Rețele de socializare

Moldova

Îngrijitoare moldoveancă arestată în Italia. Recruta și exploata prin muncă persoane din Republica Moldova

O îngrijitoare moldoveancă în vârstă de 45 de ani a fost arestată joi, 17 decembrie, la Milano, după ce a fost dată în urmărire internațională de autoritățile din Republica Moldova. Pe numele femeii a fost emis de Tribunalul din Căușeni un mandat de arestare pentru trafic de persoane.

Publicat

Lucra ca îngrijitoare de bătrâni la Milano de aproximativ trei ani, iar de un an și jumătate era căutată la nivel internațional pentru infracțiunea de trafic de persoane (art. 165 alin. 2 din Codul penal al Republicii Moldova), pentru care este prevăzută o pedeapsă maximă de 15 ani închisoare, transmite Rotalianul.com

Îngrijitoarea moldoveancă este acuzată că între anii 2013 și 2016 ar fi recrutat mai multe persoane din Republica Moldova, pe care le aducea la muncă în Italia și apoi le exploata în interes personal, amenințându-le fizic și psihologic.

Probabil fără să știe că este dată în urmărire internațională, joi dimineață femeia s-a prezentat la Biroul pentru Imigrări, din via Montebello, pentru a solicita reînnoirea permisului de ședere. După analiza documentului de identitate, funcționarii au descoperit că în spatele ghișeului se afla o persoană căutată de poliție și au alertat forțele de ordine. Polițiștii au arestat-o și au dus-o la închisoarea San Vittore, unde va rămâne până va fi extrădată în Republica Moldova.


În Republica Moldova, adevărate reţele de traficanţi se ascund în spatele unor așa-zise agenții de muncă

Traficanții fac promisiuni privind locurile de muncă de peste hotare, care în realitate fie că nu există, fie sunt altele decât cele promise. Patronii exploatează vulnerabilitatea acestor persoane care nu sunt conştiente de drepturile pe care le au sau cărora le este frică să denunţe faptul că sunt exploatate. Multe dintre victime sunt prinse în capcana exploatării prin muncă forțată şi nu pot scăpa din cauza ameninţărilor, violenţei sau a altor metode de constrângere.

Iată ce ne-a povestit zilele trecute o tânără originară din Moldova care a venit cu o agenție de muncă într-o regiune din sudul Italiei:


„Am venit în Italia cu o agenţie de muncă, mi s-a luat pașaportul, de fapt nu numai mie, ci la toate persoanele care au venit împreună cu mine. Avem două luni de când lucrăm, nici pașapoartele nu ni le-au dat și nici salariul. Ne-au spus că dacă anunţăm carabinierii nu ne vor putea ajuta cu nimic, că doamna lucrează în poliție şi nu avem cui ne plânge. Ne-au trimis pe fiecare la câte o familie și lucrăm ca badante, fără să ne plătească. Aici am cunoscut o femeie care a venit şi ea tot cu agenția asta, are 9 luni de când lucrează şi nu i-au plătit încă salariul cei de la agenție.”

Tânăra îngrijitoare ne-a trimis o fotografie a contractului de muncă și, cu ajutorul președintei Asociației MAYA ETS, dr. Ana Maria Ivan, am aflat că acesta este practic unul fictiv, fără nicio acoperire legală, deoarece agenția care l-a încheiat rezultă inactivă la Camera de Comerț.

„Vin foarte multe femei, în fiecare săptămână, li se iau paşapoartele și nu li se plăteşte niciun ban. Când le spui că te duci la carabinieri se uită la tine şi încep să râdă. La majoritatea femeilor le este teamă și acceptă situația. Problema e că dacă ne recuperăm pașapoartele riscăm oricum să rămânem în drum, că nu avem niciun ban ca să ne întoarcem în țară”, ne-a mai scris tânăra îngrijitoare din Moldova.


„Ceea ce pot face aceste femei este să meargă toate, sau oricum în număr mare la carabinieri, să depună o plângere, să furnizeze detalii asupra faptelor și să insiste să le fie returnat actul de identitate”, a precizat președinta Asociației MAYA ETS din Italia. „Dacă se vor prezenta într-un număr mai mare la autorități, povestea lor va căpăta credibilitate imediată și carabinierii vor acționa în consecință. De asemenea, trebuie să plece imediat de la locurile de muncă unde au fost plasate de cei care le-au recrutat în Moldova, pentru că nu vor fi niciodată plătite, ci doar duse cu vorba de pe o zi pe alta, muncind practic pentru cei care le exploatează. Problema este că multora le este frică, deoarece sunt amenințate ele și familiile lor rămase acasă. Situația este una deosebit de gravă, dar ceea ce pot face imediat este să își recupereze documentul de identitate și să plece de acolo, cât mai departe de cei care le exploatează în momentul de față.”

Moldova

Manevră nereușită cu spatele. Unul din automobilele implicate a fost la un pas de a ajunge pe gazon

Două automobile au fost implicate într-un accident produs miercuri, 8 aprilie, pe bulevardul Dacia din Chișinău.

Publicat

O mașină de model Hyundai efectua manevra cu spatele și a lovit un alt automobil de model Toyota. În urma impactului, unul dintre automobile a fost la un pas de a ajunge pe gazon.

Ulterior, la fața locului a fost solicitată ambulanța.

Potrivit informațiilor oferite de ofițerul de presă al poliției capitalei, Svetlana Scripnic, nimeni nu a avut de suferit.



Citește mai departe

Moldova

Accident violent, în raionul Căușeni: Șoferul unei mașini a ajuns la spital după ce a fost lovit de semănătoarea unui tractor

Accident violent, în raionul Căușeni. Un tânăr de 22 de ani a ajuns la spital, după ce vehiculul pe care-l conducea a fost lovit de un tractor.

Publicat

Totul a avut loc în seara de 07 mai, în jurul orei 21.00,  în apropierea satului Taraclia. Potrivit oamenilor legii, totul s-ar fi întâmplat după ce un șofer de 62 de ani ce conducea un tractor cu semănătoare ar fi accidentat lateral un autoturism condus de un tânăr de 22 ani, ce se deplasa din sensul opus.

În urma impactului, mașina tânărului a derapat de pe traseu, ajungând într-un șanț, iar șoferul s-a ales cu mai multe traumatisme. El a fost dus la spital pentru ulterioare îngrijiri medicale. Ambii șoferi au fost testați cu aparatul Drager, iar rezultatele au arătat că niciunul dintre ei nu consumase alcool.  Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști.


Citește mai departe

Moldova

Furau „din gura” pacienților: Trei angajate de la un Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități, prinse cu produsele alimentare în geantă

Prinse cu mâncarea pacienților în geantă. Trei angajate de la Centrul de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bădiceni, Soroca, au fost prinse în timp ce furau mâncarea destinată beneficiarilor.

Publicat

Totul a ieșit la iveală în urma unui control inopinat, pus la cale de către directorul instituției, scrie presa locală.

Astfel, directorul a găsit în gențile angajatelor de la bucătărie, mai multe produse alimentare, crupe, carne, dulciuri și conserve.

Bunurile au fost restituite, iar pe acest caz administrația instituției a pornit o anchetă de serviciu.


De menționat că două dintre angajatele cu pricina lucrează de ani buni în cadrul instituției, iar cealaltă a fost recent angajată.


Citește mai departe

topul săptămânii