Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Doi oameni de afaceri din Moldova s-au pomenit cu un dosar penal după ce au plantat câteva hectare cu plante de cânepă tehnică

Caz nemaivăzut în Republica Moldova. Doi oameni de afaceri s-au pomenit cu un dosar penal după ce au plantat câteva hectare cu plante de cânepă tehnică. Aceștia nu pot să o recolteze pentru că, spun ei, poliția locală le-ar fi interzis acest lucru.

Publicat

Acum speră să-și întoarcă investițiile făcute, în jur de 30 de mii de euro, prin judecată. Specialiștii ministerului Agriculturii afirmă că recoltarea acestui tip de cânepă ar aduce profit bugetului de stat și s-au arătat mirați că afacerea riscă să se ruineze.

Oamenii de afaceri spun că s-au inspirat de la vecinii de peste Prut, unde cultivarea cânepei tehnice este un lucru obișnuit. Astfel, au procurat semințe și au închiriat un lot de pământ de patru hectare la Strășeni, în total cheltuind peste 30 de mii de euro.

ANATOL DICUSAR, COFONDATORUL AFACERII: „Cânepa tehnică nu necesită îngrădire, dar, luând în considerație unde trăim, am hotărât să fie și camere, și depozit, și îngrădit, o poartă”.


Dintr-o singură tonă de semințe de cânepă sperau să obțină până la 12 mii de euro. Până acum, însă, au suferit doar pierderi. În urmă cu două săptămâni oamenii legii i-au anunțat că au deschis dosar penal pe numele unuia dintre ei pentru că ar fi ascuns de poliție cultivarea cânepei. Așa că, li s-a interzis să o recolteze. Până una alta, plantele s-a umplut de buruiene.

ION RAȚĂ, DIRECTORUL COMPANIEI: „Pierderile o să fie enorme. Noi trebuie să luăm două cifre: ceea ce am cheltuit și banii cu care puteam achita datoriile pe care le avem”.

De altfel, în iunie, oamenii legii ar fi luat câteva bucăți din plante pentru a le testa. Și proprietarii au verificat cânepa la un expert independent, iar concluzia a fost că specia conține un grad extrem de redus de stupefiante: „dar acest procent nu acționează asupra sistemului nervos”, spune VICTOR MELNIC, EXPERT NAȚIONAL ÎN BIOLOGIE.


Pentru a fi interzise, această doză trebuie să fie de cel puțin 0,3%. Cu alte cuvinte, pentru a se droga cu acest tip de cânepă, ar fi nevoie de aproape o tonă de plante.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Cânepa utilizată în scopuri narcotice, cea de tip „indica”, crește cel mult până la 70 de cm în înălțime. Însă plantele de aici ajung și la 2 metri, fiind de tip „sativa”. Chiar și frunza este total diferită și nu are niciun efect dacă va fi consumată”.

Am discutat acest caz și cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Specialiștii de aici ne-au confirmat că specia de „canabis sativa” este una pur industrială și ar putea aduce beneficii economice, dacă prelucrarea ei va fi susținută la nivel de stat.


VASILE ȘERBAN, ȘEF DIRECȚIE POLITICI DE PRODUCȚIE: „Această plantă ar permite ca producătorul de pe o suprafață mică să obțină un profit mai mare, fără a aduce daune sănătății altor oameni sau statului, din contra, la stat ar veni mai mulți bani în buget”.

Despre dosarul intentat de către inspectoratul din Strășeni nu au reușit să aflăm detalii. Ofițerul de presă al poliției locale, după ce s-a consultat cu superiorii ei, ne-a cerut o solicitare oficială, iar divulgarea informațiilor ar putea prejudicia mersul anchetei. Totuși, a confirmat că un astfel de caz a fost înregistrat de oamenii legii. Între timp, direcția Antidrog afirmă că nu este la curent cu acest incident pentru că plantele nu sunt destinate consumului de droguri. Între timp, cei doi parteneri de afaceri, se pregătesc să-și caute dreptatea în judecată pentru a-și returna pierderile suportate. Aceștia mai spun că nu și-au asigurat afacerea.


tv8.md

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii