Rețele de socializare

Moldova

Rețea de contrabandă, destructurată la Iași! 15 persoane aduceau țigări pe „drumul tutunului”! Marfa era luată din Republica Moldova și Ucraina!

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au trimis ieri în judecată 15 persoane. Cei 15, printre care se află și Ionel Marius Sarion, sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă cu țigări. „Drumul tutunului” a ieșit la iveală după ce anchetatorii au demarat cercetările, în urmă cu câteva luni.

Publicat

15 persoane vor fi nevoite să dea explicații în instanță, după ce au fost acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă cu țigări. Astfel, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași i-au trimis în judecată pe Ionel Marius Sarion, Constantin Ciprian Grumeza, Adriana Daniela Bogan, Narcis Gabriel Roman, Ciprian Ciobanu, Oleg Jitariuc, Ioan Sarion, Silviu Gabriel Sarion, Dorel Lupu, Mihail Ostapenco, Marius Buștiuc, Ilie Ciobotar, Bogdan Neculăiță, Consuela Ciubotariu și Petru Iordan.
În cadrul dosarului, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Iași, s-a constituit parte civilă. Acum, urmează ca Tribunalul Iași să stabilească un prim termen al procesului penal. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării ținea legătura cu diverși furnizori de țigări de contrabandă, inclusiv cetățeni moldoveni, care îl aprovizionau cu țigări ce erau depozitate în mai multe locuri din municipiul Iași. Mai apoi, sub supravegherea și coordonarea acestuia, erau preluate și transportate în vederea valorificării pe „piața neagră”, conform procurorilor ieșeni.

În urmă cu câteva luni, cei 15 au intrat în vizorul procurorilor din cadrul DIICOT Iași. Atunci, anchetatorii au propus arestarea preventivă a unora dintre ei. De altfel, judecătorii din cadrul Tribunalul Iași au admis atunci cererea de arestare formulată de DIICOT în cazul lui Ionel Marius Sarion.


„Instanța admite propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, formulată de DIICOT Iași pe numele inculpatului Ionel Marius Sarion, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă în formă continuată. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Sarion Marius-Ionel. Respinge, ca neîntemeiată, solicitarea inculpatului Sarion Marius-Ionel, de luare a unei măsuri preventive mai ușoare”, au precizat magistrații la finele lunii iunie a anului trecut.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu agenții din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, au efectuat 22 de percheziții domiciliare în județele Iași și Suceava, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări în formă continuată.

„Începând cu luna martie 2019, mai multe persoane au inițiat, constituit, aderat sau sprijinit, pe raza județului Iași, un grup infracțional organizat pentru desfășurarea de operațiuni ilicite de introducere în România, de colectare, deținere, transport, preluare, depozitare, desfacere și vânzare de produse accizabile supuse marcării (țigări de producție / proveniență din Republica Moldova și / sau Ucraina) introduse ilicit în țară, cunoscând că acestea provin din contrabandă, urmărind obținerea ilicită de mari beneficii financiare”, au afirmat reprezentanții DIICOT Iași.


 

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii