Rețele de socializare

Moldova

Răspunsul sistemului național anti-trafic trezește motive de îngrijorare

În ultimii doi ani, cel puțin cinci minore, care sunt părți vătămate în cauze penale de trafic de copii, au fost recunoscute în calitate de bănuite, pe motiv că ar fi recrutat și exploatat sexual alte minore. Sistemului național anti-trafic trezește motive de îngrijorare, menționează experții Centrului internațional „La Strada”. Or, tocmai pentru că au fost și ele traficate o perioadă îndelungată, minorele au ajuns să normalizeze prestarea serviciilor sexuale, implicând și alți copii în lanțul exploatării sau făcând-o la solicitarea traficantului lor, precizează un comunicat de presă al organizației, emis în contextul Zilei Europene pentru combaterea traficului de ființe umane, marcată pe 18 octombrie.

Publicat

Eradicarea fenomenului traficului de ființe umane este menționată ca unul dintre obiectivele Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 proclamate de ONU și ca o prioritate absolută a politicii Uniunii Europene. Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a lansa o nouă strategie a UE, care urmează să fie adoptată în primul trimestru al anului 2021.

De-a lungul anilor, cu sprijinul comunității internaționale, Moldova a întreprins acțiuni pentru a depăși problemele legate de contracararea traficului. Сu toate acestea, politicile naționale anti-trafic au încă multe lacune. Printre acestea se numără capacitatea de funcționare redusă a Direcției Secretariate Permanente a Cancelariei de Stat – organul principal de coordonare a politicilor naționale anti-trafic. De asemenea, este vorba despre diminuarea capacităților organelor de drept specializate în domeniul anti-trafic, constată „La Strada”.

O problemă menționată de experții centrului este și scăderea nivelului de profesionalism al specialiștilor organelor de drept și încălcarea drepturilor victimelor traficului. Potrivit lor, fluctuația permanentă a cadrelor, mai ales a angajaților cu experiență de muncă, sunt specifice pentru comunitatea anti-trafic din Republica Moldova, în special pentru organele de drept specializate. Memoria instituțională și expertiza specială din teren se pierd, în timp ce tinerii angajați nu dețin competențe necesare pentru gestionarea infracțiunilor sensibile și complexe din domeniul anti-trafic. Aceste fapte afectează direct drepturile persoanelor traficate.


Practica defectuoasă de pedepsire a victimelor traficului de ființe umane, în special a minorilor, pentru infracțiuni săvârșite în legătură cu situația lor de exploatare este o încălcare gravă a dreptului lor legal garantat de standardele internaționale (principiul nepedepsirii) și de legislația națională.  Experții „La Strada” consideră că, la această etapă, sistemul național anti-trafic nu poate fi reabilitat decât printr-o abordare complexă, care ar presupune acțiuni simultane de consolidare a Direcției Secretariate Permanente a Cancelariei de Stat și capacităților organelor de urmărire penală, în sensul respectării drepturilor victimelor traficului de ființe umane, precum și instituirea, de facto, a Biroului Anti-trafic din cadrul PCCOCS.

ipn.md

 


Advertisement

Moldova

Incendiu în centrul capitalei. Un local din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost cuprins de flăcări.

Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit, fiind activat nivelul sporit de intervenție.

Publicat

Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi izbucnit într-un local situat în parc.
La fața locului au intervenit de urgență primele echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că localul ardea cu flacără deschisă, cu riscul extinderii incendiului către clădirile vecine.
Pentru gestionarea situației, au intervenit nouă echipe de pompieri și salvatori, fiind creat statul major pentru coordonarea intervenției.
În prezent, salvatorii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.
IGSU va reveni cu detalii.


Citește mai departe

Moldova

Carabinier, prins cu șpagă. Acesta a fost reținut în flagrant cu mită de 450 de euro.

Un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri din nordul țării a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce primea o mită de 450 de euro. Omul legii a ajuns pe mâna CNA în urma unui denunț. Potrivit acestuia, carabinierul ar fi pretins banii pentru soluționarea unui caz contravențional aflat în gestiunea poliției.

Publicat

Mai exact, este vorba de un proces în cadrul căruia urma a fi aplicată o amendă pentru parcarea interzisă a unui automobil pe care bănuitul ar fi promis să o diminueze la valoarea minimă. În schimbul a 450 de euro, acesta ar mai fi susținut că poate influența inspectorii de patrulare să elibereze automobilul plasat la parcarea specială, să achite amenda, taxa pentru evacuare și să rețină pentru sine o parte pentru serviciile de intermediere. Planul a eșuat însă, în data de 2 mai, ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant carabinierul în momentul primirii banilor, suma de 450 de euro fiind depistată asupra sa. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii din Bălți. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

Un individ va sta după gratii, după ce și-a bătut mama imobilizată în scaun cu rotile.

Și-a bătut mama imobilizată în scaun cu rotile, iar pentru fapta comisă va sta după gratii. Magistrații Judecătoriei Chișinău au pronunțat recent sentința de condamnare a unui bărbat de 33 de ani pentru comiterea infracțiunii de violență în familie, care s-a soldat cu vătămarea medie a integrității corporale a victimei.

Publicat

Inculpatul a fost recunoscut vinovat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă 2 ani de închisoare. Conform actului de învinuire, în ziua de 2 ianuarie 2023, inculpatul se afla la domiciliul mamei sale din capitală. După un conflict cu femeia, care avea grad de dizabilitate fizică și se deplasa în scaun cu rotile, i-ar fi aplicat acesteia multiple lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului, cauzându-i conform raportului de expertiză judiciară – vătămare corporală medie. Deși inculpatul a pledat nevinovat, victima a relatat că agresiunile fizice și verbale erau frecvente, generate de consumul excesiv de alcool și droguri de către fiul său. Actualmente, sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel, timp în care inculpatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. În contextul numeroaselor crime violente comise sub influența alcoolului, autoritățile competente îndeamnă cetățenii să consume băuturi alcoolice în mod responsabil și să evite situațiile care ar putea degenera în comportamente periculoase sau ilegale. Totodată, victimele violenței domestice sunt îndemnate să raporteze orice formă de abuz, pentru ca autoritățile să poată interveni prompt și eficient.


Citește mai departe

topul săptămânii