Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Cunoști ce este Ransomware? Află cum să previi atacurile

Activitățile preventive desfășurate de Inspectoratul General al Poliției au un caracter permanent, siguranța cetățenilor constituind o prioritate pentru polițiștii.

Publicat

La începutul lunii octombrie curent, a fost lansată simultan, în mai multe state Campania mondială OnlineCrimelsRealCrime, care are drept scop sensibilizarea publicului despre igiena digitală.

În acest context, vă informăm că una dintre cele mai dăunătoare forme de malware este Ransomware, iar persoanele fizice și juridice sunt ținta unor atacuri tip ransomware tot mai frecvente pe computere și alte dispozitive conectate la internet.

Acesta este un tip specific de malware care cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime, amenințând cu publicarea, ștergerea sau reținerea accesului la date personale importante.


Astfel, consecințele unui atac ransomware pot fi catastrofale și victimelor le este greu să se descurce odată ce computerul a fost infectat.

Vă reamintim că întotdeauna este mai bine să previi o infracțiune și pentru a reuși există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru autoprotecție.

Cum să îl previi și ce să faci dacă computerul și datele au fost compromise:


Fiți precauți!

Nu accesați link-urile sau atașamentele conținute de mesajele email suspecte înainte de a verifica în prealabil sursa/legitimitatea acestora.

– Faceţi o copie de rezervă a tuturor datelor importante pe suporturi portabile, de exemplu pe un USB-flash, păstrați flash-ul într-un loc sigur.


– Repetați periodic procedura pentru a păstra datele actualizate;

– Nu deschideți orice atașament, chiar și documentele Microsoft Word și PDF pot conține viruși;


– Asigurați-vă că Sistemul de operare al calculatorului Dvs. și baza de date a antivirusului este actualizată;

– De asemenea, dacă există posibilitate, deschideți fișierele suspecte într-un mediu virtual (de exemplu VMware Player);

– Dacă vă aflați în situația în care vi s-au criptate fișierele și vi se cere să plătiți răscumpărarea, nu faceți asta!

– Răspândirea programelor ransomware și încercarea de a șantaja oamenii pentru a obține bani sunt activități ilegale în majoritatea țărilor din lume.

Advertisement

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii