Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Atenție, șoferi! Șeful STI explică cum funcționează noile camere de supraveghere a traficului

Ghinion pe capul mai multor șoferi din capitală. Odată cu montarea camerelor de trafic noi de acum două luni, mai mulți automobiliști au primit amenzi prin poștă, pentru că nu aveau centurile de siguranță cuplate.

Publicat

Pe internet, o șoferiță a scris că a primit o asemenea scrisoare, deşi purta centura sub o haină groasă, iar un alt șofer povestește că a fost surprins câteva zile la rând fără centură, și a adunat o adevărată colecție de scrisori cu notificări de amenzi. Pentru a afla cum funcționează noile camere am vorbit cu șeful Serviciului Tehnologii Informaționale, Alexandru Putere. Potrivit lui, noile camere modernizate, 5 la număr, pe lângă încălcarea regimului de viteză și trecerea la culoarea roșie a semaforului, detectează și șoferii care nu au centurile cuplate sau vorbesc la telefon. După ce presupusa încălcare a fost surprinsă, imaginile sunt examinate de către un operator.

În cazul în care operatorul constată o încălcare, acesta transmite materialele către agentul constatator, responsabil de elaborarea citației pentru șofer, unde el este invitat să dea explicații cine se afla la volan în momentul comiterii încălcărilor. În 2021, peste 2.000.000 de astfel de scrisori au fost expediate către șoferi, iar în primele luni ale acestui an – peste 100.000 de scrisori. Însă, spune specialistul uneori șoferii ignoră aceste citații.

Dacă e să analizăm statistica, cele mai multe încălcări țin de nerespectarea regimului de viteză, dar și nerespectarea indicatoarelor și trecerea la culoarea roșie a semaforului. Spre exemplu, dacă în 2021 pentru nerespectarea cerințelor semaforului au fost citați 3372 de șoferi, doar în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 1946 de astfel de încălcări. O bună parte din ele se referă însă și la necuplarea centurii și convorbirile telefonice la volan.


Șeful serviciului tehnologii informaționale a ținut să menționeze că aceste camera cu radar au scopul principal de a asigura un trafic sigur pentru toată lumea.

Menționăm că, la moment în țară sunt instalate 70 de camera de monitorizare a traficului. Recent au fost instalate 18 camere noi pe traseele din țară și 5 camere modernizate în capitală.

echipa.mdEdiție TV

/VIDEO/ O mașină a luat foc în centrul orașului Râșcani: Vehiculul a fost distrus în totalitate

Ghinion pe capul unui automobilist din orașul Rîșcani. Mașina sa a luat foc în locul unde și-ar fi parcat-o.

Publicat

Totul a avut loc în prima jumătate a zilei de 23 iunie, chiar în centrul orașului. Imaginile de la fața locului au fost expediate la adresa redacției noastre de către un martor ocular. În acestea se poate vedea mașina cuprinsă de flăcări și învăluită de fum, dar și un echipaj al pompierilor, care încearcă să domolească incendiul.

Potrivit datelor preliminare, automobilul fusese parcat de proprietar în acel loc, iar din motive deocamdată neclare vehiculul a fost cuprins de flăcări.

Incendiul a distrus complet salonul automobilului, care, cel mai probabil, nu va mai putea fi supus reparației.


Din fericire, în urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Pompierii împreună cu polițiștii vor investiga cazul pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs incendiul.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Irigări și ferme ilegale. Agricultori din Drochia, amendați

Irigări ilegale și ferme construite lângă bazinele acvatice. Începutul sezonului nu s-a lăsat fără abateri, comise de agricultori.

Publicat

În unul dintre cazuri, inspectorii de mediu din Drochia au constatat că un agricultor din satul Chetrosu iriga terenul său agricol cu apă din lac fără a avea autorizațiile necesare.

Astfel, el s-a ales cu o amendă de 1200 lei. Într-un alt caz, în aceeași localitate inspectorii de mediu au depistat o mini-fermă pentru creșterea animalelor, improvizată ilegal lângă bazinul acvatic.

De această dată, amenda a constituit 900 de lei.


În acest context, Inspectoratul pentru Protecția Mediului solicită cetățenilor să respecte cu strictețe regulile de protecție a mediului unde locuiesc, iar dacă au devenit martori ai unor infracțiuni de mediu să anunțe autoritățile locale sau să apeleze la 112 pentru ca persoanele care se fac responsabile să fie trase la răspundere.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Minoră salvată de pompieri

Striga după ajutor prin geam, în timp ce locuința în care se afla era învăluită de fum. Este situația îngrozitoare în care s-a pomenit o fetiță de numai nouă anișori, în capitală.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza de23 iunie, într-un apartament de la etajul trei al unui bloc de pe strada Andrei Doga din capitală. La fața locului au intervenit 3 echipe de salvatori. Ajunși la destinație pompierii au stabilit că de la bucătăria unui apartament de la etajul trei al blocului ieșea un fum dens.

Angajații IGSU au constatat că ușa locuinței este încuiată, de aceea salvatorii au efectuat lucrări de deblocare a acesteia.

Când au pătruns în interior, pompierii au stabilit că fumul toxic era generat de aragazul conectat. Micuța a fost evacuate în cel mai scurt timp din apartament și predată medicilor de pe ambulanță, veniți la fața locului. Din fericire, copila a suferit doar o intoxicație ușoară, iar la moment viața ei este în afara oricărui pericol.


În momentul când s-a întâmplat nenorocirea, părinții fetei se aflau la serviciu, ea fiind acasă de una singură.

Toate circumstanțele cazului urmează a fi stabilite de specialiști, în cadrul unei anchete.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii