Rețele de socializare

Moldova

Un șofer prins beat la volan se plânge că munca în folosul comunității e o formă de sclavie. A sesizat Curtea Constituțională

Un șofer prins la volan cu o concentrație a vaporilor de alcool în aerul expirat de 1,08 mg/l se plânge că aplicarea muncii în folosul comunității ca pedeapsă este o formă de sclavie. Acesta a sesizat Curtea Constituțională, invocând încălcarea drepturilor constituționale.

Publicat

Conform normelor din Codul penal, conducerea mijlocului de transport de către o persoană în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat se pedepsește cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 până la 240 ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport, scrie Bizlaw.md

Autorul sesizării invocă faptul că norma penală nu prevede acordul inculpatului la prestarea muncii în folosul comunității. Condițiile de aplicare se rezumă la explicarea sancțiunii de către instanță, semnarea unei obligații privind executarea benevolă și asumarea consecinței de agravare a pedepsei în cazul eschivării de la executare. Prin urmare, șoferul și avocatul acestuia consideră că aceste norme determină caracterul forțat la sancțiunii și o plasează în afara câmpului legal național și internațional.

Constituția Republicii Moldova spune că munca forțată este interzisă. Totuși, Legea Supremă stabilește că nu constituie muncă forţată munca unei persoane condamnate, prestată în condiţii normale, în perioada de detenţie sau de libertate condiţionată.


Autorii sesizării afirmă însă că atunci când munca neremunerată în folosul comunității este unica pedeapsă principală pentru săvârșirea infracțiunii, aceasta nu cade sub excepției stabilite de Constituție. Asta pentru că condamnatul se află la libertate, iar în Legea Supremă este indicat ”libertate condiționată”.Advertisement

Moldova

/FOTO/ Moldovean prins la frontiera ucraineană cu ceasuri elvețiene de contrabandă

Un moldovean ce se întorcea de la Moscova și a fost prins la frontiera ucraineană cu ceasuri elvețiene de contrabandă.

Publicat

Totul a avut loc la punctul de trecere ruso-ucrainean Sumî. Moldoveanul se afla în calitatea de pasager într-un microbuz ce se îndrepta spre Republica Moldova. În timpul verificării bagajelor, cu ajutorul detectorului de metal, grănicerii au depistat ceva suspect. În total au fost depistate opt ceasuri cu inscripțiile unor brand-uri elvețiene renumite în toată lumea.

Moldoveanul de 46 de ani, a cui era bagajul ar fi declarat că geanta i-a fost dată de un necunoscut pentru a o transporta spre Moldova, însă habar nu avea de colecția de ceasuri din ea. Ceasurile depistate au fost îndreptate spre expertize, iar grănicerii ucraineni continuă cercetările.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Consumă alcool, depășesc viteza și nu cedează trecerea pietonilor. Peste 2.800 de șoferi prinși de INSP, încălcând RCR

Consumă alcool, depășesc viteza și nu cedează trecerea pietonilor. Peste 2.800 de șoferi prinși de INSP, încălcând RCR.

Publicat

În acest weekend, circa 2800 de șoferi au încălcat RCR, dintre care cele mai grave:

  • depășirea limitei de viteză – 1041;
  • nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră – peste 620;
  •  încălcarea regulilor de oprire şi neacordare de prioritate pietonilor – peste 161;
  •  traversarea străzii în locuri interzise de către pietoni – 183 de pietoni amendați;
  • necuplarea centurii de siguranță – 115 șoferi sancționați.
  •  47 conducători auto fost depistați și înlăturați de la conducerea unității de transport de către ofițerii de patrulare pe teritoriul țării, cei mai mulți dintre aceștia erau în stare avansată.

Inspectorii de patrulare au intervenit în 169 de cazuri, parvenite de la numărul unic 112.

Poliția îndeamnă atât conducătorii auto, cât și pietonii să respecte cu strictețe regulile de circulație rutieră și modul de comportare în trafic.


Citește mai departe

Moldova

Tânăra din Comrat care și-ar fi omorât mama și i-a scos inima din piept nu va face pușcărie. Decizia instanței

Tânăra de 22 de ani din Comrat care și-ar fi omorât mama cu o deosebită cruzime nu va face pușcărie.

Publicat

În data de 29 noiembrie, judecătorii au declarat „demonstrat” faptul că omorul a fost comis de bănuită, însă, aceasta nu va fi trasă la răspundere penală. Magistrații au decis ca ea să fie supusă tratamentului obligatoriu într-un spital psihiatric, sub supravegherea medicilor.

Decizia vine după ce, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii au dispus efectuarea expertizei psihiatrice a inculpatei, comisia de specialitate recunoscând-o iresponsabilă de acțiunile sale.

Amintim că crima terifiantă a avut loc în data de11 decembrie 2020 în oraşul Comrat. Femeia de 40 de ani ar fi fost omorâtă chiar de fiica ei. Tânăra, care atunci avea 21 de ani şi-ar fi spintecat mama şi i-ar fi scos inima din piept.


Inculpata ducea un mod de viață antisocial, făcând abuz de alcool și droguri.

 


Citește mai departe

topul săptămânii