Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Makena, ar putea sărbători Revelionul acasă. ANP se opune:

Hoțul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, condamnat la 19 ani de pușcărie, ar putea fi eliberat condiționat înainte de termen, dacă Curtea de Apel Chișinău va menține decizia Judecătoriei Chișinău, care i-a redus termenul cu șase ani și șase luni din cauza că a fost deținut în condiții inumane. Avocații au mai cerut instanței de apel să țină cont și de Hotărârea CEDO din 3 octombrie 2019, prin care s-a constatat că Moscalciuc a stat ilegal în arest preventiv mai mult de doi ani.

Publicat

Apărătorii au contestat decizia Judecătoriei Chișinău și au solicitat ca lui Moscalciuc să i se reducă pedeapsa cu 3.083 de zile, circa opt ani și patru luni. Apărătorii au invocat că, în perioada 16 ianuarie 2002–30 iunie 2017, Moscalciuc a fost deținut în Penitenciarul nr. 13 și a beneficiat de un spațiu mai mic decât norma stabilită, patru metri pătrați. El a fost deținut într-un spațiu de 2,2 metri pătrați.

În cerere se mai arată că Moscalciuc suferă de hepatita C și are gradul doi de dizabilitate, iar „lipsa condițiilor de igienă personală, neglijarea totală a condițiilor sanitare, fumatul pasiv, la care a fost supus condamnatul, din cauza că se fuma nemijlocit în celulă, iluminarea redusă și asistența medicală necalitativă” i-ar fi afectat grav sănătatea.

Pe de altă parte, reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor a solicitat să fie respins demersul avocaților, iar decizia Judecătoriei Chișinău, anulată ca fiind nejustificată.


Moscalciuc a putut urmări ședința de judecată de la distanță, din închisoare, prin intermediul programului Skype.

Curtea de Apel urmează să se pronunțe în acest dosar la 14 decembrie. Dacă instanța va da curs demersului avocaților, atunci lui Moscalciuc îi va rămâne de ispășit un an și jumătate și va fi în drept să depună cerere de eliberare condiționată înainte de termen.

Precizăm că Vladimir Moscalciuc se află în detenție începând cu ianuarie 2002, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari, ulterior pedeapsa fiindu-i redusă la zece ani. În 2012, Moscalciuc a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.


În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău și bate pasul pe loc, deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale refuză să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.

Vladimir Moscalciuc își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova. Potrivit mărturiilor deținuților, acesta ar fi deținut într-o celulă cu reparație modernă, mobilată și dotată cu electrocasnice.

anticorupție.md


Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii