Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/Peste 16 mii de misiuni au fost realizate de angajații IGSU în primele 9 luni ale anului 2020

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență angajații instituției au efectuat 16676 de misiuni în primele 9 luni ale anului 2020.

Publicat

Cele mai multe intervenții au fost realizate de Direcția Regională Căutare Salvare nr.2 din municipiul Bălți cu 1233 de misiuni, dar și Direcția Regională Căutare Salvare nr.1 cu 930 de misiuni. Conform analizei efectuate subdiviziunile IGSU au realizat 60 de misiuni pe zi.
În urma calcului efectuat s-a stabilit că 1157 de intervenții au avut loc pentru stingerea incendiilor, 1641 de misiuni au fost realizate pentru deblocări de uși, 1969 de ieșiri au fost pentru stingerea gunoiului, dar și 4512 cazuri de lichidare a vegetației uscate.

Potrivit unei analize efectuate de specialiștii din instituție, cele mai de durată intervenții în trimestrul III al anului 2020 au fost la poligonul de deșeuri Țânțăreni, raionul Anenii Noi, dar și la lichidarea incendiului izbucnit în clădirea Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici.

Datorită acțiunilor salvatorilor și pompierilor în primele 9 luni au fost salvate din situații de risc 246 persoane, inclusiv 9 copii. Odată cu creșterea numărului de intervenții, IGSU a înregistrat și o creștere a numărului de apeluri false.


În acest sens, peste 100 de ieșiri a echipajelor au fost la apeluri false, iar cele mai multe dintre ele au fost în municipiul Chișinău, Ungheni și Orhei.
Din analiza datelor disponibile s-a constatat că implementarea programului de consolidare a serviciului de salvatori și pompieri pe bază de voluntariat în sectorul rural este unul eficient. Astfel, pe parcursul a 9 luni, posturile teritoriale au efectuat 1003 misiuni ce constituie 6% din numărul total de intervenții.

Cele mai multe misiuni au fost realizate de remizele locale din Cojușna, Onișcani, Lozova, Chișcăreni, Mândrești, Căzănești și Sipoteni.
Un segment important în realizările IGSU pentru primele 9 luni este și aspectul acțiunilor de prevenire.

Potrivit instituției în această perioadă au fost instruiți în domeniul prevenirii incendiilor 93 mii de oameni din sectorul locativ, iar 1716 detectoare de fum au fost instalate în casele oamenilor în baza campaniilor de informare. Pentru prevenirea arderilor de vegetație uscată și deșeurilor, angajații IGSU au instruit 22 mii de oameni.


Pentru următoarea perioadă salvatorii și pompierii IGSU vor continua misiunile de prevenire a situațiilor de risc, dar și vor interveni în lichidarea consecințelor situațiilor excepționale.


Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii: A fost recunoscut vinovat de două omoruri și 13 tâlhării

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii, fiind acuzat de două omoruri și 13 tâlhării.

Publicat

Crimele au fost comise încă în perioada anilor 1999-2024, însă acuzatul a reușit timp de 18 ani să se eschiveze de răspundere. Totuși, în toamna anului 2023, acesta a fost reținut, ulterior extrădat din Bulgaria. Potrivit materialelor, tâlhăriile au fost săvârșite asupra băncilor, încasatorilor, contabilității întreprinderilor și instituțiilor și persoanelor fizice. În unul dintre cazuri, învinuitul, împreună cu alți 2 complici, fiind înarmați cu pistoale și topoare au reușit să sustragă 625 de oi de la o fermă.

În cadrul unui alt atac tâlhăresc comis asupra angajaților unei bănci, învinuitul a reușit să obțină 133 519 lei. Prejudiciul total cauzat prin tâlhării se ridică la peste 1.000.000 de lei.

În ceea ce privește omorurile, în unul dintre cazuri acuzatul ar fi împușcat în cap o autoritate criminală din Comrat, din răzbunare.


În cel de-al doilea caz, omorât a fost un șofer de ambulanță de la Comrat, care a opus rezistență în timpul unui atac tâlhăresc asupra personalului din cadrul contabilității Centrului de medicină Urgentă din regiune.

Sentința a fost emisă de Judecătoria Comrat.


Citește mai departe

topul săptămânii