Rețele de socializare

Diaspora

/VIDEO/Detalii noi în cazul celor 40 de percheziții din România. Mai mulți moldoveni, români și ucraineni au deschis fabrici ilicite de țigări.

Indivizi ar fi adus prejudicii în valoare de 80 de milioane de euro. Suspecții aveau fabrici deschise în mai multe state UE

Publicat

În dimineața de 17 decembrie, începând cu ora 06.00, polițiști de frontieră din cadrul structurilor centrale și teritoriale ale Poliției de Frontieră Române, sub coordonarea procurorului învestit în cauză din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, efectuează 40 de percheziții la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane pe raza judeţelor Bihor, Timiş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu, Braşov şi în municipiul Bucureşti. În cauză se derulează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă continuată şi evaziune fiscală în formă continuată.

Cazul a pornit de la două anchete declanșate, în perioada 2017-2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) și documentate în urma cooperării internaţionale, privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră. Aceasta era formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, fiind implicată în activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite. Membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro.

Din cercetări a reieşit faptul că din luna mai 2019 parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că administrează mai multe spaţii de depozitare a unor cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Republica Bulgaria şi Republica Moldova, care ulterior depozitării sunt transportate cu documente de transport false către state din Europa.


În acest context, în urma sesizării penale făcută de poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorului învestit în cauză din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, a fost documentată activitatea infracțională a persoanelor implicate pe teritoriul țării noastre, ca parte integrantă a celor două cazuri documentate de OLAF, în care poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră cooperau din anul 2017.

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 17 decembrie a.c., când poliţişti de frontieră Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Garda de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, C.S.C.T.F.A.B.O. şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroport Sibiu, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu jandarmi din cadrul Brigăzii Specială de Intervenție „Vlad Ţepeş” Bucureşti şi a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, efectuează 40 de percheziții la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane suspecte. Vor fi puse în aplicare 50 de mandate de aducere.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Biroul tehnic din cadrul DIICOT.


Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, vor fi desfăşurate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la percheziţiile efectuate pe teritoriul României asistă și doi poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania. Pentru documentarea întregii activități infracționale, polițiștii de frontieră români au cooperat, la nivel internațional, pe lângă (OLAF) şi Guardia Civil din Spania, şi cu agenţia britanică HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanică).

Cercetările în cauză continuă.



Diaspora

Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă

Un cetățean din Republica Moldova a fost reținut în Rusia, fiind bănuit că transporta piese pentru un exploziv.

Publicat

Recent, au mai fost reținuți și un cetățean din Belarus și unul din Ucraina, care ar fi lucrat la fabricarea explozibilului ce a explodat din greșeală într-un oraș din Rusia, pe 12 aprilie.

Despre moldovean nu se cunosc deocamdată detalii. Presa rusă a publicat imagini video cu explozia.

echipa.md


Citește mai departe

Diaspora

Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă

Eugeniu Dabija, un medic cardiolog de 65 de ani, originar din R. Moldova și rezident în provincia Grossetto din regiunea italiană Toscana, și-a pierdut viața pe șoseaua Senese, după ce a fost lovit de un autoturism în jurul orei 13:50, pe 26 aprilie. 

Publicat

Tragedia a avut loc în apropierea unei piste pentru biciclete, pe partea dreaptă a carosabilului la intrarea în oraș, informează ziarul Il Tirreno.
Fiica bărbatului moldovean, vizibil devastată, l-a confruntat pe șoferul implicat, strigând printre lacrimi: „Este vina ta că tatăl meu a murit!”

Sprijinită de agenți ai poliției municipale, femeia s-a apropiat de grupul adunat în jurul bicicletei distruse și a mașinii Volkswagen albe, avariată în partea din față stângă.


Un localnic din zonă, martor la cele întâmplate, a relatat sub protecția anonimatului: „Am văzut un bărbat întins la pământ, pe partea stângă, și un tânăr ieșind șocat de pe locul șoferului, strigând «ajutor».”

Acesta, instruit în tehnici de prim ajutor, a adăugat: „Când m-am apropiat să-l ajut, am văzut că fața era complet desfigurată și am înțeles că nu mai puteam face mare lucru.”

Mai multe persoane, inclusiv șoferul – un bărbat de 33 de ani din Grosseto –, au sunat imediat la numărul de urgență 118. La fața locului au fost trimise ambulanțe de la Asociația Publică de Asistență din Massa Marittima, de la Crucea Roșie și o echipă medicală de la Grosseto, precum și elicopterul medical Pegaso 1.


Din cauza traficului intens, prima și a doua ambulanță au trecut fără să poată opri, intervenția fiind posibilă abia cu a treia ambulanță.
În așteptare, martorul a încercat să ajute: „Am dirijat traficul și am ținut o umbrelă și perfuziile pentru paramedici, deoarece victima era sub soarele arzător.”

Potrivit primei reconstituiri a accidentului, Eugeniu Dabija ar fi ieșit de pe pista de biciclete la nivelul marcajului rutier pentru a intra pe carosabilul din dreapta, moment în care a fost lovit de mașină și a izbit cu violență parbrizul.

Identificarea sa a fost îngreunată, întrucât nu avea documente asupra lui.


Poliția de Stat și Poliția Municipală au intervenit pentru a strânge declarațiile șoferului și ale martorilor.
De asemenea, a fost informată procurorul adjunct Valeria Lazzarini, iar la fața locului a sosit și avocata familiei conducătorului auto.

Locuitorii din zonă au reluat criticile privind siguranța drumului: „Se pare că băiatul mergea încet și s-a trezit cu omul în față, nu a avut cum să evite impactul. Dar aici șoferii «aleargă» și nu opresc.


În trecut am încercat să cerem măsuri pentru îmbunătățirea siguranței pe această stradă, însă ni s-a răspuns mereu că «se ocupă ei»,” au declarat câțiva dintre ei.

 

Citește mai departe

Diaspora

Transporta migranți libieni. Barcagiu moldovean, cercetat penal de autoritățile elene.

Un moldovean de 37 de ani este cercetat penal de autoritățile elene după ce a încercat să aducă ilegal în Grecia 30 de cetățeni din Libia. Potrivit presei străine, cazul a avut loc în data de 21 ianuarie curent.

Publicat

Forțele de ordine elene au anunțat preliminar că, o navă maritimă de patrulare costieră a observat în apropiere de insula Tilos o barcă. Observând nava, barcagiul a încercat să scape de urmărire, însă în scurt timp acesta a fost forțat să acosteze pe o plajă.
Ajunși, oamenii legii au depistat în barcă 31 de persoane, printre care patru femei și șapte copii. Migranții erau cetățeni ai Libiei și încercau să ajungă ilegal pe teritoriul Greciei. Totodată, s-a constatat că barca era condusă de moldovean.
Ca urmare, bărbatul a fost arestat, iar pe numele său a fost pornită o cauză penală.


Citește mai departe

topul săptămânii