Moldova
Problema construcţiilor neautorizate din ţară – într-un nou Studiu al CNA
Centrul Naţional Anticorupţie a efectuat analiza strategică privind practica judiciară pe cauzele contravenționale, iniţiate de autorităţi pe marginea construcțiilor neautorizate din ţară. În consecință, au fost constatate aspecte vulnerabile în domeniul de referință, generate de lacunele din legislaţie, precum şi de riscurile de corupţie în acest sector.

Astfel, în cadrul studiului au fost supuse analizei 250 de hotărâri ale instanțelor de judecată din Chișinău, Bălți și Cahul, adoptate în perioada 2015-2017, privind construcţiile neautorizate. Prin urmare, s-a stabilit că, instanțele de fond s-au expus în favoarea demolării construcțiilor ilegale doar în 61 de cazuri (24%), în alte 62 de cazuri (25%) a fost aplicată amendă fără demolare, iar în 127 de cazuri (51%) a fost dispusă încetarea procesului contravenţional din diferite motive. Totodată, în urma contestărilor în instanțele de apel a celor 61 de hotărâri, prin care s-a dispus demolarea, doar 28 au rămas definitive până în prezent. Din 127 de cazuri încetate, doar 52 au fost contestate, iar din 62 de cazuri cu aplicarea amenzii fără demolare, doar 7 au fost contestate. În final, în nici un caz nu a fost modificată hotărârea instanţei de fond în favoarea demolării construcțiilor ilegale.
Din numărul total de hotărâri încetate în prima instanță (127), 72 de cazuri (57%) au fost argumentate prin intervenirea termenului de prescripție, 25 de cazuri (20%) – prin încălcarea procedurii, 19 cazuri (15%) – prin neprezentarea în instanță a agentului constatator, iar 11 cazuri (8%) – prin neprezentarea probelor suficiente în instanță pentru argumentarea existenței contravenției.
Având în vedere cele expuse, se constată un aspect important care oferă posibilitatea eschivării de la răspundere a beneficiarilor construcțiilor neautorizate, manifestat prin interpretarea și aplicarea discreționară a prevederilor legale. Astfel, în cadrul aplicării art. 179, 42310 și 4396 din Codul contravenţional, în redacția actuală, se constată că agentul constatator este în drept, dar nu este obligat, să solicite instanței de judecată aplicarea măsurii de siguranță ce se referă la sistarea construcțiilor ilegale și demolarea acestora. În consecință, au fost stabilite cazuri în care instanțele de judecată au aprobat hotărâri, atât cu aplicarea măsurii de siguranță privind demolarea construcțiilor ilegale, cât și fără, stabilind doar amendă persoanelor care au încălcat legea.
Concomitent, s-a constatat că, până în prezent, n-au fost realizate prevederile alin. (5) al art. 4396 din Codul contravențional, referitoare la elaborarea modalității de demolare a construcţiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor, ceea ce, de asemenea, constituie un impediment în procesul de combatere a fenomenului construcțiilor ilegale.
În acest context, Centrul Naţional Anticorupţie a sesizat Ministerul Justiției referitor la inițierea perfecționării cadrului legal ce reglementează domeniul de referință, Curtea Supremă de Justiție – referitor la elaborarea recomandărilor pentru instanțele de judecată privind aplicarea uniformă a legislației, dar şi Cancelaria de Stat – pentru a interveni cu recomandări în vederea consolidării capacităților agenților constatatori din cadrul administrațiilor publice locale în scopul neadmiterii neregulilor în procedura de inițiere și examinare a proceselor contravenționale în domeniul construcțiilor ilegale.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova3 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldova2 zile în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova7 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă