Rețele de socializare

Moldova

PLAN B: Cum să evităm intoxicațiile cu monoxid de carbon și incendiile în sezonul rece

Odată cu startul sezonului de încălzire, moldovenii au început să facă focul în sobe și să conecteze centralele termice pe gaz, fără să se gândească la funcționarea acestora.

Publicat

Proiectul special „Plan B” dorește să vă reamintească despre modul corespunzător de ingrijire a sobelor sau a centralelor termice pe gaz, pentru a evita incendiile sau intoxicațiile cu monoxid de carbon.

Această ediție a fost pregătită în comun cu vicepreședintele Asociației Hornarilor din Republica Moldova, Igor Blaniță, care a explicat ce trebuie să faceți pentru siguranța dvs. în timpul sezonului de încălzire. „Înainte de a face focul în sobă, cel mai important lucru este să o verificați. Uitați-vă dacă nu există scurgeri sau crăpături pe pereții acesteia. Sau măcar iluminați tot ce este accesibil cu un telefon”, recomandă expertul.

Specialiștii recomandă curățarea regulată a coșului de fum, a pereților canalelor și a ursoii. De obicei, sobele au de la 3 până la 7 canale. Defectarea unuia dintre acestea duce la faptul că soba începe să elimine fum.


Un alt punct foarte important sunt lemnele pe care le folosiți pentru foc. După cum afirmă Blaniță, acestea trebuie să fie uscate. „Ce înseamnă lemnele uscate? Aceasta înseamnă că, după ce au fost tăiate, ele au stat cel puțin un an afară sub acoperiș. Iar în urma arderii lemnelor umede, pe coșul de fum și pe pereții canalelor se formează depuneri nu de funingine, ci de rășină. În timpul arderii, rășina elimină o temperatură uriașă”, spune specialistul.

În blocurile cu mai multe etaje, în care sunt instalate centrale termice pe gaz cu tracțiune naturală, este important să nu închideți orificiile de alimentare cu aer și să verificați sistemul de ventilație din apartament. În caz contrar, acest lucru poate duce la intoxicații cu gaz.

La apariția primelor simptome în cazul intoxicației cu monoxid de carbon (amețeli, greață, vomă, confuzie și dezorientare), se recomandă să ieșiți de urgență sau să scoateți victima afară, ca să aibă acces la aer curat, și să o dezbrăcați de hainele care o strâng la gât. „Întoarceți persoana pe o parte și nu o lăsați fără supraveghere. Dacă victima și-a pierdut cunoștința, folosiți clorura de amoniu. În caz de necesitate, recurgeți la resuscitarea cardio-pulmonară. Totuși, înainte de a întreprinde anumite măsuri, sunați la 112”, vă sfătuiește Dmitri Polșcin, instructorul de prim ajutor în situații de urgență.


stiri.md

Advertisement

Moldova

Scandal în plin trafic, la Botanica, după un accident rutier. Momentul impactului surprins de o cameră de bord

Accident culminat cu un scandal „ca la ușa cortului”, în sectorul Botanica al capitalei.

Publicat

Momentul impactului a fost surprins de o cameră de bord.

În imagini se poate observa cum un șofer face slalom printre mașini, circulând pe benzi ca pe o tablă de șah, iar la un moment dat, când a încercat să treacă de pe banda din stânga spre dreapta, a fost lovit de un alt vehicul.


În urma celor întâmplate, cei implicați s-au luat la ceartă!

În imaginile de la fața locului se observă că a intervenit și un echipaj medical.

Cu detalii de la poliție revenim ulterior…


Citește mai departe

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

topul săptămânii