Moldova
Un an de la prăbușirea blocului de la Otaci. La ce etapă a ajuns ancheta penală
La aproape un an de la prăbușirea blocului din orașul Otaci, urmărirea penală, inițiată în iunie 2019, încă mai continuă. Expertizele efectuate între timp au arătat că printre cauzele care au dus la prăbușirea blocului au fost prezența apei la nivelul pardoselii subsolului generată de diverși factori naturali, umiditatea excesivă a terenului de fundare. S-a mai constatat că proiectul construcției s-a realizat fără centuri de legătură din beton armat; lipsa întreținerii în exploatare; multiple intervenții în structura de rezistentă etc.

Contactată de IPN, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat că urmărirea penală pe acest caz a fost inițiată de Inspectoratul de poliție Ocnița pe 20 iunie 2019 pe faptul executării necalitative a construcțiilor, soldată cu distrugerea parțială a construcției, cu cauzarea daunelor materiale în proporții mari.
Investigarea acestui caz a fost dispusă unui grup de urmărire penală, care a efectuat o serie de acțiuni procesuale: audieri, ridicări de acte, expertize etc. Concomitent, fiind interpelate de procurori, Arhiva Națională, Camera Înregistrării de Stat, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, Consiliul raionul Ocnița, Primăria Otaci, Ministerului Economiei și Infrastructurii au informat că nu dețin documente care ar confirma existența actelor cu privire la proiectarea, construcția și darea în exploatare a respectivului bloc locativ.
Concomitent, Procuratura raionului Ocnița a obținut raportul preventiv de expertiză privind starea tehnică a blocului avariat, precum și raportul de expertiză tehnică a clădirii de locuit care a fost ulterior demolată. Concluziile arată că umiditatea excesivă a terenului de fundare și a spațiului subsolului au generat dezagregarea și cedarea materialelor componente ale elementelor portante ale pereților subsolului. Pe lângă faptul că proiectul construcției s-a realizat fără centuri de legătură din beton armat, s-a mai constatat lipsa întreținerii în exploatare, precum și multiple intervenții în structura de rezistentă.
„În prezent, urmărire penală continuă, Procuratura urmând a informa periodic persoanele interesate și societatea civilă despre măsurile întreprinse și soluțiile adoptate în consecință”, a mai menționat Maria Vieru.
Primarul de atunci al orașului Otaci, Vasile Traghira, a declarat pentru IPN că celor 35 de familii din blocul prăbușit le-au fost acordate compensații pentru procurarea locuințelor, dar și pentru procurarea celor necesare pentru casă. Era vorba de sume cuprinse între 12 și 22 de mii de dolari, în funcție de suprafața apartamentului. De asemenea, Guvernul a acordat compensații pentru alte 35 de familii din cel de-al doilea bloc locativ, alăturat celui în care, pe 19 iunie, s-a prăbușit o scară și, în consecință a fost demolat. Aceasta după ce raportul de expertiză tehnică a constatat că exploatarea și celui de-al doilea bloc nu este posibilă.
Fostul primar a mai spus că, după demolare, acel loc este în paragină. Potrivit lui, în timp ce se afla în funcție, a fost semnat un acord pentru construcția a altor case, însă nu este clar la ce etapă se află acesta actualmente.
Pe 19 iunie 2019, o scară dintr-un bloc de locuit din Otaci s-a prăbușit. Victime nu au fost înregistrate. Ulterior, blocul a fost demolat.
Moldova
/VIDEO/ Procurorii au arestat averile membrilor unui grup infracțional. Sechestre de 23,5 milioane de lei.
Sechestre de peste 23,5 milioane de lei. Procurorii PCCOCS, în colaborare cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA au aplicat arest pe case, apartamente, terenuri și mașini de lux ce aparțineau membrilor unui grup criminal organizat din Chișinău și Cahul.

Unele bunuri erau înregistrate pe numele unor rude apropiate ale suspecților. Potrivit procurorilor, cei 15 membri ai grupării, cu vârste între 24 și 64 de ani, inclusiv trei femei, sunt învinuiți de contrabandă și spălare de bani. Începând cu 2017, aceștia ar fi comis spargeri în locuințe și magazine de bijuterii din mai multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca și Suedia. Ulterior, bijuteriile, ceasurile de lux, armele, bicicletele și alte bunuri de valoare furate erau ulterior introduse ilegal în Republica Moldova și vândute pe piața neagră. Banii erau ulterior spălați prin achiziția de imobile și mașini de lux, unele cu valoare de peste 2,5 milioane de lei. Dacă dosarul ajunge în instanță, bunurile sechestrate ar putea fi confiscate. Urmărirea penală este în desfășurare.
Moldova
Incendiu în centrul capitalei. Un local din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost cuprins de flăcări.
Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit, fiind activat nivelul sporit de intervenție.

Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi izbucnit într-un local situat în parc.
La fața locului au intervenit de urgență primele echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că localul ardea cu flacără deschisă, cu riscul extinderii incendiului către clădirile vecine.
Pentru gestionarea situației, au intervenit nouă echipe de pompieri și salvatori, fiind creat statul major pentru coordonarea intervenției.
În prezent, salvatorii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.
IGSU va reveni cu detalii.
Moldova
Carabinier, prins cu șpagă. Acesta a fost reținut în flagrant cu mită de 450 de euro.
Un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri din nordul țării a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce primea o mită de 450 de euro. Omul legii a ajuns pe mâna CNA în urma unui denunț. Potrivit acestuia, carabinierul ar fi pretins banii pentru soluționarea unui caz contravențional aflat în gestiunea poliției.

Mai exact, este vorba de un proces în cadrul căruia urma a fi aplicată o amendă pentru parcarea interzisă a unui automobil pe care bănuitul ar fi promis să o diminueze la valoarea minimă. În schimbul a 450 de euro, acesta ar mai fi susținut că poate influența inspectorii de patrulare să elibereze automobilul plasat la parcarea specială, să achite amenda, taxa pentru evacuare și să rețină pentru sine o parte pentru serviciile de intermediere. Planul a eșuat însă, în data de 2 mai, ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant carabinierul în momentul primirii banilor, suma de 450 de euro fiind depistată asupra sa. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii din Bălți. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.
-
Moldova4 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
În căutareo zi în urmă
Un moldovean de 27 de ani, dispărut de cinci zile, în Franța: Era șofer de camion și s-ar fi oprit să facă un popas
-
Moldova4 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldova3 zile în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldovao zi în urmă
Accident mortal, la Ialoveni. Un tânăr de 18 ani a tamponat cu BMW-ul un pieton ce traversa neregulamentar
-
Moldovao zi în urmă
Scandal în plin trafic, la Botanica, după un accident rutier. Momentul impactului surprins de o cameră de bord
-
Moldova5 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldovao zi în urmă
Fost primar, acuzat de escrocherie: Ar fi ajutat un om de afaceri să primească ilegal subvenții de 630.000 de lei de la AIPA