Rețele de socializare

Moldova

Cum trebuie să acționezi atunci când simți miros de gaz în înăpere

Un incendiu puternic a avut loc pe 2 noiembrie 2019 în sectorul Botanica din mun. Chișinău. Focul a acoperit patru etaje ale unui bloc multietajat. Potrivit informațiilor preliminare, pompierii au evacuat 20 de persoane, inclusiv șapte minori.

Publicat

Cauzele incendiului nu se cunosc deocamdată, dar s-a identificat că blocul nu a fost încă conectat la încălzirea centralizată și mulți locuitori folosesc șemineuri electrice, ceea ce ar fi putut provoca un scurt circuit.

Serviciul intervenție gaze 904 al SRL „Chișinău-gaz” s-a deplasat imediat la fața locului și a deconectat alimentarea cu gaze a blocului pentru a preveni posibilele consecințe ale scurgerii de gaze.

SA „Moldovagaz” amintește tuturor consumatorilor săi despre faptul că în ultimii ani au avut loc mai multe tragedii din cauza nerespectării regulilor de securitate cu privire la utilizarea gazelor, principalul factor fiind cel uman.


În pragul sezonului de încălzire este important să amintim că trebuie să fie urmate doar câteva reguli simple, daca ați simțit miros de gaze:

  1. Închide imediat toate robinetele instalațiilor de gaze!
  2. Deschide ferestrele și ușile pentru a aerisi încăperea!
  3. Asigură evacuarea tuturor persoanelor din preajmă!
  4. Suna la 904!
  5. Nu aprinde focul!
  6. Nu fuma!
  7. Nu conecta sau deconecta aparatele electrice și nu aprinde lumina!
  8. Nu folosi soneriile electrice!

Pentru a preveni o tragedie trebuie să știi că:

  1. Este interzisă conectarea la rețeaua de gaze naturale în lipsa specialistului „Chișinău-gaz”!
  2. Este interzisă instalarea cazanului, aragazului sau altor utilaje de gaze de o persoană nelicențiată! Este interzisă, inclusiv, reparația sau modificarea utilajelor de gaze!
  3. În cazul unei defecțiuni tehnice, adresează-te la „Chișinău-gaz”!
  4. Este interzis să combini bucătăria cu camera de locuit!
  5. Este interzisă instalarea sau transferarea aparatele de gaze la balcon!
  6. În cazul sistării inopinate a alimentării cu gaze închide imediat toate robinetele arzătoarelor instalațiilor de gaze și suna la 904!
  7. Este interzisă blocarea sistemele de evacuare și ventilare! Dimpotrivă, trebuie să te asiguri de circulația libera a aerului prin acestea și să ai grija de întreținerea lor!
  8. Este interzisă folosirea aragazului fără să deschizi o fereastră, trebuie să te asiguri de fuxul liber al oxigenului în încăpere!
  9. Este interzisă deconectarea de unul singur sistemul de protecție și de reglare automată a instalației de gaz!
  10. Este interzisă părăsirea încăperii când folosești aragazul! Trebuie să te convingi că a fost închis corect aragazul, cît și robinetele de la utilaje!
  11. Este interzisă utilizarea aragazele pentru încălzirea încăperii!
  12. Este interzis ca oricine din persoane să doarmă în camera în care există instalații de gaze!
  13. Este interzis să legi funii sau cabluri de conductele de gaze!
  14. Este interzisă folosirea de către un copil și ca acesta să se joace în preajma instalației de gaze!
  15. Este interzis de a căuta sursa scurgerii de gaze cu ajutorul focului!
  16. Este interzisă utilizarea sobelor alimentate cu gaze dacă pe suprafața acestora au apărut fisuri!
  17. Permite accesul în încăpere a angajaților secției de dispecerat și intervenție a „Chișinău-gaz” la prezentarea legitimației de serviciu pentru examinarea și localizarea situației de avarie!

Pentru mai multe detalii accesați www.chisinaugaz.md, sunați la 904 sau urmați instructajul regulilor de securitate la oficiul „Chișinău-gaz” din str. Alexandru cel Bun, 93.


Moldova

O femeie a fost jefuită chiar în veceul de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni. Suspectul – reținut

Un bărbat de 38 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, după ce ar fi intrat într-un bloc sanitar de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni, unde i-ar fi aplicat unei femei mai multe lovituri, i-a sustras telefonul mobil și geanta și a fugit într-o direcție necunoscută. Ulterior, acesta a vândut telefonul cu 100 de lei, pe teritoriul gării.

Publicat

Imediat femeia de 43 de ani a sesizat Poliția, iar ca a urmare a acțiunilor întreprinse de polițiștii din Strășeni, dar și a implicării oamenilor, suspectul a fost reținut.

Acesta este din orașul Strășeni și este cercetat pentru jaf, anterior fiind condamnat pentru fapte similare.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă de la 42 500 la 67 500 de lei.



Citește mai departe

Moldova

Peste 100 de hectare de teren, compromise de foc în weekend: Cel mai grav incendiu a izbucnit la Dănceni

Weekend de foc în întreaga țară. În perioada 04-06 mai, pompierii și salvatorii au intervenit pentru lichidarea a 45 de incendii de vegetație, care au afectat circa 100 hectare de teren.

Publicat

Unul dintre cele mai mari incendii a izbucnit în dimineața de 6 mai, în localitatea Dănceni din raionul Ialoveni. Acolo focul a nimicit peste 20 hectare de stuf. Internauții au filmat flăcările uriașe care erau observate de la sute de metri distanță, iar funinginea ajungea chiar la casele acestora.

Deși pompierii nu au anunțat încă cauza exactă de la care au izbucnit flăcările, primarul localității a scris pe o rețea socială că ar fi vorba de o incendiere intenționată. Un alt incendiu, care a mistuit 15 ha de teren s-a produs tot în raionul Ialoveni, în satul Mileștii Noi. Situație similară a fost și în satul Chirileni din raionul Ungheni, unde focul a distrus 15 hectare de vegetație.

Totodată, în această perioadă au fost  întocmite 77 procese verbale, fiind sancționate persoanele care au dat foc intenționat vegetației uscate.


În 53 de cazuri, oamenii au fost amendați, suma totală a amenzilor fiind de aproape 264.000 de lei, restul persoanelor vor munci neremunerat în folosul comunității.

De la începutul anului, au fost înregistrate 1240 de incendii de vegetație, care au distrus peste 2500 hectare de terenuri.


Citește mai departe

Moldova

Sărbători pascale cu iz de alcool: 55 de șoferi prinși băuți la volane, unii întrecând norma de aproape 10 ori

De sărbători, s-au încumetat să încalce legea. 55 de șoferi au fost prinși în zilele de sâmbătă și duminică băuți la volane.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în satul Ciulucani din raionul Telenești. Acolo, un șofer de 29 de ani avea în aerul expirat o concentrație de alcool de 1,41 mg/l. Un alt bărbat de 53 de ani, a fost stopat în aproprierea satului Șișcani, raionul Nisporeni. Acesta conducea o mașină, deși avea o concentrație de 1,29 mg/l vapori de alcool. Un alt șofer băut a fost prins pe strada Ștefan cel Mare din orașul Nisporeni, cu o concentrație de alcool de 1,04 mg/l alcool în aerul expirat.

Încă doi tineri, ambii de câte 20 de ani au fost stopați în satul Recea din raionul Strășeni, unui conducea o motocicletă, având o concentrație de alcool de 0,49 mg/l în aerul expirat. Celălalt se deplasa cu un automobil, deși avea în aer 0,39 mg/l de alcool în aerul expirat. În toate cazurile, vehiculele au fost ridicate și transportate la parcarea specială, iar conducătorii auto sunt documentați penal sau contravențional.

Oamenii legii menționează că pe lângă conducători băuți, în weekend au fost documentați și peste 1500 de vitezomani. Cu sancțiuni s-au ales și circa 600 de șoferi care au ignorat indicatoarele rutiere, 119 nu aveau cuplate centurile de siguranță, iar alți peste 400 oprit unitatea de transport în locuri interzise.



Citește mai departe

topul săptămânii