Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ De la amenințări la împușcături: cum primarul de Drepcăuți a încercat să fure 900 de hectare de teren de la o companie ucraineană

Primarul satului Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, a făcut tot posibilul ca să deposedeze compania ucraineană SRL „Drebozaci” de pământurile pe care le arenda legal de la locuitorii satului din nordul republicii.

Publicat

După ce în materialul anterior am vorbit despre  cum primarul de Drepcăuți Ghenadie Ioxa a făcut tot posibilul ca să deposedeze compania ucraineană SRL „Drebozaci” de pământurile pe care aceasta le arenda legal de la locuitorii acestui sat din nordul republicii. În acest reportaj ne propunem să dezvăluim cum edilul a folosit abuzul, șantajul, falsul în acte, implicarea  instituțiilor de forță:  procuratura, poliția și instanțele de judecată din Briceni și Bălți ca să-și ducă la bun sfârșit atacul raider asupra SRL „Drebozaci”.

În primăvara lui 2015, Ghenadie Ioxa a mobilizat un grup de localnici, care la îndemnul lui a blocat intrarea în brigada de tractoare ce aparținea companiei ucrainene. Nemulțumirea oamenilor a fost alimentată de Ioxa, care le-a spus că că SRL „Drebozaci” le-ar fi vândut cotele valorice, constituite în fond din  tractoare, pluguri, semănători și altă tehnică agricolă de producție sovietică. Tot atunci, el i-a spus administratorului companiei străine că pe numele acestuia a fost intentat deja un dosar penal.

Am scris la Procuraturtă că SRL “Drebozaci” a folosit  ilegal și abuziv cota valorică. Și la moment aceasta este blocată. Voi nu aveți nici un drept asupra ei, pentru că nu ați cumpărat-o sau  închiriat-o. Prin judecată, procuratură… pentru că pe numele tău este deschis un dosar penal pentru ceea ce ai furat aici timp de patru ani., a declarat Ioxa pe un ton ridicat.


Ei bine, de la zis până la făcut nu a durat mult. În luna martie  2015, la procuratura din Briceni au fost depuse un șir de plângeri, în care, un grup de săteni, care și-au trecut cotele de la SRL „Drebozaci” la compania lui Ioxa „Capital Plant,” au solicitat să fie deschis un dosar penal, acuzându-l pe administratorul companiei ucrainene Vladimir Ducaci de utilizarea și vânzarea ilicită a cotei valorice.

Acesta s-a întâmplat în anul 2015, când un grup de persoane, 12 la număr, au scris  o plângere că Ducaci le-ar fi vândut cota lor valorică. A fost intentat  un dosar penal. Pe urmă, a apărut un alt grup, care a solicitat ca Vladimir Ducaci să fie arestat pentru fapta săvârșită. Ducaci a fost arestat și plasat în izolatorul poliției din orașul Briceni, adeclarat  Antonina Ivasciuc  avocata SRL „Debozaci”.

Astfel, la începutul anul 2016, Vladimir Ducaci a fost arestat pentru 72 de ore la solicitarea cotașilor dirijați de Ghenadie Ioxa. În fapt, arestarea lui Ducaci a fost orchestrată din timp de către de primarul satului Drepcăuți în complicitate cu președintele Judecătoriei Briceni, Ghenadie Camerzan. Am vorbit cu o parte din localnicii, care în 2015 ar fi depus plângeri pe numele lui  Vladimir Ducaci. Aceștia  au recunoscut că, de fapt, nu au depus nici o plângere la procuratură.


„Ați depus o plângere la Procuratură pe numele lui Vladimir Ducaci în 2015 în care l-ați învinuit de vânzarea cotei valorice?”

„Nu băieți, nu țin minte să fi depus eu atunci. N-am depus plângere pe nimeni și pe nimeni nu m-am jăluit și nici nu mă jălui. Eu n-am depus nici o plângere.”

„ Dar ați semnat vreo procură pentru primarul satului Ghenadie Ioxa?”


„ Am semnat atunci, când am dat cotele, iar apoi le-am și luat. Am pus semnătura mea atunci, când am întocmit actele la notar. ”

„Nu, nicio cerere nu am semnat, unde să mă duc eu? Eu nici după pâine nu mă pot duce”.


„Eu n-am scris nicăieri. Eu cotele le-am vândut și nu am cu nimeni nimic, că mi-au trebuit bani”.

Printre semnatarii plângerilor figurează și contabila șef a primăriei Drepcăuți, Silvia Gavriliuc.

Potrivit datelor anchetei, pornite în primăvara lui 2015, Ghenadie Ioxa era învinuit pentru trafic de influență, întrucât, primarul de Drepcăuți le-a cerut tranșant ucrainenilor să-i cedeze pământurile. Surse avizate din cadrul Procuraturii Briceni au declarat pentru nordnews.md că arestarea  administratorului ucrainean a fost dirijată de Ghenadie Ioxa și de președintele Judecătoriei Briceni, Ghenadie Camerzan. Aceștia au fost ajutați de șeful procuraturii locale Victor Camerzan, care este văr drept cu președintele judecătoriei Briceni. Camerzan a declarat pentru jurnaliștii nordnews.md că nu-l cunoaște pe Ghenadie Ioxa.

Drebozaci ca Drebozaci… da de domnul Ioxa nici nu vreau să vorbesc. De ce? Așa e o personalitate. Nu vreau.  Sunteți în relații de prietenie cu domnul Ioxa? Nu am avut. 

Cu ce ocazie eu trebuie să-i dau indicații lui Ioxa. El este primar.Eu îl văd pe facebook în fiecare zi. Despre el sunt publicații în fiecare zi, a precizat Ghenadie Camerzan, președintele Judecătoriei Briceni.

Am încercat să obținem un comentariu de la primarul de Drepcăuți Ghenadie Ioxa, adică să confirme sau să infirme că-l cunoaște pe Ghenadie Camerzan. În acest scop, am fost de cinci ori la Drepcăuți, dar nu l-am găsit pe primar la locul de muncă.

Sătenii spun că el n-a dat pe la primărie de vreo două luni.

Așa cum nu era prezent la primărie, reporterii nordnews au mers acasa la Ghenadie Ioxa, care locuiește în satul vecin Criva. Nici acolo nu a fost de găsit, iar soția lui ne-a spus că nu cunoaște unde este.

După ce Vladimir Ducaci a fost arestat pentru 72 de ore, la Briceni a venit imediat Procurorul General al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, care s-ar fi implicat în eliberarea lui  Vladimir Ducaci. Eliberat, administratorul ucrainean a plecat din Republica Moldova.

Pe lângă implicarea în arestarea lui Ducaci și tentativa de a prelua pământurile SRL „ Drebozaci”, Ghenadie Ioxa a mai rostit un discurs public prin care incita la ură interetnică.

Nu uita unde te afli! Aici e Republica Moldova, nu vezi drapelul? Crezi că degeaba l-am pus acolo?  Nu este drapelul Ucrainei, dar al Moldovei. Voi sunteți niște ocupanți aici. Nu-i așa, dragi săteni? Daaa!, a declarat Ghenadie Ioxa.

Însă lucrurile urâte pentru SRL „Drebozaci” nu s-au terminat odată cu arestarea lui Vladimir Ducaci. În 2015, la judecătoria Briceni au fost depuse  aproape 400 de plângeri ale drepcăuțenilor în adresa  companiei ucrainene. În rezultat, au fost intentate mai multe procese civile. În două dosare SRL „Drebozaci” era învinuită, fără vreo expertiză, că ar fi adus cotașilor un prejuduciu  de 23 de milioane de lei, provocat de utilizarea ilicită a cotei valorice.

Dosarele intentate în anul 2015 au fost încheiate  abia în anul 2018. Practic, anul trecut a fost pus punct în aceste dosare civile. În primul dosar, intentat în martie 2015, ei solicitau de la SRL „Drebozaci” 10 milioane de lei pe cota valorică. În al doilea dosar, deschis în iunie 2015, aceiași oameni au solicitat încă 13 milioane de lei. Nu era clar în baza căror motive. Deja în procesele de judecată am aflat că mulți nu au scris aceste cereri, mulți și le-au retras. Ei au declarat că nimic nu au împotriva SRL „Drebozaci” sau a lui Ducaci, concret  împotriva conducătorului  SRL „Drebozaci”. În rezultat, din 400 de petiționari au rămas  doar 5 oameni, care nu veneau la ședințele de judecată. Din această cauză cererile lor n-au fost examinate, spune avocata SRL „Drebozaci”, Antonina Ivașciuc

Potrivit fondatorului companiei ucrainene SRL „Drebozaci” Andrei   Kuvtarkov, Ghenadie Ioxa a venit în 2015 cu o propunere cinică. El l-a somat pe investitorul străin să cedeze aproape 900 de hectare de teren, în caz contrar va fi presat de instituțiile de forță.

Nici de această dată primarul de Drepcăuți n-a fost de găsit pentru a comenta afirmațiile Andrei Kuvtarkov.

După aceste propuneri obraznice, pe care investitorul ucrainean le-a refuzat din start, instituțiile de forță au început, într-adevăr,  să exercite presiuni asupra SRL “Drebozaci”.  Astfel,  conturile și bunurile companiei au fost blocate și  aplicat sechestru de trei ori de judecătorii din Briceni Elena Tverdohleb și Ghenadie Camerzan. În două cazuri ele au fost deblocate de Curtea de Apel Bălți, în urma contestărilor depuse de avocații SRL „ Drebozaci”.   Ultima dată, bunurile au fost blocate prin decizia pronunțată de judecătoarea Aurelia Andronache la solicitarea  președintelui Judecătoriei Briceni, Ghenadie Camerzan.

În consecință, pe conturile și pe bunurile companiei SRL „ Drebozaci” iarăși a fost aplicat sechestru.

Reporterii nordnews au mers la Judecătoria Briceni pentru a discuta cu Aurelia Andronache despre blocarea conturilor și bunurilor SRL „Drebozaci”. De fiecare data însă, magistrata lipsea din insituție și nu răspundea la apelurile telefonice.

Pe lângă confruntarea propriu-zisă în instanțe, primarul de Drepcăuți a recurs și la acțiuni de samovolnicie. El a împrumutat în 2015 aproape opt milioane de lei de la compania „Rus Agro Prim ” pentru semănarea culturilor agricole, garantând că are în gestiune peste 900 de hectare de teren agricol. De fapt, era vorba de terenurile care aparțineau companiei SRL „Drebozaci”.

Astfel, aceste pământuri au fost semănate samovolnic. Iar în toamna lui 2015, când a venit vremea recoltei, „Rus Agro Prim ” a băgat la indicația lui Ioxa combinele în lanuri. Angajații SRL „Drebozaci” au încercat să oprească acest furt, drept urmare, un paznic al companiei ucrainene a fost rănit de un foc de armă, tras de Vasile Grozdev, angajat al „Rus Agro Prim”.

Contactat telefonic, Vasile Grozdev a refuzat să vorbească despre acest subiect. Nici șeful acestuia, Savelii Rusu, nu a dorit să comenteze incidentul și nici cum a scăpat subalternul său de urmărirea penală.

În baza cazului de samovolnicie, Procuratura  Briceni a intentat un dosar penal. Acesta urma să ajungă pe rol la Judecătoria din Briceni, însă, după mai multe vizite făcute de Ioxa pe la sediul PDM din Chișinău, dosarul a fost transmis Direcției Nord a Procuraturii Anticorupție cu sediul la Bălți, fiind gestionat de procurorul Marcel Dumbrăveanu.  Acesta a găsit de cuviință să claseze în 2018 dosarul în cauză. Procurorul nu a fost de găsit la telefon ca să comenteze cazul. Unii angajați din cadrul parchetului au declarat că Ghenadie Ioxa  ar fi  plătit  aproape 20 de mii de euro pentru clasarea dosarului.

După „luptele agricole”din 2015 dintre SRL „Drebozaci” și  Ghenadie Ioxa, furtul roadei s-a repetat și în 2016, când „Rus Agro Prim” a strâns recolta de pe 850 de hectare.

tvn.md

Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii