Rețele de socializare

Moldova

Circa 850 de arme de foc au fost scoase din circuitul ilegal de la începutul anului 2020

De la începutul anului 2020 până astăzi, 845 arme de foc au fost au fost scoase din circuitul ilegal. Acestea erau fie deteriorate, fie cu modificări neautorizate în construcție, sau adaptate pentru comiterea infracțiunilor, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol.

Publicat

Într-un răspuns pentru IPN, Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) menționează că procurarea armelor și a munițiilor, fără un permis în acest sens, este catalogată ca deținere ilegală de arme. Totuși, spun oamenii legii, actualmente a crescut numărul cazurilor de predare benevolă a armelor păstrate ilegal.

Din analizele Poliției se atestă faptul că marea majoritate a armelor procurate ilegal se introduc pe teritoriul Republicii Moldova, iar ulterior sunt comercializate prin intermediul site-urilor de publicitate și în locuri comerciale. În alte cazuri, armele pot fi dobândite prin donație sau moștenire.

Potrivit INSP, în Republica Moldova pot obține un permis de procurare a armelor letale și neletale și, după caz, a permisului de armă, persoanele care au 21 de ani și peste, care au absolvit un curs de instruire teoretică și practică de mânuire a armei de foc, organizat de o persoană juridică acreditată în domeniu, dispun de condiții pentru asigurarea securității și integrității armelor și a munițiilor, sunt apte din punct de vedere psihologic și medical pentru a deține și a folosi arme și muniții și au calitatea impusă de lege, atestată prin documente prevăzute în normele de aplicare a legii, în funcție de destinația armelor.


Respectivele persoane pot deține cel mult două arme de foc scurte cu țeavă ghintuită (revolver sau pistol), cel mult două arme de foc lungi cu țeavă ghintuită, cel mult opt arme de foc lungi cu țeavă lisă, un număr nelimitat de arme de foc pentru sportivii de tir care fac dovada necesității acestora pentru antrenamente, sau pentru participare la competiții sportive, sau un număr nelimitat de arme de către colecționarii de arme.

Posesorii de arme care le folosesc pentru a provoca un incident sau infracțiune riscă revocarea și anularea permisului de portarmă. Obținerea unui nou permis se inițiază peste o perioadă de cinci ani. Persoanele care dețin un permis de portarmă pot procura armele numai prin intermediul armurierilor licențiați, dar le pot obține și prin donație. Conform datelor de evidență, pe teritoriul republicii sunt înregistrați 11 armurieri licențiați, dintre care nouă în municipiul Chișinău.

O persoană care nu deține permis de portarmă poate să procure doar arme neletale, precum și muniții aferente, prezentând certificatul medical (concluzia narcologică și psihiatrică), din care să rezulte că este apt din punct de vedere medical pentru a deține și a folosi arme și muniții.


Potrivit INSP, pentru primele opt luni ale anului 2021, sunt 71 de persoane suspectate că ar fo purtat, păstrat, procurat, fabricat, reparat sau comercializat ilegal arme și muniții. În aceeași perioadă au fost sancționate pentru respectiva încălcare 115 persoane. Persoanele care procură, păstrează, poartă, repară sau comercializează ilegal armele neletale, sau alte arme nesupuse autorizării, se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale. De asemenea, potrivit Codului Penal, persoanele care poartă, păstrează, procură, fabrică, repară, comercializează sau dețin în posesie armă ilegală, riscă să fie sancționați cu amendă de la 650 la 950 unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași acțiuni săvârșite repetat sau de două sau mai multe persoane se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Persoana care a predat de bunăvoie arma de foc sau munițiile pe care le deținea fără autorizația corespunzătoare este liberată de răspundere penală.

Moldova

O femeie a fost prinsă în flagrant, în timp ce primea 3000 de euro mită pentru un permis auto.

O femeie a fost prinsă în flagrant în timp ce primea câteva mii de euro mită în schimbul unui permis auto. Tentativa de a „vinde” documentul contra unei sume de 3000 de euro a fost dejucată de ofițerii anticorupție. Acum, suspecta este cercetată penal pentru trafic de influență.

Publicat

Mai exact, potrivit anchetatorilor, suspecta ar fi pretins bani de la o persoană în schimbul influențării unui angajat al Secției Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto din Chișinău. În schimbul sumei de 3000 de euro, aceasta ar fi promis că va aranja promovarea atât a probei teoretice, cât și a celei practice, cu eliberarea ulterioară a permisului de categoria „B”.
Transmiterea banilor a avut loc sub controlul CNA și al procurorilor, iar în urma flagrantului, autoritățile au efectuat percheziții la domiciliul femeii. Oamenii legii au ridicat mai multe probe care urmează să fie examinate în cadrul urmăririi penale.
Femeia și-a recunoscut vina și este cercetată în stare de libertate. Între timp, ancheta este în plină desfășurare, iar până la o decizie finală a instanței, suspecta beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

Moldova

1 mai în siguranță: IGSU vine cu recomandări pentru a petrece în aer liber fără pericole.

În fiecare an, de 1 mai, mii de oameni aleg să petreacă această zi în natură. Pentru a preveni incidentele, pericolele, dar și incendiile, responsabilii din cadrul IGSU vin cu un șir de recomandări pentru moldovenii care preferă odihna la iarbă verde, picnicuri sau grătare. În acest context, specialiștii reamintesc oamenilor importanța respectării măsurilor de siguranță în zonele de agrement, precum și în timpul activităților desfășurate în aer liber.

Publicat

Oamenii sunt rugați să aprindă ruguri și focuri de tabără doar în locurile special amenajate, să utilizeze doar grătare metalice și să supravegheze continuu flăcările. În plus, cetățenii sunt îndemnați să nu utilizeze lichide ușor inflamabile la aprinderea focului și să nu arunce chibrite și mucuri de țigară nestinse în păduri, în apropierea vegetației uscate sau materialelor combustibilor.
Un alt aspect important îl reprezintă dotarea cu mijloace de stingere. Pentru a interveni rapid în caz de necesitate, oamenii sunt rugați să aibă la îndemână apă, nisip sau un stingător. La plecare, cetățenii trebuie să stingă complet focul.
Totodată, în cazul în care activitățile în aer liber se desfășoară pe malurile apelor din țară, salvatorii îndeamnă adulții să fie vigilenți și să supravegheze cu atenție copiii.


Citește mai departe

Moldova

Avocat, acuzat de escrocherie. Acesta ar fi adus daune considerabile clientului său.

Un avocat din capitală a fost acuzat de escrocherie, faptă ce ar fi adus daune considerabile clientului său. Potrivit Procuraturii Anticorupție, bărbatul a fost amendat cu 65 de mii de lei și privat de dreptul de a exercita activitatea de avocat pe un termen de 3 ani.

Publicat

Totodată, din contul inculpatului urmează a fi retrași peste 36 de mii de lei cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracțiune și 10 000 de lei cu titlu de prejudiciu moral.
Potrivit materialelor anchetei, avocatul ar fi încheiat un contract cu partea vătămată, privind reprezentarea acesteia într-un litigiu civil împotriva unei companii de construcții. Este vorba de rezilierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui bun imobil în valoare de aproape 798 mii de lei.
Pentru acest serviciu, avocatul ar fi încasat 20 de mii de lei, iar pentru a părea credibil, timp de mai bine de jumătate de an ar fi expediat clientului său fotografii cu pretinse citații emise de către Judecătoria municipiului Chișinău pentru ședințe de judecată în cadrul cererii de chemare în judecată a părții vătămate, în calitate de reclamant, împotriva unei companii de construcții. În realitate, însă, un asemenea litigiu civil nu a existat, iar citațiile respective nu au fost niciodată expediate. Suma de 20 000 de lei achitată de partea vătămată sub formă de onorariu ar fi fost sustrasă de către inculpat.
Pe tot parcursul procesului de judecată avocatul nu și-a recunoscut vinovăția. De menționat că, sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Centru în decurs de 15 zile.


Citește mai departe

topul săptămânii