Rețele de socializare

Moldova

Un pieton lovit de o mașină a solicitat recuperarea prejudiciului de 28.000 de lei. Ce au decis magistrații

Un pieton accidentat a solicitat recuperarea prejudiciilor cauzate prezentând în calitate de document confirmativ rezultatul examinării medicale cu recomandările de tratament. Acesta a cerut de la compania de asigurări peste 28 mii de lei.

Publicat

Potrivit unei decizii recente a Curții Supreme de Justiție, reclamantul a fost accidentat în timp ce traversa strada pe o trecere de pietoni. Șoferul găsit vinovat deținea polița de asigurare de răspundere civilă auto. Examinarea medico-legală a constat că reclamantului i-a fost cauzată o plagă contuză masivă nepenetrantă în regiunea omoplatului şi gât pe stânga, fiind calificată ca vătămare corporală ușoară.

Compania de asigurări a refuzat să achite despăgubirii de asigurare cerute în baza rezultatelor examinării medico-legale. Asiguratorul a spus că suma solicitată urmează mai întâi să fie cheltuită de reclamant şi ulterior să fie achitată de companie.

Disputa a ajuns pe masa magistraților, care au emis decizii diferite. Astfel, Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, a admis solicitarea de achitare a despăgubirilor și a obligat compania de asigurări să le achite. Decizia primei instanțe a fost menținută și de Curtea de Apel Chișinău, însă ulterior a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.


Asiguratorul a depus recurs după decizia instanței de apel menționând că potrivit legislației, asigurătorul achită despăgubirea de asigurare doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • cheltuielile de tratament sunt justificate prin prescripțiile medicale;
  • cheltuielile de tratament sunt probate cu documente justificative;
  • cheltuielile de tratament nu sunt suportate din fondurile de asigurări medicale obligatorii.
  • Mai mult, compania de asigurări a indicat că magistrații nu au sesizat diferența între recomandare şi prescripție medicală. Persoana vătămată are dreptul la recuperarea cheltuielilor ce vor fi suportate din cauza vătămării integrității corporale, iar necesitatea suportării unor
  • asemenea cheltuieli se confirmă prin avizul organului medical abilitat. Însă, în epicriza de examinare medicală prezentată de reclamant s-a recomandat un tratament preventiv, fără ai fi prescris un diagnostic final, cu tratamentul specific pentru înlăturarea plăgii contuzei masive
  • nepenetrantă în regiunea omoplatului şi gât pe stânga cauzate în urma accidentului rutier.

Examinând dosarul, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au stabilit că instanțele ierarhic inferioare au interpretat greșit instituția încasării anticipate a despăgubirii de asigurare, deoarece aceasta poate fi admisă doar dacă există un diagnostic final şi o prescripție medicală care confirmă tratamentul necesar pentru remedierea vătămărilor integrității corporale. Prin urmare, decizia de achitare a prejudiciilor a fost casată.

Hotărârea Curții Supreme de Justiție este irevocabilă.


bizlaw.md

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii