Rețele de socializare

Moldova

O femeie se plânge că a fost hărțuită sexual, apoi umilită și de către polițiști. Reacția IGP

Publicat

O femeie, care a fost victimă a hărțuirii sexuale a mai trecut și prin stresul de a fi umilită și de către colaboratorii de poliție. Întreaga istorie a fost descrisă de către autoare pe o rețea de socializare, informează Realitatea.md.

Femeia a fost urmărită de agresor, apoi a fost constrânsă într-un loc ferit de vizorul public, unde a fost pipăită contrar voinței sale și a fost amenințată să tacă.

„Am înțeles că sunt urmărită și am început să merg accelerat spre locul de muncă care e în apropiere. Tipul a grăbit și el pasul și îmi tot spunea, ”Pastoi, davai pagavarim”. Vizibil speriată de situație, i-am zis că n-avem ce vorbi.


La prima cotitură care dă într-o stradă mai îngustă și mai întunecoasă, tipul m-a prins și m-a strâns la perete. Mi-a pus mâna la gură ”ne krici, ne krici!” și a început să mă atingă peste tot.

Treceau oameni pe stradă și n-a intervenit niciunul. Am reușit să scap din strînsoare și am fugit spre locul de muncă. Îmi tremurau picioarele, plângeam și vomitam.

Când am ajuns la lucru, s-a apropiat de mine un locuitor care a văzut toată scena de la fereastra care dă spre stradă. M-a îndemnat să chem poliția”, scrie victima.


După ce a venit echipajul de poliție, a început o altă stare de umilință psihologică și din partea celor, care ar fi trebuit să ofere protecție și ordine.

„Reacția polițiștilor la chemare a fost înjositoare și umilitoare. ”De ce ați sunat la poliție abia după 2 ore?!” mă întrebau acuzator polițiștii. ”Ce doar pentru asta ne-ați chemat?! Nu aveți ce face!”

”Dacă vă băga vreun deget avea sens de chemat poliția. Dar așă și? nu s-o întîmplat nică!”


Le-am spus că farmacia are înregistrare video cu tipul, mai ales că nu purta mască, deci poate fi ușor identificat. Dar polițiștii nu s-au arătat deloc interesați. Cică ”pentru hărțuire se dă doar amendă” deci nu tare merită chipeșul de a-l căuta și supune justiției pe agresor. ”Dacă îl găsim, DACĂ” ziceau polițiștii” , a mai scris femeia.

Ea s-a plâns pe faptul că polițiștii au avut o atitudine jignitoare, n-au respectat protocolul minim de interacțiune cu cetățenii, nu s-au prezentat, n-a semnat niciun proces verbal cu privire la chemare, nu s-a luat nicio mărturie în scris.


Cu referire la acest caz, Inspectoratul General de Poliție a venit cu o reacție, condamnând atitudinea neglijentă a acelor polițiști. „Astfel de atitudini precum cea demonstrată de reprezentantul poliţiei, care ar fi pus la îndoială gravitatea faptelor comise împotriva victimei, sunt absolut inadmisibile pentru un reprezentant al forţelor de ordine.

Condamnăm ferm orice acțiuni şi comunicări nerespectuoase cu cetățenii, lipsite de profesionalism din partea angajaţilor organelor de drept, în special în cazul infracţiunilor care atentează la libertăţile fundamentale și drepturile omului.

În afara investigației propriu-zise care a fost demarată imediat după parvenirea informației și se va finaliza cu identificarea și anchetarea făptașului, în paralel IGP desfășoară și o anchetă internă de serviciu care să elucideze dacă și în ce condiții angajații IGP nu și-au îndeplinit așa cum se cuvine sarcinile de serviciu”, se menționează într-o declarație oficială a IGP.

Advertisement

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii