Moldova
/VIDEO/ Pericol de infectare la o stație din Bălți. Consumatorii de droguri se injectează după gard
Pericol de infectare chiar în centrul orașului Bălți. Seringi, fiole, ambalaje de preparate psihotrope, dar și fecale, transformă stația centrală din oraș, într-o adevărată gunoiște neautorizată. Aici își dau întâlnire consumatorii de droguri și alcool sau cei care nu găsesc timp pentru a ajunge până la veceul public de peste drum.
„A fost închis, adică din nou au distrus acolo totul, și-au organizat acolo WC-ul public, cuibul drogaților, asta, desigur, în mare parte noaptea”, povestește o vânzătoare din zonă.
„Eu cred că dacă deja e cunoscută chestia asta, de acum ar trebui cineva să se implice, ca să curețe locul sau nu știu. La urma urmei, să pui o cameră aici și poate să-i vadă, cine vine aici și face chestia asta. Că asta chiar e periculos”, a adăugat o locuitoare.
Nerușinarea unora nu are limite, spun trecătorii, dar și angajații din preajmă, care, nu o dată, au surprins cum aceleași persoane se ascund după gard pentru a se droga sau pentru a-și satisface necesitățile fiziologice, scrie NordNews.MD.
Martor — Ei peste tot sunt. Ei și aici se injectează și unde vreți se injectează.
Reporter — Ați văzut personal?
Martor — Da, aici chiar după colț. Aveau așa, peste 20 de ani.
„Sunt aici unii care umblă. Unul mic, scund. Probabil sunt consumatorii de droguri. Și doi înalți. Ei de acolo ies mereu”.
„Pentru că e o zonă închisă în primul rând. Poliția nimic nu verifică. Nu există camerele de luat vederi, nu există nimic. La noi e o problemă mare cu camerele de luat vederi la Bălți”.
„Aici, în centru, toată viața a fost așa. Ei vin, stau, țipă până la ora 1-2 noaptea”, spun locuitorii din preajmă.
Doar la Centrul Social Tinerii pentru Dreptul la Viață, sunt înregistrați aproape trei mii de consumatori de droguri. Datele neoficiale sunt însă mai mari, spune Ala Iațco, iar numărul persoanelor care consumă substanțe psihotrope ar ajunge la aproape 5 mii.
„Din păcate, acele seringi, pe care le vedem aruncate jos, inclusiv cu acele neacoperite, reprezintă un pericol epidemiologic, atât din punctul de vedere al transmiterii infecției HIV, a hepatitelor virale, dar și a altor infecții transmisibile prin sânge”, menționează Ala Iațco, președinta AO Uniunea pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor.
Voluntarii centrului social Tinerii pentru Dreptul la Viață s-au arătat dispuși să salubrizeze zona, folosind echipament special de colectare a deșeurilor periculoase.
„Noi am putea să curățăm acest loc. Dar acest lucru nu va rezolva problema per general, pentru că eu sunt sigură, că există și alte locuri și ar fi bine să avem și un sistem comunitar de raportare a unor astfel de situații, raportare de către locuitorii orașului, că, iată, sunt așa locuri, sunt așa situații”, spune Ala Iațco.
Zis și făcut. Sâmbătă, zona îndrăgită de consumatorii de droguri a fost adusă în ordine. Culmea e că la doar două zile, deșeurile se acumulează din nou. Oamenii din preajmă propun ca gardul cu pricina să fie demolat.
„Noi considerăm că trebuie date jos acele gratii, atunci va fi o zonă de trecere și este deja puțin probabil ca cineva să poată face acolo așa ceva. Doar asta. Altfel ei sar gardul și peste aceste gratii sar. Altfel nicicum”, spune o vânzătoare.
Autoritățile locale spun că nu cunosc despre această problemă, însă se vor informa despre situația creată la stația centrală.
„Bine, o să mă informez și abia după voi putea să spun ce și cum”, a declarat șeful Gospodăriei Comunale Bălți, Veaceslav Zincovschi.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Bălți au declarat că nu au primit nicio plângere cu privire la groapa de seringi, însă se vor autosesiza.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă