Moldova
Polițiștii au identificat noi membri ai grupării infracționale internaționale specializate în spălare de bani
Ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului a Inspectoratul Național de Investigații, procurorii Procuraturii Anticorupție, cu suportul și în colaborare cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, au identificat și neutralizat alți patru membri ai grupului infracțional organizat de talie internațională, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari, înșelăciune, fraudă informatică, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor false, care își desfășurau activitatea ilegală infracțională pe teritoriul mai multor state.

Cei patru bărbați au vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, doi dintre ei fiind din raionul Strășeni, iar alții doi din regiunea Transnistreană.
Anterior, în luna februarie curent, în cadrul aceleiași cauze penale pornite în iunie 2020, a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova, unul din membrii grupului, care era un bărbat de 48 de ani, locuitor al municipiului Chișinău.
Conturile bancare utilizate de membrii grupării erau deschise în Republica Moldova, România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania și altele, gruparea fiind cunoscută pe piața spălării banilor din Europa.
În perioada anilor 2018-2020, în conturile bancare, deschise pe numele mai multor persoane în entitățile bancare din Republica Moldova au fost identificate tranzacții suspecte, manifestate prin recepționarea în aceste conturi a unor sume impunătoare din conturile din străinătate, care ulterior erau retrase prin intermediul bancomatelor din țările europene.
Astfel, au fost identificați mai mulți membri ai grupului infracțional organizat, care racolau persoane din Republica Moldova convingându-le să-și deschidă pe numele lor, mai multe conturi la diferite bănci din Republica Moldova și din străinătate.
Titularii conturilor erau dintre persoanele fără posibilități financiare iar pentru deschiderea acestora primeau între 50 și 100 de euro, folosind acte de identitate reale sau false, oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.
Astfel, în perioada menționată, pe conturile acestor persoane au fost recepționate mijloace bănești în sumă totală de circa 7 milioane de euro, care ulterior au fost ridicate în numerar, în ziua transferului sau în zilele imediat următoare, de alți membri ai grupului infracțional organizat la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie, etc.
Ulterior, în cadrul unui grup comun de lucru cu autoritățile din România s-a stabilit, că mijloacele bănești parvenite pe conturile bancare deschise în entitățile din Republica Moldova, provin din activități infracționale de înșelăciune și fraude informatice de la victime din statele europene, în special din Spania.
De regulă victimele erau reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor publice sau instituțiilor de interes public. Modalitatea de săvârșire a înșelăciunii și a fraudei informatice era realizată prin inducerea în eroare a angajaților acestor instituții.
Astfel, membrii grupării contactau telefonic reprezentantul instituției și își atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor, iar în cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plățile aferente facturilor scadente și viitoare. La scurt timp după finalizarea discuției telefonice, instituția primea un mesaj pe e-mail, care conținea o adresă și datele de contact ale furnizorului și prin care se solicita efectuarea plăților într-un alt cont bancar, decât cel utilizat de obicei.
După recepționarea banilor în conturile bancare ale intermediarilor, un alt membru al grupării, redirecționa sumele de bani în alte conturi bancare, fiind mai apoi retrase în numerar de la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie și alte state europene.
Până în prezent au fost efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală, totodată fiind aplicat sechestru pe mijloace bănești în sumă de 120 000 de euro.
În continuare, procurorii și polițiștii desfășoară acțiuni comune cu organele de drept ale altor state europene, în vederea stabilirii și documentării tuturor membrilor grupării infracționale internaționale și atragerii la răspundere penală a acestora, precum și recuperării prejudiciului cauzat, ca rezultat al infracțiunilor comise.
Conform legislației penale persoanele vinovate, riscă pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o anumită perioadă.
Precizăm, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.
Moldova
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.
Moldova
/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.
A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Moldova
/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.
Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.
-
Moldovao zi în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova5 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Șantaj trecut de limita imaginației. Un bărbat s-a văzut nevoit să intre cu poliția în propia casă părintească.
-
Moldovao zi în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ „A venit poliția! Culcat!”. Doi bărbați, reținuți pentru confecționarea și comercializarea documentelor oficiale false.
-
Moldova5 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ „Nu își amintește nimic”. Tânărul care și-ar fi ucis în bătaie bunica, nu își recunoaște vina.