Rețele de socializare

Moldova

Mai bine de 50 de procente de apeluri parvenite la Serviciul 112, nu sunt de urgență

De la începutul anului peste 1,3 milioane de persoane au sunat la 112 și doar 41,26% dintre apeluri au fost de urgenţă reală.

Publicat

Cel puțin asta arată datele oferite de Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, transmite Știri.md.

Astfel, până la ziua de azi, la 112 au parvenit 1.322.907 de apeluri, reiese o medie zilnică de 7.085 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Totodată, timpul de răspuns la apelurile intrate în Sistemul Automatizat Informațional al Serviciului 112 în primele 5 secunde reprezintă 81,7%, ceea ce indică o dinamică pozitivă, și anume, cu aproximativ 10 la sută mai mult ca în prima jumătate a anului 2019.


Cel mai mare flux de apeluri a fost înregistrat în intervalul de timp cuprins între orele 17.00-19.00. Apelurile de urgenţă reale reprezintă 41,26 %, iar dintre acestea cele mai multe au fost gestionate de Serviciul de Ambulanţă (73,80%), Poliţie (23,33%) şi Pompieri (2,87%).

Cele mai solicitate intervenții, conform clasificatoarelor evenimentelor sunt: hipertensiunea arterială, copil bolnav și infracțiune contra vieții și sănătății persoanei, și incendiile. Din punct de vedere al localizării geografice, cele mai multe apeluri provin din Chișinău, Bălți și Orhei.

Numărul de apeluri ce nu reprezintă urgențe s-a diminuat în perioada de referință cu aproximativ 5 procente comparativ cu anul 2019 şi se situează la circa 59%.


Conform estimărilor Serviciului 112, costul mediu lunar privind recepționarea și procesarea apelurilor nejustificate este de 84,1 mii lei.

Moldova

Flăcări scăpate de sub control: bătrân țintuit la pat, salvat în ultimul moment. Hale industriale, la un pas de dezastru

Pompierii au intervenit prompt în două incendii de amploare înregistrate pe 5 mai, limitând pagubele materiale și salvând vieți.

Publicat

La Strășeni, un incendiu izbucnit într-o hală avicolă de 2000 m² a fost localizat înainte de a se extinde spre alte construcții. Flăcările au afectat 150 m² din acoperiș, însă sute de păsări și două hale adiacente au fost salvate.

În aceeași zi, la Ocnița, pompierii au evacuat un bărbat de 79 de ani, țintuit la pat, dintr-un apartament cuprins de flăcări. Incendiul a distrus bunuri materiale dintr-o cameră de 60 m², iar victima a suferit arsuri la picior.

Cauzele ambelor incendii sunt în curs de investigare.


Citește mai departe

Moldova

Un call centru din Chișinău s-a transformat în firmă „fantomă” de investiții: Angajații au păcălit români de peste 300.000 de euro

Un call centru din Chișinău s-a transformat în firmă „fantomă” de investiții, unde escrocii nu ofereau credite, ci goleau carduri.

Publicat

O rețea infracțională bine organizată, specializată în escrocherii transnaționale cu prejudicii de sute de mii de euro, a fost destructurată de ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și cei de urmărire penală ai INI, în colaborare cu procurorii PCCOCS.

Ancheta a stabilit că, într-o perioadă nedeterminată până în prezent, suspecții au pus în aplicare o schemă de fraudare cu ramificații internaționale. Pretinzând că reprezintă companii de creditare, membrii grupării contactau persoane din România, pe care le convingeau, prin metode de manipulare și inginerie socială, să investească sume de bani. Odată transferate în conturile controlate de rețea, fondurile erau însușite prin operațiuni financiare menite să le deghizeze originea ilicită.


Prin clonarea și accesarea frauduloasă a cardurilor bancare ale victimelor, suspecții transferau banii către conturi electronice (wallet) neidentificate până în prezent. Doar în perioada ianuarie–mai 2025, prejudiciul adus victimelor depășește 300.000 de euro.

Pe 5 mai, cu sprijinul mascaților BPDS „Fulger”, forțele de ordine au descins într-un call centru din Chișinău, unde opt persoane desfășurau activitatea frauduloasă. Din locație au fost ridicate zeci de telefoane, calculatoare și carduri de acces.

Printre cei reținuți se numără liderul grupului, un tânăr de 24 de ani, și administratorul call centrului, în vârstă de 26 de ani. Ambii au fost plasați în izolatorul de detenție preventivă al DP Chișinău.


Potrivit legii, faptele comise sunt pedepsite cu închisoare de la 8 la 15 ani, amendă între 750.000 și 1.000.000 de lei, precum și interdicția de a ocupa funcții sau de a desfășura activități profesionale timp de până la 5 ani.

Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Teroare cu implicarea animalelor. Zeci de câini, forțați să lupte pentru distracția oamenilor.

Cruzime fără margini într-o zonă izolată de la marginea orașului Cimișlia. Polițiștii au descoperit o rețea care organiza lupte ilegale între câini, într-o volieră improvizată. Oamenii legii au intervenit de urgență, după ce au fost sesizați printr-un mesaj anonim care conținea inclusiv o secvență video ce surprindea scene de o violență extremă: câini puși să se lupte între ei, în aplauzele celor prezenți.

Publicat

Ofițerii poliției criminale au descins la locul indicat și au surprins în flagrant acțiunile ilegale.
În zonă se aflau aproximativ 70 de persoane și 30 de câini de rasă, toți într-o volieră improvizată. Potrivit anchetatorilor, până la intervenția poliției, fuseseră deja organizate cinci lupte între animale. Imediat a fost solicitat un veterinar din cadrul instituției teritoriale abilitate, care a examinat starea fizică a patrupezilor implicați. În prezent, polițiștii continuă cercetările pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, fiind vizate inclusiv cele care au organizat, promovat, finanțat sau susținut logistic activitățile ilegale. Conform legislației în vigoare, cruzimea față de animale prin organizarea sau susținerea luptelor între acestea se pedepsește cu amendă de până la 6000 de lei pentru persoane fizice și până la 15.000 de lei pentru cele cu funcții de răspundere.


Citește mai departe

topul săptămânii