Moldova
Cea mai mare primă obținută de un polițist pentru amenzile aplicate a fost de aproape 60 de mii de lei pentru un trimestru. MAI vrea să le limiteze
Primele obținute de polițiști pentru amenzile aplicate vor fi plafonate, iar unii agenți constatatori nu vor mai putea beneficia de ele. Potrivit unui proiect de lege, agenţii constatatori vor putea primi în calitate de stimulare financiară, sume care să nu depăşească trei salarii medii lunare pe economie realizate în anul precedent.

Ministerului Afacerilor Interne (MAI) susține că pe parcursul primului semestru a anului curent, în baza datelor Sistemului informațional automatizat de evidență a contravențiilor, gestionat de către Serviciul tehnologii informaționale al MAI, de către agenții constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliției au fost aplicate amenzi în sumă totală de 137.333.610 lei, fiind încasate venituri la bugetul de stat în sumă de 54.037.193 lei.
Pentru achitarea stimulării financiare pentru anul 2018, Inspectoratului General al Poliției i-a fost alocată suma de 38.200.000 lei, fiind valorificați 16.616.436 lei, inclusiv – 3.107.138 lei constituie suma contribuției asigurărilor sociale obligatorii în cuantum de 23%, virată la veniturile Fondului social de stat.
În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, suma amenzilor aplicate s-a majorat cu 28.896.660 lei, sau cu 21 la sută, iar suma amenzilor achitate a înregistrat o creștere în mărime de 5.700.418 lei.
Totodată, în urma unei analize s-a constatat că printre agenții constatatori care au beneficiat de cele mai mari stimulări financiare sunt angajații Poliției din cadrul Centrului unic de monitorizare şi coordonare al Inspectoratului naţional de patrulare (CUMC), ale căror prime sunt în creștere stabilă.
Astfel, în trimestrul I, suma încasată de către 21 angajați ai CUMC a constituit 340.300 lei sau 6% din suma totală alocată în acea perioadă, (din care 24.481 lei suma maximă revenită unui angajat şi 3.150 lei suma minimă). În trimestrului II, suma încasată de către 24 angajați a constituit 744.918 lei sau 10% din suma totală alocată în acea perioadă, (din care 59.781 lei, suma maximă revenită unui angajat şi 4.718 lei, suma minimă).
Asta chiar dacă documentarea contravenţiilor de către angajații Poliției din cadrul CUMC are loc prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere ”Controlul traficului” și aceștia dedică în mediu 2-3 minute pentru întocmirea procesului-verbal. În aceste situații nu este necesară întreprinderea anumitor acțiuni procesuale pentru demonstrarea vinovăției contravenientului în comparație cu eforturile și complexitatea cauzelor contravenționale desfășurate de alți agenți constatatori ai Poliției și riscurilor la care se supun aceștia. MAI susține că această inechitatea socială generează un val de nemulțumiri și reacții negative în interiorul efectivului polițienesc.
Din aceste considerente se intenționează excluderea contravenţiilor documentate prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere ”Controlul traficului” din categoria celor care cad sub incidenţa articolul 212 din Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.
Noile prevederi ar putea intra în vigoare începând cu 1 octombrie, adică din al patrulea trimestru al anului.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă