prezent, salvatorii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.
IGSU va reveni cu detalii.



Citește mai departe

Moldova

Carabinier, prins cu șpagă. Acesta a fost reținut în flagrant cu mită de 450 de euro.

Un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri din nordul țării a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce primea o mită de 450 de euro. Omul legii a ajuns pe mâna CNA în urma unui denunț. Potrivit acestuia, carabinierul ar fi pretins banii pentru soluționarea unui caz contravențional aflat în gestiunea poliției.

Publicat

Mai exact, este vorba de un proces în cadrul căruia urma a fi aplicată o amendă pentru parcarea interzisă a unui automobil pe care bănuitul ar fi promis să o diminueze la valoarea minimă. În schimbul a 450 de euro, acesta ar mai fi susținut că poate influența inspectorii de patrulare să elibereze automobilul plasat la parcarea specială, să achite amenda, taxa pentru evacuare și să rețină pentru sine o parte pentru serviciile de intermediere. Planul a eșuat însă, în data de 2 mai, ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant carabinierul în momentul primirii banilor, suma de 450 de euro fiind depistată asupra sa. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii din Bălți. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii