Rețele de socializare

Moldova

Crima de la Durlești // Avocatul bărbatului condamnat apoi achitat este cercetat penal de PA

Avocatul care l-a reprezentat pe Andrei Crăciun – bărbatul condamnat, apoi achitat pentru un omor pe care nu l-a săvârșit în 2007 la Durlești, a încasat remunerarea de la clientul său fără a achita un bănuț în bugetul de stat. Sute de mii de lei din milionul și jumătate pe care statul i l-a transferat lui Crăciun sub formă de despăgubiri morale, ar fi fost cheltuite de avocatul Filip Digor fără a fi trecute în declarația de venit și fără a fi impzitate conform legii.

Publicat

Persoane apropiate lui Andrei Crăciun ne-au spus că acesta i-a achitat lui Digor circa 350 de mii de lei pentru serviciile juridice prestate. Apărătorul a cheltuit banii după cum l-a dus capul, dar la FISC și în declarația de venit nu a pomenit nimic de acești bani. Aceleași surse ne-au mai spus că Andrei Crăciun ar fi fost audiat în calitate de martor într-o cauză penală aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Sunată pentru o confirmare, ofițerul de presă al PA, Anastasia Măhălceanu ne-a declarat: „Avocatul are statut de bănuit într-o cauză penală pornită la 11.06.18 de către PA în temeiul unei banuieli rezonabile ca au fost savârșite acțiunile prevazute la art.244-1(prim) si art.352-1(prim), adică evaziunea fiscală a persoanei fizice și falsul în declarații”.

Am cerut detalii despre sumele care figurează în dosar dar răspunsul primit n-a abundat în detalii: „Deocamdată, ceea ce v-am comunicat mai sus este tot ce vă putem spune. Cu detalii vom reveni la finalizarea urmării penale”.


L-am sunat și pe Filip Digor pentru a ne comenta informațiile dar, telefonul acestuia era deconectat.

Potrivit legislației în vigoare, avocații din Birourile asociate au statut de persoană fizică și trebuie să achite cota de 18% din venitul anual impozabil. Prin urmare, un simplu calcul matematic ne demonstrează că Filip Digor trebuia să achite mai bine de 60 de mii de lei sub formă de impozit în bugetul de stat.

Amintim că, în anul 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor, în aproprierea orașului Durleşti, al unei alte persoane, a fost reținut cetăţeanul Andrei Crăciun care ulterior a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în anul 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de 5 ani, acesta a fost achitat la insistenţa Procuraturii Generale şi pus în libertate, deoarece s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de către acesta.


Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut pentru aflare ilegală în detenţie o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă care a fost încasată din bugetul de stat.

La demersul ulterior al Prorurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat respectivul procuror din funcţie. La momentul comiterii infracţiunii acesta activa în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul deţinea funcţia de inspector al serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie municipiul Chişinău.

Acum, procurorul și polițistul riscă până la șapte ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.


deschide.md

Moldova

Până 800 de lei pentru un certificat: Cum au obținut zeci de viitori șoferi din Ialoveni fișele medicale obligatorii

Ar fi luat mită în schimbul adeverințelor medicale, iar acum riscă să facă pușcărie. Șase persoane, dintre care trei membri ai Comisiei medicale a conducătorilor auto din orașul Ialoveni au ajuns în vizorul CNA pentru fapte de corupție.

Publicat

Este vorba despre președintele comisiei, secretara, medicul psihiatru, dar și trei intermediari sunt cercetați de CNA pentru corupere sistematică.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi primit sistematic de la diferite persoane bani în schimbul eliberării adeverinței medicale a conducătorilor de vehicule și a candidatului pentru obținerea permisului de conducere fără ca cei din urmă să fie supuși examenului medical.

Mai exact, în perioada martie-mai curent, au fost documentate peste 40 de cazuri de primire a mijloacelor financiare de către membrii comisiei medicale, iar sumele variau între 300 și 800 de lei pentru un certificat.


În urma probelor acumulate, ofițerii CNA au efectuat 12 percheziții, în urma cărora secretara comisiei medicale a fost reținută pentru o perioadă de 72 de ore și urmează a fi plasată în izolatorul CNA. Alte cinci persoane urmează a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuit și cercetate în stare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Băutura, bat-o vina! O femeie și un bărbat, ambii din raionul Căușeni, prinși beți criță la volane

Băutura, bat-o vina! O femeie de 35 de ani, dar și un bărbat de 64 de ani au rămas fără mașini și riscă să-și piardă permisele de conducere, după ce au fost prinși în stare de ebrietate alcoolică la volan.

Publicat

Primul caz a avut loc pe 18 mai, pe o stradă din orașul Căușeni. Polițiștii au observat un automobil ce se deplasa haotic, așa că i-au făcut semn conducătorului auto să oprească. La volan se afla o șoferiță, în vârstă de 35 de ani.

Rezultatul testului cu aparatul Drager a fost de 0,83 mg/l alcool în aerul expirat. În ziua următoare, în satul Tocuz din același raion, oamenii legii au stopat un șofer de 64 de ani, vizual în stare de ebrietate. Etilotestul a confirmat presupunerile polițiștilor, bărbatul având o concentrație de alcool de 1.26 mg/l.

În ambele cazuri, mașinile au fost evacuate la o parcare specială, iar șoferii riscă dosare penale.


Aceștia însă nu sunt singurii care s-au încumetat să urce la volan sub influența alcoolului, în weekend. În total, oamenii legii au prins pe traseele din țară 26 de conducători auto băuți.

De asemenea, angajații INSP, au amendat peste 2.500 de vitezomani. Cu amenzi s-au ales și peste 400 de șoferi care au parcat în locuri interzise, dar și peste 250 care nu au respectat indicatoarele sau marcajele rutiere.


De asemenea, au fost sancționați și 36 de conducători auto care nu au acordat prioritate legală pietonilor.

Citește mai departe

Moldova

Un elev din capitală ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Precizările Poliției

Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Cazul a avut loc într-un liceu din capitală.

Publicat

Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, Natalia State, oamenii legii au fost alertați în dimineața zilei de 16 mai, despre faptul că în incinta instituției de învățământ a fost depistat un minor rănit. Imediat, la fața locului s-a deplasat un echipaj al Poliției și ambulanța, scrie Deschide.MD.

Ajunși, aceștia au depistat elevul cu mai multe zgârieturi la mână. Astfel, minorul a fost transportat împreună cu mama la spital pentru îngrijiri medicale.

La moment acesta se află în afara oricărui pericol. Mama băiatului a scris o cerere prin care a anunțat că nu are pretenții față de nimeni.


Cauza este investigată în vederea elucidării tuturor circumstanțelor. Totodată, Poliția a sesizat organele de resort, precum Direcția pentru protecția copiilor.

Anterior, în spațiul public s-a vehiculat informația, precum că băiatul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, după ce nu a fost admis la sesiune.


Citește mai departe

topul săptămânii