Rețele de socializare

Moldova

Medici cu renume, vizați într-un proces medical. Două clinici vor plăti despăgubiri de peste 200.000 lei, pentru că ei n-au luat toate măsurile pentru a depista o malformație gravă a fătului

Doi medici cunoscuți și apreciați de femeile gravide in Republica Moldova sunt vizați într-o hotărâre judecătorească definitivă, după ce acum opt ani au eșuat să depisteze un defect grav la inimă la un nou-născut. După naștere, copilul a fost dus la Kiev cu o cursă charter, plătită de părinți. Cei doi au trecut printr-un proces îndelungat, fiind nevoiți să convingă instanțele naționale să țină cont de o expertiză medico-legală a experților străini.

Publicat

Cazul a avut loc în anul 2011. Pacienta a fost luată la evidența medicului de familie cu sarcină în decembrie 2010. Pe 17 și 19 aprilie ea a efectuat câte un examen ecografic la clinica Modus Vivendi, la medicul imagist Vitalie Cotorcea. Mai târziu, pe 10 martie, apoi pe 30 mai și ultima dată, pe 4 iulie, a mers pentru controale suplimentare de imagistică la clinica privată Dr. Pitel, la medicul Feodosie Bejan.

Niciunul dintre medici n-ar fi depistat o malformație gravă la inimă, diagnosticul fiind protejat de instanță. Pacienta a născut pe 19 iulie la Spitalul Municipal nr.1. Depistând problema, medicii de acolo au cerut un consult suplimentar al regretatului medic neonatolog Petru Stratulat.

Defectul cardiac putea fi soluționat prin intervenție medicală urgentă numai în România, la Târgu Mureș sau la Kiev, Ucraina, acestea fiind destinațiile cele mai apropiate. Părinții au ales să zboare la Kiev, cu o cursă charter, de la Air Moldova.


Copilul a fost în cele din urmă operat la Centrul Medical Științifico-Practic de Cardiologie Pediatrică și Chirurgie Cardiacă a Ministerului Sănătății al Ucrainei, iar pentru întregul tratament familia a achitat peste 10.000 de euro. Aproximativ aceeași sumă a fost achitată pe cazarea la hotel.

La scurt timp, familia a solicitat o expertiză medico-legală în Ucraina, care a fost gata în octombrie 2013. Experții ucraineni au concluzionat că vizualizarea unor structuri ale inimii este posibilă la 11 săptămâni în condiții unui aparataj foarte performant. În condiții obișnuite, oricum un defect serios ar fi trebuit observat la 14 săptămâni. Deja între 20 și 24 de săptămâni „un număr impunător” de malformații pot fi depistate, inclusiv malformația cu care s-a născut copilul.

În esență, experții au concluzionat următoarele: aproximativ în 84% din cazuri diagnosticul cu pricina se stabilește la perioada de sarcină 18-19 săptămâni, la perioada de 20-22 săptămâni se prognozează la 96 % din cazuri, iar la 32-34 săptămâni – 91% din cazuri.


În paralel, avocații clinilor private au solicitat o expertiză medico-legală în Republica Moldova. Concluzia a fost:„evaluarea incorectă a celor 3 vase putea fi comisă de orice medic – imagist, plasat în aceleași condiții de lucru în Republica Moldova și, concomitent, cu asemenea obiect de examinare și particularitățile individuale”. Așadar, orice medic pus în aceleași condiții ar fi greșit.

Mai mult, ambii medici s-au apărat și au spus că au văzut pacienta la rugămintea unor persoane, fără îndreptare de la medicul de familie, nu au analizat datele ei medicale îndeaproape și nici factorii de risc. Totuși, instanța nu s-a lăsat convinsă – necunoașterea factorilor de risc nu înseamnă admiterea unui comportament neglijent. Instanța a mai ajuns la concluzia că dacă medicii nu erau convinși de veridicitatea diagnosticului, ar fi trebuit să îndrepte pacienta pentru realizarea unui examen medical aprofundat. Instanța mai crede că medicii ar fi încercat să transfere vina către pacientă. În plus, doar unul dintre medici a dat explicații referitor la faptul că a eșuat să stabilească diagnosticul – considerase „cele trei vene normale…” Comisiile de experți formate pe acest caz au ajuns la concluzia unei erori de diagnostic, dar posibil din cauza unor factori obiectivi. Termenii „posibil” nu au avut greutate în fața judecătorilor, dar au cerut demonstrații științifice și nu presupuneri pentru situația creată.

Totuși, este important de menționat că cei doi medici nu au putut fi găsiți vinovați de producerea unei erori medicale, așa cum legea reglementează acum eroarea medicală. Mai exact „o activitate sau inactivitate conștientă a prestatorului de servicii de sănătate, soldată cu moartea sau dauna cauzată sănătății pacientului din imprudență, neglijență sau lipsă de profesionalism”. Cei doi medici n-au acționat din intenție, iar consecințele au fost altele decât cele care vizează eroarea medicală.


„Situația din litigiu se încadrează la categoria de responsabilitate medicală care, în sensul larg, excedează limitele noțiunii de eroare medicală”, menționează instanța, fiind invocate astfel articolele 17 și 18 din Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului. De altfel, avocatul pacientei a ales să-și construiască învinuirea în baza Codului Civil și nu Codului Penal, așa cum se procedează de cele mai multe ori.

Într-un final, instanța a putut face legătura directă dintre acțiunile sau inacțiunile medicilor și prejudiciul adus familiei pacientei. Astfel,Curtea Supremă de Justiție a impus ambele clinici să plătească despăgubiri de aproximativ 240.000 de lei, prejudicii materiale și morale, precum și cheltuielile de judecată.


Menționăm că Republica Moldova nu are o lege a malpraxisului, respectiv malpraxisul nu este definit legal. În mare parte, erorile medicale sunt investigate prin prisma Codului Penal.

sanatateainfo.md

Moldova

Depășire cu final trist: O șoferiță a ieșit cu mașina pe contrasens, lovind în plin un pieton

Ar fi ieșit la o depășire periculoasă, peste linia continuă, iar în rezultat a lovit un pieton, care se deplasa pe marginea drumului.

Publicat

Accidentul rutier s-a întâmplat în dimineața zilei de 17 mai, pe o stradă din localitatea Goleni, raionul Edineț.

La volanul mașinii se afla o tânără de 28 de ani, originară din raionul Drochia. Aceasta nu ar fi ținut cont de situația rutieră și ar fi ieșit la o depășire, încălcând marcajul rutier. În timpul acestei manevre, șoferița nu ar fi ținut cont de gabaritele mașinii și ar fi lovit cu oglinda retrovizoare o femeie de 47 de ani, care mergea pe marginea drumului.

În urma loviturii puternice, pietonul a căzut doborât la pământ, iar la scurt timp a fost transportat la pământ pentru îngrijiri medicale.


În același timp, în imaginile surprinse la fața locului se poate vedea cum oglinda din partea stângă a mașinii a fost făcută țăndări.

Șoferița a fost supusă testului de alcoolemie, iar rezultatul a demonstrat că aceasta nu era băută în momentul producerii accidentului.

Oamenii legii investighează la moment toate circumstanțele în care s-a produs impactul.


Citește mai departe

Moldova

Caz șocant la Hîncești: Un bărbat de 41 de ani, bătut până la leșin de un grup de tineri la terasa unui local

Caz șocant în raionul Hîncești. Un bărbat a fost bătut crunt de un grup de persoane, la terasa unui local din satul Fîrlădeni.

Publicat

Atacatorii au plecat, lăsând victima fără cunoștință, după care ar fi revenit și și-au făcut necesitățile fiziologice peste acea persoană. Procurorii și polițiștii din Hîncești au reținut 3 suspecți, cu vârstele cuprinse între 21 și 30 de ani.

Potrivit oamenilor legii, totul s-a întâmplat încă la începutul lunii mai. Bănuiții, aflându-se la terasa localului cu pricina, și acționând coordonat, ar fi lovit victima, de 41 de ani, cu sticle goale de la băutură în cap, iar când bărbatul a căzut la pământ,  aceștia au continuat să-l bată cu pumnii și picioarele în regiunea capului, după care au părăsit locul faptei. La scurt timp, s-au întors la acea terasă, iar când au văzut că victima se află fără cunoștință, unul dintre făptuitori s-a apropiat și s-a urinat demonstrativ peste aceasta. Bărbatul agresat a fost dus la spital, în stare gravă. După mai multe căutări, forțele de ordine au identificat și reținut suspecții, după care au percheziționat domiciliile acestora. De la unul din ei au fost ridicate două arme, a căror proveniență urmează a fi stabilită.

În prezent, cei trei bănuiți sunt reținuți pentru 72 de ore, iar procurorii vor cere pentru ei arest preventiv. Dacă vor fi găsiți vinovați, atacatorii riscă până la 7 ani privare de libertate.



Citește mai departe

Moldova

Imagini cu impact emoțional: O tânără a fost bătută cu bestialitate de alte adolescente, la Băcioi

Imagini cu impact emoțional: O tânără a fost bătută cu bestialitate de alte adolescente la Băcioi.

Publicat

După ce o secvență video a fost făcută publică pe rețelele sociale, Inspectoratul de Poliție Botanica s-a autosesizat. Potrivit oamenilor legii, incidentul ar fi avut loc la începutul lunii aprilie, însă până în prezent, nici victima și nici martorii nu au sesizat organele de drept.

În prezent, poliția întreprinde măsuri pentru identificarea persoanelor implicate în conflictul surprins în imagini. Ulterior, acestea urmează să fie audiate conform procedurii legale pentru a determina motivul care a dus la izbucnirea violențelor.

În context, Inspectoratul Botanica face apel la oricine deține informații suplimentare să coopereze cu autoritățile pentru a facilita soluționarea rapidă a acestui incident.



Citește mai departe

topul săptămânii