Rețele de socializare

Moldova

Un nou tip de escrocherie la vânzarea maşinilor în Moldova: procură şi înmatriculare nu fac

În Moldova au început a se intensifica un nou tip de anunţuri de vânzare auto, ce aduc riscuri imense cumpărătorilor şi cel mai probabil nu constituie decât o nouă formă de escrocherie.

Publicat

Aşadar, am considerat de importanţă majoră să intrăm în esenţa riscurilor pe care le aduce această nouă formă de posibilă înşelăciune, pentru a fi cât mai informaţi cu toţii şi a nu cădea în plasa acestor riscuri.Aşadar, în ce constă specificul? Se plasează anunţuri preponderent cu maşini mari şi luxoase, nu foarte vechi, care ar valora în mod normal mai mulţi bani. De obicei numerele de înmatriculare sunt din Republica Moldova, dar şterse literele şi cifrele de pe ele (probabil sunt imagini preluate de pe alte anunţuri mai vechi, oneste). Sunt şi cazuri cu maşini cu numere de înmatriculare străine puse sau unde acestea nu se văd deloc, transmite Piataatuto.MD

Care e povestea capcană?

Povestea capcană care diferenţiază aceste anunţuri este faptul că proprietarul maşinii ar fi peste hotarele Moldovei, blocat pe undeva din cauza pandemiei, şi e în imposibilitate de a veni în ţară. Respectiv, urmează un soi de avertizare — că procură şi înmatriculare nu fac / nu facem.Unii chiar se propun să facă un certificat de înmatriculare cu rol de mandat. Bineînţeles, toată povestea e însoţită de un preţ simţitor mai mic al maşinii expuse la vânzare cam la 50% din valoarea ei reală, cu explicaţia că tocmai de atâta preţul e mai mic, că nu se face procură şi înmatriculare acum, dar se va face cândva, în viitor.


De ce povestea e absurdă dacă intri în detalii

În primul rând pentru că asta nu e vânzare, de facto, când cineva care nu deţine automobilul sau o împuternicire de a reprezenta proprietarul încearcă să-ţi ia banii pentru ceva ce nu-ţi oferă, de fapt. Pentru că după aşa-numita tranzacţie, maşina rămâne în continuare în proprietatea vechiului deţinător. Nici mandatul nu ajută, or, el poate fi oricând anulat de proprietar.Dar cea mai absurdă parte e cea în care proprietarul ar fi blocat undeva de pandemie şi din cauza asta e gata să dea o maşină la jumătate de preţ. Există o soluţie simplă — procură făcută la ambasada Moldovei în ţara în care acesta ar fi blocat. Acum există şi formule electronice de a semna acte şi împuterniciri. S-ar putea foarte uşor face o împuternicire legală, adevărată, care ar fi trimisă prin poştă sau curierat rapid, şi cel care pretinde că vinde maşina aici ar avea tot dreptul legal să vândă maşina în numele proprietarului, cu înmatriculare pe numele cumpărătorului şi tot ce e corect să se facă.

Oricine ar fi gata să cheltuie 100-200 euro pentru a perfecta şi expedia rapid aceste acte, ca să nu piardă jumătate din preţul unei maşini relativ scumpe, nu-i aşa?


Ce riscuri poate avea cumpărătorul?

Scenariile pot fi multe şi aici vorbim mai mult din presupunere, dar dacă cineva ştie deja cazuri reale de oameni înşelaţi, expediaţi-ne informaţii. Noi ne vom baza pe partea juridică şi riscurile care pot veni din cauza acestei pseudo-tranzacţii.Dacă nu există procură, înmatriculare, sau un contract de vânzare-cumpărare — ce dovadă are cumpărătorul pentru presupusa tranzacţie care a avut loc şi banii încasaţi de „vânzător”? Cam nimic! S-ar putea să se propună o recipisă, dar cel mai probabil acolo va fi o semnătură falsă. S-ar putea să ai şi o copie de buletin, dar şi acela nu e neapărat să fie veridic, or, la câte permise false în ultimul timp se reţin la frontiera cu România, de exemplu, e clar că asemenea falsuri există.

Neavând nici o dovadă a cumpărării maşinii — nici măcar nu e sigur că primeşti maşina. Dar s-ar putea şi s-o primeşti pe câteva zile. Iar mai apoi s-ar putea să te pomeneşti că ea e declarată furată şi să ai de dat multe explicaţii, iar despre maşină şi bani va trebui să uiţi cu totul.Sau s-ar putea să te contacteze chiar vânzătorii, cu sugestia să le întorci maşina, dacă nu vrei să figurezi drept hoţ de maşini. Sau, şi mai simplu, hoţii ţi-au înmânat o cheie clonată în momentul când „ţi-au vândut-o”, apoi vin şi ţi-o iau de la scara blocului. Ce-o să facă atunci cumpărătorul — o să sune la poliţie să declare furtul? Furtul unei maşini care nu-i aparţine şi în raport cu care n-are nici un document valabil?


Sunt doar câteva din posibilele scenarii, dar una e clar: e absurd de riscantă o asemenea tranzacţie şi cu certitudine de aproape 100% e vorba de o escrocherie, în plasa căreia ar fi bine să nu cădem nimeni!

Moldova

Chișinău: Un cetățean român a urcat într-un copac, în fața Parlamentului și amenința că-și dă foc

Un bărbat a pus pe jar poliția, pompierii, dar și medicii de pe ambulanță, după ce a urcat într-un copac din fața Parlamentului și a amenințat că își dă foc. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de 18 aprilie, în centrul capitalei.

Publicat

foto: Unimedia.INFO

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, bărbatul este cetățean român și are 60 de ani. Acesta a urcat în copac, având cu el o sticlă cu benzină și o pancartă și ar fi amenințat trecătorii că se va stropi cu combustibil și se va auto-incendia.

Panicați, trecătorii au sunat imediat la numărul de urgență 112 și au sesizat autoritățile. La fața locului, au intervenit imediat poliția, pompierii, dar și o ambulanță.

După mai multe runde de discuții, pompierii au reușit să coboare bărbatul, iar o echipă de medici l-au transportat la spital pentru investigații medicale.


Deocamdată se cunoaște doar faptul că individul a urcat în copac în semn de protest, însă motivul exact dar și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

Moldova

Schema de spălare de bani prin „burse de valori internaționale”. Doi moldoveni au înșelat cu sute de mii de lei cetățeni străini

Au pus la cale o schemă de spălare de bani, prin care s-ar fi îmbogățit cu sute de mii de lei, iar acum vor fi obligați să răspundă pentru asta. Doi moldoveni cu vârste de 25 și 35 de ani sunt bănuiți de poliție că timp de câteva luni ar fi înșelat mai multe persoane cu sume mari de bani.

Publicat

Potrivit schemei, totul funcționa printr-un centru de apel din capitală, unde 50 de operatori ar fi contactat potențiali clienți din Rusia, Kazahstan, dar și din câteva state europene și i-ar fi convins să investească în acțiuni financiare de pe așa-numitele „burse de valori internaționale”. În realitate însă, banii investiți de către victime ajungeau în conturile administratorului centrului, dar și complicelui acestuia.

Mai mult, cei doi suspecți ar fi instalat un sistem de telefonie, prin care numerele de telefon de pe care apelau operatorii erau falsificate, iar platformele pe care erau invitați clienții, erau de asemenea gestionate de cei doi moldoveni.

În același timp, centrul de apel a fost înființat pe numele unei persoane interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.


Potrivit poliției, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. În timpul descinderilor, ofițerii de investigații au ridicat șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de ciornă. Oamenii legii continuă cercetările în acest dosar.

 


Citește mai departe

Moldova

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru șoferul în mașina căruia a urcat tânăra însărcinată din Orhei: Ana, de negăsit de o săptămână

Procuratura raionului Orhei va înainta astăzi, 18 aprilie, un demers de aplicare a măsurii de arest preventiv pe un termen de 30 de zile în privința șoferului Fordului, mașina în care a urcat Ana-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, care a dispărut fără urmă.

Publicat

Despre aceasta a declarat pentru UNIMEDIA, Violina Moraru, consultanta Procurorului responsabil de comunicare cu mass-media.

„Urmărirea penală este în desfășurare, fiind examinate toate circumstanțele”, a mai adăugat Violina Moraru.

Șoferul automobilului în care a urcat tânăra dată dispărută la Orhei, ar fi declarat polițiștilor că fata ar fi coborât la marginea drumului imediat după ce și-a dat seama că a urcat într-o mașină străină, iar el și-a continuat drumul.


Ieri, oamenii legii au anunțat că, șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută din Orhei a fost reținut. Potrivit poliției, fata este de negăsit în continuare, iar bărbatul nu colaborează cu ancheta.

Ion Mocanu, iubitul Anei, tânăra de 19 ani din Orhei, dispărută de cinci zile, după ce a urcat într-o mașină la o stație de așteptare din oraș, a făcut primele declarații pentru Canal 5 despre ce a discutat cu fata, înainte ca aceasta să dispară. Mai mult, tânărul a arătat ultimul mesaj al Anei în care aceasta spune că a urcat într-o mașină, după ce Ion ia scris că vine un amic de al său să o ia și să o ducă la cămin.

Momentul în care Ana-Maria Guja urcă într-un automobil a fost surprins de camerele de supraveghere.


Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani, dispărută fără urmă din Orhei, este însărcinată în a 6-a lună. Despre aceasta a declarat o rudă a acesteia într-un mesaj pe rețele. Fata este de negăsit, după ce în seara zilei de 12 aprilie, aceasta ar fi urcat într-un automobil de ocazie și ar fi plecat într-o direcție necunoscută.

Tânără de 19 ani, dintr-o localitate din Orhei, a dispărut fără urmă, după ce a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din oraș la data de 12 aprilie, ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Astfel, Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.


Citește mai departe

topul săptămânii