Rețele de socializare

Moldova

Un nou tip de escrocherie la vânzarea maşinilor în Moldova: procură şi înmatriculare nu fac

În Moldova au început a se intensifica un nou tip de anunţuri de vânzare auto, ce aduc riscuri imense cumpărătorilor şi cel mai probabil nu constituie decât o nouă formă de escrocherie.

Publicat

Aşadar, am considerat de importanţă majoră să intrăm în esenţa riscurilor pe care le aduce această nouă formă de posibilă înşelăciune, pentru a fi cât mai informaţi cu toţii şi a nu cădea în plasa acestor riscuri.Aşadar, în ce constă specificul? Se plasează anunţuri preponderent cu maşini mari şi luxoase, nu foarte vechi, care ar valora în mod normal mai mulţi bani. De obicei numerele de înmatriculare sunt din Republica Moldova, dar şterse literele şi cifrele de pe ele (probabil sunt imagini preluate de pe alte anunţuri mai vechi, oneste). Sunt şi cazuri cu maşini cu numere de înmatriculare străine puse sau unde acestea nu se văd deloc, transmite Piataatuto.MD

Care e povestea capcană?

Povestea capcană care diferenţiază aceste anunţuri este faptul că proprietarul maşinii ar fi peste hotarele Moldovei, blocat pe undeva din cauza pandemiei, şi e în imposibilitate de a veni în ţară. Respectiv, urmează un soi de avertizare — că procură şi înmatriculare nu fac / nu facem.Unii chiar se propun să facă un certificat de înmatriculare cu rol de mandat. Bineînţeles, toată povestea e însoţită de un preţ simţitor mai mic al maşinii expuse la vânzare cam la 50% din valoarea ei reală, cu explicaţia că tocmai de atâta preţul e mai mic, că nu se face procură şi înmatriculare acum, dar se va face cândva, în viitor.


De ce povestea e absurdă dacă intri în detalii

În primul rând pentru că asta nu e vânzare, de facto, când cineva care nu deţine automobilul sau o împuternicire de a reprezenta proprietarul încearcă să-ţi ia banii pentru ceva ce nu-ţi oferă, de fapt. Pentru că după aşa-numita tranzacţie, maşina rămâne în continuare în proprietatea vechiului deţinător. Nici mandatul nu ajută, or, el poate fi oricând anulat de proprietar.Dar cea mai absurdă parte e cea în care proprietarul ar fi blocat undeva de pandemie şi din cauza asta e gata să dea o maşină la jumătate de preţ. Există o soluţie simplă — procură făcută la ambasada Moldovei în ţara în care acesta ar fi blocat. Acum există şi formule electronice de a semna acte şi împuterniciri. S-ar putea foarte uşor face o împuternicire legală, adevărată, care ar fi trimisă prin poştă sau curierat rapid, şi cel care pretinde că vinde maşina aici ar avea tot dreptul legal să vândă maşina în numele proprietarului, cu înmatriculare pe numele cumpărătorului şi tot ce e corect să se facă.

Oricine ar fi gata să cheltuie 100-200 euro pentru a perfecta şi expedia rapid aceste acte, ca să nu piardă jumătate din preţul unei maşini relativ scumpe, nu-i aşa?


Ce riscuri poate avea cumpărătorul?

Scenariile pot fi multe şi aici vorbim mai mult din presupunere, dar dacă cineva ştie deja cazuri reale de oameni înşelaţi, expediaţi-ne informaţii. Noi ne vom baza pe partea juridică şi riscurile care pot veni din cauza acestei pseudo-tranzacţii.Dacă nu există procură, înmatriculare, sau un contract de vânzare-cumpărare — ce dovadă are cumpărătorul pentru presupusa tranzacţie care a avut loc şi banii încasaţi de „vânzător”? Cam nimic! S-ar putea să se propună o recipisă, dar cel mai probabil acolo va fi o semnătură falsă. S-ar putea să ai şi o copie de buletin, dar şi acela nu e neapărat să fie veridic, or, la câte permise false în ultimul timp se reţin la frontiera cu România, de exemplu, e clar că asemenea falsuri există.

Neavând nici o dovadă a cumpărării maşinii — nici măcar nu e sigur că primeşti maşina. Dar s-ar putea şi s-o primeşti pe câteva zile. Iar mai apoi s-ar putea să te pomeneşti că ea e declarată furată şi să ai de dat multe explicaţii, iar despre maşină şi bani va trebui să uiţi cu totul.Sau s-ar putea să te contacteze chiar vânzătorii, cu sugestia să le întorci maşina, dacă nu vrei să figurezi drept hoţ de maşini. Sau, şi mai simplu, hoţii ţi-au înmânat o cheie clonată în momentul când „ţi-au vândut-o”, apoi vin şi ţi-o iau de la scara blocului. Ce-o să facă atunci cumpărătorul — o să sune la poliţie să declare furtul? Furtul unei maşini care nu-i aparţine şi în raport cu care n-are nici un document valabil?


Sunt doar câteva din posibilele scenarii, dar una e clar: e absurd de riscantă o asemenea tranzacţie şi cu certitudine de aproape 100% e vorba de o escrocherie, în plasa căreia ar fi bine să nu cădem nimeni!

Moldova

Bărbat înjunghiat de fratele său, transportat la spital în stare gravă

Un bărbat a ajuns la spital în stare gravă, după ce a fost înjunghiat de către fratele său. Incidentul a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 23:29, într-o locuință din sectorul Buiucani.

Publicat

Preliminar se cunoaște că victima este un bărbat în vârstă de 35 de ani. În urma unui conflict cu fratele său, dânsul a fost înjunghiat cu cuțitul în regiunea inimii transmite Deschide.md .

Victima a fost transportată la spital în stare gravă, iar fratele său a fost escortat la IP Buiucani. Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele.


Citește mai departe

Moldova

Doi polițiști au refuzat 20 000 de lei mită, oferită de un șofer ca să nu fie documentat contravențional

Un bărbat de 53 de ani, locuitor al satului Molovata, r-l Dubăsari, este cercetat penal după ce a încercat să mituiască doi polițiști de patrulare.

Publicat

La 16 aprilie,  pe traseul național Chișinău-Hîncești-Cimișlia,  în orașul Cimișlia,   un echipaj  al Inspectoratului Național de Securitate Publică, aflându-se în exercitarea atribuțiile de serviciu, au stopat un automobil de marca ”Audi 100” .  La solicitarea de a prezenta actele, șoferul  nu deținea revizia tehnică și polița de asigurare obligatorie, fapt pentru care i s-a întocmit un proces verbal.

Totodată, polițiștilor li s-a părut suspectă o pungă aflată pe bancheta din spate, fiind plină cu pachete de tigări. Ca urmare a verificării mașinii, polițiștii au depistat trei genți pline cu pachete de țigări fără careva acte de proveniență.

Astfel,  pentru nu a fi documentat contravențional, șoferul  a propus polițiștilor mijloace bănești  în sumă de 20 000 de lei.


Oamenii legii au refuzat tentativa de mituire și au avertizat repetat șoferul cu privire la răspunderea penală de care este pasibil în legătură cu acțiunile sale, însă șoferul a insistat.

Toate acțiunile ilegale ale acestuia au fost înregistrate, iar la fața locului a fost solicitat grupul operativ de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliție  Cimișlia.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art.325  Cod Penal (corupere activă), iar bărbatul riscă până la șase ani de închisoare sau amendă de la 100 000 până la 200 000 lei.


Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, bănuitul  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția nevinovăției.

Menționăm că de la începutul anului 2021 au fost înregistrate 21 cazuri de corupere denunțate de către angajații IGP, drept urmare fiind intentate mai multe cauze penale în privința cetățenilor.

Poliția Republicii Moldova  îndemnă cetățenii să manifeste responsabilitate și să evite implicarea în orice activitate ilegală.


Citește mai departe

Moldova

O tânără de 21 de ani, a decedat în fața părinților săi, după ce a fost lovită mortal de un microbuz

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 21:00, în apropiere de localitatea Petreștii, din raionul Ungheni.

Publicat

Victima s-a dovedit o fi o tânără de 21 de ani, originară din localitatea Grozești, din raionul Nisporeni, transmite deschide.md.

Tânăra se deplasa pe acostament împreună cu părinții când a fost lovită din spate cu oglinda retrovizoare a unui microbuz de marca Mercedes Sprinter, la volanul căruia se afla un șofer în vârstă de 27 de ani, originar din Fălești.

În urma impactului, tânăra a murit pe loc până la venirea ambulanței. Oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.


Citește mai departe

topul săptămânii