Rețele de socializare

Moldova

Percheziții la Metalferos și alte companii interpuse. Șapte persoane – reținute

48 de percheziții ale procuroriilor anticorupție, soldate cu 7 persoane reținute. Procurorii anticorupție, de comun cu ofițerii CNA, au descins astăzi, 04 decembrie 2019, la S.A. „Metalferos” și alte companii interpuse.

Publicat

Descinderile au avut loc în cadrul unei cauze penale, pe care urmărirea penală a fost pornită, conform elementelor infracțiunii prevăzute de art. 361 alin.(2) lit.lit.b) și d), art. 243 alin. (3) lit.lit. a) și b) și art. 190 alin. (5) din Codul penal, pe faptul pretinselor acțiuni ilicite ale factorilor de decizie din cadrul S.A. „Metalferos” și alte câteva companii afiliate în perioada anilor 2015 – 2019.

Conform materialelor cauzei penale, persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor, care urmăreau scopul realizării unei sustrageri continue a mijloacelor financiare ale S.A. ,,Metalferos”, au elaborat și au implementat în acest sens o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictivă, falsificînd documentele de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase, în scopul creșterii artificiale a prețului la cumpărare și micșorării artificiale a prețului la vânzare către intermediari, diferența fiind însușită de către membrii grupului criminal organizat.

Investigațiile efectuate au stabilit că în perioada 01.01.2015 – 01.09.2019 S.A. ,,Metalferos”, pentru metale feroase și neferoase, a primit prin conturile bancare deținute în una din băncile Republicii Moldova, mijloace financiare în sumă totală de 2 169 646 970 MDL, de la o altă întreprindere.


Ulterior, din suma respectivă, au fost transferate plăți aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care prin cumul sunt și afiliate, la un preț mărit artificial. Diferența de preț a fost însușită și repartizată între membrii grupului criminal, iar restul fiind transmise în adresa colectorilor de metale conform prețului de piață. La această etapă, suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane lei.

De asemenea, în cadrul urmăririi penale este examinată legalitatea procedurii de export a metalelor colectate.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal organizat, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA ,,Metalferos” și companiile nerezidente (de exemplu, Metoil Trading LLP, Metoil Trading FZE, Vellonton LLP, Megatex LTD și Rombat SA), în temeiul cărora, ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la S.A. ,,Metalferos” la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.


Diferența de preț, care în lipsa unor astfel de contracte urma a fi încasată de către S.A. ,,Metalferos”, era transferată, preponderent, în adresa companiilor: Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.

Suma prejudiciului calculat la această etapă, ca rezultat al operațiunilor de export, constituie circa 133 milioane lei.

Perchezițiile, în număr de 48, au avut loc atât în cadrul companiilor vizate, cât și la domiciliile și automobilele bănuiților, inclusiv, la ex-directorul general al S.A. „Metalferos”, A.Ț.


În rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate, au fost depistate și ridicate calculatoare, ștampile, sigilii, documente, care au importanță pentru cauza penală.

Drept rezultat, 7 persoane au fost reținute pentru 72 de ore.


NOTĂ:
Infracțiunea prevăzută de Art.361 alin.(2) lit.b), d), se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 5 ani.
Art. 243 alin. (3) lit. a) și b) prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13000 la 16000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice.
Art. 190 alin. (5) prevede o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Moldova

A plecat la ceruri. Copilul de 11 din Moldova, victima unui accident în Italia, a murit după 5 zile de agonie

Copilul de 11 din Moldova, victima unui accident grav în Italia, a murit pe patul de spital, după 5 zile de agonie.

Publicat

Băiatul locuia cu familia sa în Ehnghien, Belgia. Accidentul s-a produs vineri dimineață, pe autostrada A9, în apropiere de Fino Mornasco, provincia italiană Como din Lombardia, scrie Newtv.MD.

Mașina, condusă de tatăl său de 40 de ani, a fost lovită în plin în partea laterală și băiatul a fost scos din vehicul în stare gravă. Un elicopter de salvare l-a transportat de urgență la spitalul Papa Giovanni din Bergamo, specializat în îngrijirea copiilor. Deși medicii au făcut tot posibilul, starea băiatului a fost considerată ireversibilă încă de sâmbătă.

Luni, mama lui copilului, în vârstă de 39 de ani, și sora lui, de 16 ani, au fost transferate și ele la același spital, după ce inițial au fost internate la spitalul Sant’Anna cu leziuni grave, dar fără a fi în pericol de moarte. Pe parcursul agoniei copilului, tatăl său i-a fost alături, iar în ultimele ore li s-a alăturat și mama.


Procurorul de serviciu al Parchetului din Como, Michele Pecoraro, a autorizat prelevarea organelor băiatului imediat după declararea decesului.


Citește mai departe

Moldova

Prinși cu droguri în congelator: Captură de narcotice de 1,7 milioane de lei, descoperită în apartamentul închiriat de doi ucraineni

Doi tineri din Ucraina au fost reținuți de oamenii legii, fiind suspectați de comercializarea drogurilor în proporții deosebit de mari. Potrivit IGP, în urma perchezițiilor efectuate, ofițerii Direcției Antidrog a INI a depistat și ridicat substanțe narcotice în valoare de 1,7 milioane lei.

Publicat

Potrivit unui comunicat al IGP, cei doi sunt un bărbat și o femeie cu vârste de 23 și 25 de ani. Aceștia aveau o relație de prietenie, iar în cadrul grupului criminal organizat ar fi avut rolul de curieri de droguri. Astfel, cei doi ar fi fost transportați din Ucraina în R.Moldova de către liderul grupului infracțional care gestiona un magazin de droguri pe aplicația Telegram.

Sosiți în R.Moldova, aceștia ar fi închiriat un apartament în Chișinău, folosit ca spațiu de depozitare a drogurilor (după ce erau aduse ilegal din Ucraina, de alt membru al grupului infracțional). De aici, cei doi livrau cantități mai mici de droguri în ascunzișurile destinate clienților care le comandau în magazinul online.

În baza informațiilor operative și măsurilor speciale de investigații, oamenii legii le-au deconspirat activitatea, iar la sfârșitul lunii aprilie 2024, bărbatul și femeia care erau monitorizați au fost reținuți în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri. Urmare a perchezițiilor corporale și la domiciliu ridicate cinci telefoane mobile folosite la traficarea drogurior, peste 10 cartele telefonice, două cântare electronice la scara mică pentru porționarea drogurilor, bandă adezivă de diferite culori, pliculețe noi pentru ambalarea drogurilor, 4,5 kg muguri de marijuana și sute de grame de amfetamină și PVP („sare”).


La moment, bănuiții sunt plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.


Citește mai departe

Moldova

Triplă alertă cu bombă în capitală: Ar fi minate trei instituții de învățământ

Triplă alertă cu bombă în capitală. Un necunoscut a telefonat pe numărul unei școli și a anunțat că ea, dar și alte două instituții de învățământ ar fi fost minate.

Publicat

Apelul a parvenit la ora 09.18, în dimineața de 16 mai, iar directorul liceului a alertat imediat autoritățile. Este vorba despre liceele Natalia Gheorghiu și Ștefan cel Mare de pe strada Florilor, dar și liceul Alecu Russo de pe strada cu același nume. Imediat, la toate instituțiile de învățământ au intervenit serviciile specializate care au evacuat toți elevii, profesorii și personalul școlilor și au încercuit zona.

Geniștii au verificat toate trei clădiri au fost verificate minuțios de către experții geniști care, din fericire, nu au depistat niciun obiect exploziv, prin urmare, elevii au revenit la ore.

Deocamdată nu a fost identificat autorul apelului fals, poliția continuând cercetările în acest sens. Menționăm că potrivit legii, persoanele care fac anunțuri false despre acte teroriste riscă amenzi de până la 42.500 de lei sau detenție pe un termen de până la 2 ani.



Citește mai departe

topul săptămânii