Rețele de socializare

Moldova

Apa din mai multe şcoli din Moldova nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici și microbiologici

Apa din peste 24% din școlile din R. Moldova nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici şi microbiologici. Cea mai mare parte din instituțiile pentru copii au parametrii sanitaro-chimici depășiți la nitrați, fluor, bor, hidrogen sulfurat şi amoniac.

Publicat

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, actualmente, în R. Moldova activează 1497 instituții de educație timpurie. Majoritatea instituțiilor de educație timpurie sunt racordate la sistemul de asigurare centralizat cu apă și constituie 95,2%, iar din fântâni publice  – 4,8%.

Ponderea cea mai mică a racordării la sistemul centralizat cu apă au fost atestate în instituțiile din raioanele Glodeni și Briceni – 67,7%, Rezina – 85,2% şi Cantemir – 80,9%.

Cele mai multe instituții de educație timpurie sunt asigurate cu apă din fântâni publice în raioanele Briceni – 32,3%, Cantemir – 19,0%, Ungheni 16,7%. Rezina – 14,8%, Fălești 10,9%.


În țară activează 1271 instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal. Instituțiile de învățământ sunt racordate la sistemul centralizat de asigurare cu apă în proporție de 96,4%, iar din fântâni publice sunt asigurate cu apă 3,6% instituții de învățământ.

La sistemul de asigurare centralizat cu apă sunt racordate instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal sunt în raioanele Cantemir – 86,7%, Briceni – 80%, Rezina -79,3%, Glodeni – 75%, Fălești -73,5%. Ponderea cea mai mare de instituții din raioanele Leova -34,6%, Fălești – 26,4%, Rezina și Briceni – 20,0% au asigurarea cu apă din fântâni publice.

Cea mai mare parte din instituții pentru copii din raionale menționate au parametrii sanitaro-chimici depășiți la nitrați, fluor, bor, hidrogen sulfurat, amoniac.


În acest context ANSP recomandă următoarele:

Utilizarea apei din surse sigure de alimentare cu apă potabilă;

Implementarea tehnicilor adecvate de tratare cum ar fi defluorizarea, dedurizarea (eliminarea sărurilor de calciu și magneziu), etc, care să asigure instituțiile pentru copii cu apă de calitate;


Fierberea apei înainte de a fi consumată, în scopul evitării îmbolnăvirilor prin maladii transmisibile condiționate de calitatea apei;

Responsabilizarea conducătorilor instituţiilor de învăţământ, autorităţilor administraţiei publice locale și a organelor locale de specialitate din domeniul învățământului pentru asigurarea accesului copiilor la condiţii de asigurare cu apă, sanitație și „igienice adecvate în instituțiile pentru copii;


Organizarea de către subdiviziunile ANSP, personalul din instituțiile pentru copii a campaniilor periodice de informare şi iniţiere a părinților, copiilor și personalului din instituțiile pentru copii în probleme ce ţin de protecţia apei potabile şi impactul acesteia asupra sănătăţii şi promovarea practicilor igienice pozitive în rândul copiilor.

stiridinmoldova.md

Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

topul săptămânii