Rețele de socializare

Moldova

Activitățile și recomandările Poliției Capitalei privind prevenirea răspândirii infecției COVID-19

Angajații Poliției Capitalei, zilnic sunt antrenați la monitorizarea și patrularea zonelor de agrement, curțile blocurilor de locuit, terenuri de joacă pentru copii, piețe, acolo unde persistă un flux sporit de persoane. Polițiștii informează cetățenii despre măsurile de sănătate publică și prevenirii răspândirii epidemiei COVID-19. Totodată din automobilele de serviciu sunt difuzate mesaje audio cu conținut informativ.

Publicat

Astfel, în scopul respectării prevederilor Hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, polițiștii discută cu cetățenii cât și cu agenții economici să nu admită încălcări vis-à-vis de măsurile care se impun de către autorități, cu privire la răspândirea noului virus.

Totodată pe parcursul ultimelor 10 zile, de către angajații Poliției Capitalei, au fost documentate în conformitate cu art. 76 ¹ Cod Contravențional al RM, 71 de încălcări dintre care 66 – persoane fizice și 5 – persoane juridice, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie impuse de către autorități.

În total de la începutul pandemii fiind documentate 1328 de încălcări cu întocmirea  proceselor verbale în conformitate cu art. 76 ¹ Cod Contravențional al RM.


În acest context, Poliția Capitalei recomandă cetățenilor de a respecta Instrucțiunile cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 reglementate prin Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cum ar fi:

– asigurarea respectării distanței sociale între persoane de minim 1 (unu) metru;

– respectarea regulilor de igienă a mâinilor;


– purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spații publice închise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

– organizarea accesului fluidizat al vizitatorilor și însoțitorilor în cadrul instituției/prestatorului;

– asigurarea protecției personalului care efectuează cursele de transport, prin: echipament de protecție (măști, mănuși),  dezinfectanți (pentru mîini și suprafețe), etc;


– limitarea numărului de persoane în transportul feroviar și rutier în trafic raional și interraional– proporțional numărului de scaune disponibile in mijlocul de transport, iar pentru transportul rutier în trafic urban în limita a 60% din capacitatea de îmbarcare;

– purtarea obligatorie a măștilor de protecție pentru pasageri;


– asigurarea cu dezinfectante pentru mâini la intrare;

– accesul vizitatorilor cu măști în spațiu închis;

Totodată, readucem aminte că, se interzice până la data de 30 iunie 2020:

– aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicție în funcție de situația epidemiologică. Respectarea distanței sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.

– aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicție în funcție de situația epidemiologică.

– aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicție în funcție de situația epidemiologică.

Poliția Capitalei în continuare va monitoriza respectarea restricțiilor impuse în acest sens și îndeamnă repetat populația de a evita la maxim deplasările și prezența în locurile publice fără necesitate stringentă

Advertisement

Moldova

O copilă de 5 ani, dusă de urgență la spital, după ce a căzut în gard. Cum se simte acum

O fetiță de 5 ani a ajuns în stare gravă la spital, după a căzut în gardul unei biserici, iar o suliță metalică i s-a înfipt în gât.

Publicat

Potrivit ministrei Sănătății, micuța a fost adusă de ambulanță în sala de operații, cu tot cu bucata de gard tăiată, scrie TV8.MD.

Copila se simte acum mai bine, fiind transferată de la terapie intensivă în salon. Atenție! Urmează imagini cu puternic impact emoțional!

Într-o postare pe Facebook, Ala Nemerenco scrie că fetița de 5 ani a fost transferată la Chișinău dintr-un raion, pentru că „era imposibil de intervenit în afara unei săli specializate de operații și echipe de medici”.


Operația a decurs cu succes, a mai spus ministra, indignată de situație:

„Întrebarea mea – cu ce sunt de ajutor sulițele acestea ascuțite la un gard de biserică? Cui este necesar așa design la turnarea unui gard metalic care este frecvent întâlnit în satele noastre? Când gardurile vor fi mai mult simbolice și la noi? Când ne vom iubi ca societate copiii și vom avea cu adevărat grijă de ei?

Și vă rog, stimați cetățeni, nu mai blamați atâta medicii. Avem niște medici minunați. Da, sistemul de sănătate are neajunsuri, le-am tot creat zeci de ani, acum corectăm, dar majoritatea medicilor, să știți, sunt profesioniști de mare calitate. Să avem grijă de cei mici!”


Citește mai departe

Moldova

Iresponsabilitate maximă: O femeie este căutată de inspectorii mediului după ce a aruncat mai mulți saci cu gunoi pe un câmp din orășelul Codru

Iresponsabilitate maximă. De asta a dat dovadă o femeie surprinsă cum aruncă mai mulți saci cu gunoi pe un câmp din orășelul Codru.

Publicat

Aceasta a fost surprinsă de un trecător care a filmat totul cu telefonul său mobil. În imagini poate fi observată o femeie care închide portbagajul mașinii sale după ce a aruncat cel puțin 3 saci cu gunoi.

Văzând că este filmată, și-a scos și ea telefonul mobil făcând video, însă nu a spus niciun cuvânt atunci când a fost întrebată dacă nu i-i rușine pentru gestul său.

Femeia a urcat în mașina sa și a plecat de la fața locului de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Contactat pentru mai multe detalii, șeful IPM, Ion Bulmaga, a declarat că instituția pe care o conduce s-a autosesizat pe acest caz, iar în prezent se întreprind măsuri pentru a identifica și a trage la răspundere femeia.


Conform legii încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor se sancționează cu amendă de până la 1.200 de lei sau cu 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.


Citește mai departe

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

topul săptămânii