Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Cu bani nedeclarați, peste hotare: Reguli de transport, dar și pedepsele pe care le riscă contravenienții

Tot mai multe tentative de transport ilegal a valutei peste hotare sunt înregistrate în posturile vamale din țară. Unul din cele mai recente cazuri a avut loc la Leușeni, în data de 17 mai.

Publicat

Un vehicul, în care se aflau șoferul de 24 de ani și un pasager de aceeași vârstă, se prezentase pe sensul de ieșire din țară. În urma unor verificări, în geanta personală a pasagerului, au fost depistate 41.000 de dolari SUA, nedeclarate. Și acesta nu este singurul caz.

Patru zile mai devreme, un alt bărbat a încercat să transporte 40.000 de euro în Austria. Acesta era unul din pasagerii VIP ai cursei Chișinău-Viena, și, ar fi declarat în prealabil, că intenționează să scoată din țară suma de 8.500 de euro. Însă, pe lângă banii declarați, oamenii legii au mai depistat în bagajul acestuia încă 40.000 de euro. În ambele cazuri, sumele de bani au fost ridicate, iar cazurile au fost transmise după competență Direcției Urmărire Penală a Serviciului Vamal.

Pornind de la faptul că sunt frecvente cazurile când unele persoane încearcă să transporte valută în mod ilicit, am decis să vorbim cu unul din reprezentanții Serviciului Vamal, care să ne explice regulile de scoatere și de introducere a banilor în țară. Astfel, am aflat că introducerea banilor în țară se poate realiza fără careva probleme.


În ceea ce ține de scoaterea banilor din țară, este important de știut că orice persoană fizică nu poate să scoată mai mult decât 10.000 de euro, fără a avea careva acte.

De asemenea, persoană poate să prezinte și acte și autorizații emise de banca națională a Moldovei.

În unele cazuri, spune specialistul, știind că este ilegal de a scoate sume mari de bani fără a le declara, unii încearcă să îi ascundă în bagajele neînsoțite, adică în colete sau prin poștă. Trebuie de știut că legea interzice categoric aceste acțiuni.


Un alt aspect important este și pedeapsa pe care o riscă persoanele care au încercat să transporte sume de bani ilegal peste frontieră, dar au fost prinse. Este de menționat că dacă suma nedeclarată nu depășește 400.000 de lei, atunci încălcarea se califică drept contravențională, iar amenda este de până la 60.000 de lei. În cazul în care suma transportată depășește 400.000 de lei, încălcarea este calificată drept contrabandă și se pedepsește penal.

În acest context, reprezentanții Serviciului vamal îndeamnă persoanele care vor să plece peste hotare să facă cunoștință din timp cu regulamentul pentru a nu încălca legea și a călători fără impedimente.

echipa.mdEdiție TV

/VIDEO/ O mașină a luat foc în centrul orașului Râșcani: Vehiculul a fost distrus în totalitate

Ghinion pe capul unui automobilist din orașul Rîșcani. Mașina sa a luat foc în locul unde și-ar fi parcat-o.

Publicat

Totul a avut loc în prima jumătate a zilei de 23 iunie, chiar în centrul orașului. Imaginile de la fața locului au fost expediate la adresa redacției noastre de către un martor ocular. În acestea se poate vedea mașina cuprinsă de flăcări și învăluită de fum, dar și un echipaj al pompierilor, care încearcă să domolească incendiul.

Potrivit datelor preliminare, automobilul fusese parcat de proprietar în acel loc, iar din motive deocamdată neclare vehiculul a fost cuprins de flăcări.

Incendiul a distrus complet salonul automobilului, care, cel mai probabil, nu va mai putea fi supus reparației.


Din fericire, în urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Pompierii împreună cu polițiștii vor investiga cazul pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs incendiul.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Irigări și ferme ilegale. Agricultori din Drochia, amendați

Irigări ilegale și ferme construite lângă bazinele acvatice. Începutul sezonului nu s-a lăsat fără abateri, comise de agricultori.

Publicat

În unul dintre cazuri, inspectorii de mediu din Drochia au constatat că un agricultor din satul Chetrosu iriga terenul său agricol cu apă din lac fără a avea autorizațiile necesare.

Astfel, el s-a ales cu o amendă de 1200 lei. Într-un alt caz, în aceeași localitate inspectorii de mediu au depistat o mini-fermă pentru creșterea animalelor, improvizată ilegal lângă bazinul acvatic.

De această dată, amenda a constituit 900 de lei.


În acest context, Inspectoratul pentru Protecția Mediului solicită cetățenilor să respecte cu strictețe regulile de protecție a mediului unde locuiesc, iar dacă au devenit martori ai unor infracțiuni de mediu să anunțe autoritățile locale sau să apeleze la 112 pentru ca persoanele care se fac responsabile să fie trase la răspundere.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Minoră salvată de pompieri

Striga după ajutor prin geam, în timp ce locuința în care se afla era învăluită de fum. Este situația îngrozitoare în care s-a pomenit o fetiță de numai nouă anișori, în capitală.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza de23 iunie, într-un apartament de la etajul trei al unui bloc de pe strada Andrei Doga din capitală. La fața locului au intervenit 3 echipe de salvatori. Ajunși la destinație pompierii au stabilit că de la bucătăria unui apartament de la etajul trei al blocului ieșea un fum dens.

Angajații IGSU au constatat că ușa locuinței este încuiată, de aceea salvatorii au efectuat lucrări de deblocare a acesteia.

Când au pătruns în interior, pompierii au stabilit că fumul toxic era generat de aragazul conectat. Micuța a fost evacuate în cel mai scurt timp din apartament și predată medicilor de pe ambulanță, veniți la fața locului. Din fericire, copila a suferit doar o intoxicație ușoară, iar la moment viața ei este în afara oricărui pericol.


În momentul când s-a întâmplat nenorocirea, părinții fetei se aflau la serviciu, ea fiind acasă de una singură.

Toate circumstanțele cazului urmează a fi stabilite de specialiști, în cadrul unei anchete.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii