Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Cumpărau certificate de calitate a cărnii

Unii vânzătorii de carne din piețele din capitală, bănuiți că ar fi cumpărat certificatele de calitate pentru marfă de la veterinarii Laboratorului de expertiză din cadrul ANSA. Ofițerii anticorupție au pornit 43 de cauze penale pentru dare și luare de mită.

Publicat

Cercetările au început acum trei luni. S-a stabilit că unii angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară luau sistematic bani de la agenţii economici, care aduceau carne pentru vânzare la piața centrală, dar și în alte unități comerciale. Iar asta pentru ca producția lor să nu fie supusă controalelor. CNA a pus la dispoziția presei secvențe din birourile experților, filmate cu camera ascunsă.

FILMĂRI CU CAMERA ASCUNSĂ:

– Da, măi, mai noi!


– Dacă n-am, am de unu.

– Dar de ce îmi vii tu mie cu toate acestea? Tu ce, nu știi cum se vine la doctor ori ce?

Într-un alt episod, din discuții se înțelege că expertul și vânzătorul discută despre calitatea cărnii și suma mitei.


FILMĂRI CU CAMERA ASCUNSĂ:

– Una bună, una semi-bună, dar una nebună de tot, care de la Nina aceea și vițelul acesta.

– Data trecută m-ai „tochit” definitiv.


– Dar acuma cum o să te topesc, o să vezi tu.

– D-apoi, ce vrei Ghena, tu aduci toate „zdohniturile” pentru vânzători.


S-a stabilit că mita pentru a permite vinderea cărnii se ridica până la câteva sute de lei, în funcţie de calitatea mărfii. În cazul în care carnea era proaspătă, de calitate înaltă, suspecții luau nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate.

Mărimea sumei cerute creștea însă de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieței ajungea carne de calitate proastă sau cu termen mic de valabilitate. În total, în cele trei luni de cercetări, experții laboratorului sanitar ar fi adunat de la vânzători peste 100 000 de lei.

În dimineața de 20 aprilie, ofițerii anticorupție au reținut 5 persoane: 3 medici veterinari din cadrul Laboratorului de expertiză şi 2 agenţi economici. Pentru faptele de care sunt bănuiți, ei riscă până la 10 ani de pușcărie.

echipa.md

Advertisement

Ediție TV

Au exploata o femeie cu dizabilități timp de 16 ani: Un bunic, un fiu și un nepot reținuți de polițiștii moldoveni și români

A fost exploatată timp de 16 ani. Polițiștii moldoveni, cu suportul colegilor din România au demascat activitatea a trei bărbați din Nisporeni, bunic, tată și nepot, care au impus începând cu anul 2008 și până în prezent, o femeie cu dizabilități să cerșească în diverse țări.

Publicat

Victima are 43 de ani, și așa cum avea doi copii de crescut, situația materială fiind extremă, bunicul, care are acum 63 de ani, a convins-o să meargă la cerșit în afara Moldovei. De-la lungul anilor, schema a fost preluată de feciorul acestuia, de 42 de ani, iar ulterior – de nepot în vârstă de 21 de ani.

Primul reținut a fost feciorul pe teritoriul județului Suceava din România. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. Ulterior, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni.

Cercetările arată că în toți acești ani victima a fost exploatată în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia.


Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu o pancartă pe care scria: „Oameni buni, ajutați-mă să adun bani pentru protezarea picioarelor.”

Ca să evite investigații pentru trafic de persoane, un membru de familie al bănuiților s-a căsătorit fictiv cu victima. Investigațiile continuă.

 


Citește mai departe

Ediție TV

„Dreptate pentru Ana-Maria”. Zeci de oameni au ieșit în PMAN cerând autorităților să înăsprească pedepsele pentru violența asupra femeilor

Zeci de oameni au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, cerând autorităților să facă dreptate în cazul tinerei de 19 ani, găsită moartă la Telenești, la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie în orașul Orhei.

Publicat

Organizatorii acțiunii stradale spun că în acest fel fac apel către instituțiile statului și cer politici eficiente pentru ca oamenii să se simtă în siguranță.

Pe lângă activiști și cetățeni simpli au venit la manifestație. Oamenii spun că trăiesc un sentiment profund de tristețe și frică.

Între timp, oamenii legii continuă investigațiile. Potrivit poliției, Ana-Maria încă era în viață atunci când a fost scoasă din casa suspectului și urcată în portbagajul mașinii. O cauză preliminară a decesului tinerei ar fi o lovitură puternică la cap. La moment, anchetatorii au dispus efectuarea a zeci de expertize pentru a elucida cazul.


Victima, în vârstă de 19 ani, însărcinată în șase luni, a urcat pe 12 aprilie într-o mașină de ocazie la Orhei, după care a dispărut. După opt zile de căutări în care au fost implicați sute de polițiști și voluntari, trupul neînsuflețit a fost găsit într-o pădure, la 21 de kilometri de casa suspectului, în satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Șoferul mașinii în care a urcat fata, este deocamdată singurul suspect în acest caz.

Acesta este fost polițist și fost angajat al Administrației Penitenciarelor și a fost reținut la patru zile distanță din ziua dispariției fetei. Bărbatul are statut de învinuit și e plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar. Acesta nu colaborează cu anchetatorii.


Codul Penal prevede pentru o asemenea infracțiune pușcărie de la 15 până la 20 de ani sau detenție pe viață.

Pe 23 aprilie, Ana-Maria a fost petrecută pe ultimul drum.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

Rezultatele operațiunii „Motociclistul” la Orhei: Opt bărbați au fost documentați, jumătate fiind băuți la ghidon

Operațiunea „Motociclistul” dă primele roade. În primele cinci zile de când polițiștii sunt cu ochii pe motocicliști, doar în raionul Orhei, documentați au fost opt bărbați, majoritatea pentru că se aflau în stare de ebrietate.

Publicat

Printre ei se numără și doi bărbați de 25 și, respectiv 69 de ani, care conduceau motocultoare în satul Susleni. Aceștia aveau concentrații de alcool în de 0,66 și, respectiv, 1,46 mg/l de alcool în aerul expirat.

Alți cinci motocicliști au fost prinși tot pe teritoriul raionul Orhei ghidând vehiculele deși nu dețineau permise de conducere. Mai mult, unul dintre ei era și băut, având o concentrație de alcool de 0.76 mg/l de alcool în aerul expirat.

În aceeași perioadă a fost identificat și un bărbat de 39 de ani care conducea un ATV fără a deține permis de conducere și având o concentrație de 0,79 mg/l alcool în aerul expirat. Toate vehiculele au fost ridicate și duse la parcarea specială, iar bărbații riscă dosare penale.


Menționăm că operațiunea „Motociclistul” a început pe 8 aprilie și va dura până pe 31 octombrie, având drept scop îmbunătățirea nivelului de disciplină rutieră a conducătorilor de motociclete și motorete.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii