Rețele de socializare

Moldova

Cazul „BORMAN”: PCCOCS a cerut prelungirea mandatului de arest, însă judecătorii l-au plasat sub control judiciar

Magistrații de la Judecăptoria Chișinău, sediul Buiucani, au decis astăzi ca autoritatea criminală Oleg Pruteanu, alias Borman, să fie scos din penitenciar și plasat sub control judiciar. Informația a fost confirmată petnru Deschide.MD de către Ion Caracuian, șeful interimar al PCCOCS.

Publicat

Potrivit lui Caracuian procurorii au cerut să fie prelungit mandatul de arest pe numele lui Oleg Pruteanu, însă judecătorii au respins demersul procurorilor și au decis ca acesta să fie plasat sub control judiciar, transmite deschide.md

Totodată, avocata lui Pruteanu, Ala Raevscaia, care este și soacra acestuia, scrie că deși există o decizie a judecății în privința clientului său, încă nimeni nu se grăbește să-l elibereze și că s-ar pregăti un nou arest.

Amintim că anterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a făcut publice detalii relevante despre formarea și evoluția organizației criminale, cunoscute publicului larg ca fiind Borman. Detaliile scot la iveală inclusiv, faptul că avocata Ala Raevschi este soacra liderului organizației Borman, Oleg Pruteanu, dar și că aceasta figurează în investigațiile CNA.


Potrivit PCCOCS, membrii organizației criminale Borman au avut activitate infracțională în Portugalia, unde unii din ei au și fost condamnați la închisoare, în perioada anilor 2000-2010.

Astfel, instanțele de judecată din Portugalia au stabilit următoarele prin sentințele pronunțate:

În anul 2000, Pruteanu Oleg alias „Borman”, Ghenadie Flocea (fratele său), și alți membri ai organizației criminale, aflându-se în Portugalia, i-au răpit pe Ion Carga și Mihail Musteață, care lucrau în acel moment în Portugalia. Membrii Organizației Criminale cereau – prin amenințarea cu moartea și răfuială fizică –de la Ion Carga 50000 dolari SUA și de la Musteață 5000 dolari SUA. În anul 2000, pe acest caz poliția judiciară Portugheză a reținut 24 membri ai organizației Criminale „Borman”, unde în cadrul documentării au indentificat și alte cazuri de șantaj, răfuieli și amenințări cu moartea.


În anul 2004, membrii Organizației Criminale „Borman” și-au aflat sentințele pronunțate de instanțele din Portugalia – Pruteanu Oleg a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare, fratele său Flocea Ghenadie a fost condamnat la 18 ani de închisoare, „adjuncții” săi „Sanea” (Unisciuc Alexandru) și „Roma” (Slutu Roman) – la câte 15 ani de închisoare. La ani grei de închisoare au fost condamnați și ceilalți membri ai organizației criminale.

După ispășirea pedepselor, numiții au continuat activitatea infracțională, direcționându-se spre obținerea profiturilor din contrabandă și comercializarea drogurilor. Sub egida liderului organizației criminale, membrii acestei organizații procurau droguri din Spania și le transportau în Federația Rusă, unde le și comercializau.

Documentarea acestei organizații internaționale a fost efectuată de către organele de drept ale Republicii Moldova, în conlucrare cu organele de drept din următoarele state: Federația Rusă, Regatul Spaniei, Ucraina, România, Italia și Portugalia.


Procuratura Republicii Moldova a reținut, arestat și expediat în judecată în luna iunie 2018, șase membri ai organizației criminale Borman, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale.

Doi din membrii organizației criminale deja au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova.


Potrivit informațiilor parvenite de la organele de drept din Federația Rusă, actualmente, de către instanțele de judecată din Federația Rusă, Belarus și alte state din Uniunea Europeană au fost deja condamnați peste 50 de membri ai organizației criminale Borman pentru fapte comise în perioada 2003-2017.

Un număr de 21 de persoane au fost anunțate în căutare internațională. Investigațiile în privința faptelor comise de către liderul și membrii organizației Borman continuă și în prezent în toate țările sus indicate, în cadrul operațiunii internaționale ”Pirineischii Izlom”.

Amintim că Oleg Pruteanu, alias Borman, împreună cu Constantin Țuțu și alte persoane au fost implicați în omorul cetățeanului Veretco, care a avut loc lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului. Cauza acestora, la această etapă, este examinată de către Curtea Supremă de Justiție.

Unii membri ai organizației criminale duceau o viață de lux – automobile scumpe, case, conturi bancare și alte proprietăți. Cu suportul Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale din cadrul CNA au fost identificate și indisponibilizate (prin aplicarea sechestrului) bunuri infracționale în valoare de peste 8 milioane lei, a căror beneficiari efectivi sunt membrii acestei asociații criminale. La aceasta se adaugă și 6 automobile, 4 terenuri, 5 apartamente și 3 construcții nelocative.

Totodată, investigațiile financiar-paralele efectuate de către Centrul Național Anticorupție în privința învinuiților din cadrul organizației criminale Borman și a membrilor familiei acestora au constatat discrepanțe majore între veniturile și cheltuielile avute și de către soacra învinutului Oleg Pruteanu, alias Borman, avocatul Ala Raevschi.

La această etapă, Pruteanu Oleg, alias Borman, este arestat într-o altă cauză penală parvenită de la organele de drept din Federația Rusă, în care Procuratura Generală a Republicii Moldova a preluat urmărirea penală.

Totuși, după cum se menționează în comunicat, faptele incriminate lui Pruteanu Oleg în cauza penală parvenită din Federația Rusă sunt altele decât cele incriminate numitului de către procuratura Republicii Moldova în cauzele penale avute în gestiune și expediate în instanța de judecată pentru examinare în fond.

Moldova

Iresponsabilitate maximă: O femeie este căutată de inspectorii mediului după ce a aruncat mai mulți saci cu gunoi pe un câmp din orășelul Codru

Iresponsabilitate maximă. De asta a dat dovadă o femeie surprinsă cum aruncă mai mulți saci cu gunoi pe un câmp din orășelul Codru.

Publicat

Aceasta a fost surprinsă de un trecător care a filmat totul cu telefonul său mobil. În imagini poate fi observată o femeie care închide portbagajul mașinii sale după ce a aruncat cel puțin 3 saci cu gunoi.

Văzând că este filmată, și-a scos și ea telefonul mobil făcând video, însă nu a spus niciun cuvânt atunci când a fost întrebată dacă nu i-i rușine pentru gestul său.

Femeia a urcat în mașina sa și a plecat de la fața locului de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Contactat pentru mai multe detalii, șeful IPM, Ion Bulmaga, a declarat că instituția pe care o conduce s-a autosesizat pe acest caz, iar în prezent se întreprind măsuri pentru a identifica și a trage la răspundere femeia.


Conform legii încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor se sancționează cu amendă de până la 1.200 de lei sau cu 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.


Citește mai departe

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii