Rețele de socializare

Moldova

Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu” va înăspri regulile de admitere pentru cetățenii străini

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova va înăspri regulile de admitere pentru cetățenii străini. Declaraţia aparţine rectorului Universităţii Emil Ceban şi a fost făcută publică studenţilor internaţionali în cadrul unei şedinţe desfăşurată vineri, 1 noiembrie curent. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), în contextul cazului recent de deconspirare, de către organele de drept, a unei grupări implicate în trafic de droguri.

Publicat

Ofiţerii de informaţii din cadrul Centrului Antiterorist al SIS au menţionat obligativitatea studenţilor de a respecta regulile şi excluderea din comportament a acţiunilor ce pot genera riscuri la adresa securităţii naţionale a Republicii Moldova. Studenţii au fost atenţionaţi că în cazul manifestării unui comportament  abuziv şi neadecvat, cu abaterii de la prevederile legislaţiei Republicii Moldova, organele abilitate sunt în drept să-i expulzeze de pe teritoriul naţional. Potrivit datelor SIS, în ultimii 3-4 ani, circa 30 de studenţi străini au fost îndepărtaţi în țările lor de origine din cauza încălcării legislaţiei Republicii Moldova.

Printre noile restricţii enunţate de către rectorului Universităţii Emil Ceban figurează introducerea procedurii de testare antidrog pentru cetățenii străini atât la admiterea la studii, cât şi la fiecare sesiune de examene, iar cei  care vor încălca aceste reguli vor fi exmatriculaţi. Aceste prevederi vor fi stipulate în contractele de studii încheiate cu studenții. Totodată, administraţia Universității a decis să instituie, din acest moment, o disciplină mai riguroasă pentru tinerii din străinătate, precum și va expedia scrisori de avertizare părinţilor pentru a-i atenţiona şi a lua atitudine referitor la cazul sus-menționat. În acelaşi timp, va fi revizuit modul de lucru abordat de companiile de recrutare.

„Noi suntem dispuși să facem tot posibilul pentru a echivala programele de studii şi diplomele ca să aveți posibilitatea să lucrați în ţările voastre de origine, din acest considerent vom schimba tactica de conlucrare”, a remarcat rectorul, dându-le asigurări că vor avea toată deschiderea din partea administraţiei universității noastre, vor fi protejați şi li se va acorda ajutor în soluţionarea problemelor, la fel ca și studenţilor autohtoni.


Mircea Beţiu, decanul Facultăţii de Medicină nr. 2, a subliniat că scopul aflării studenţilor străini la USMF „Nicolae Testemițanu” este doar de a învăţa, iar pentru a avea dreptul de şedere în Republica Moldova aceştia trebuie să dea dovadă de un comportament academic, în timp ce încălcarea legislaţiei va atrage după sine obligația de a părăsi țara.

Potrivit prim-prorectorului Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, studenţilor străini, care au restanţe la învăţătură, le va fi oferită şansa de a  susţine repetat evaluările pe parcursul lunii noiembrie curent. Această acțiune poate fi calificată drept o favoare și deschidere din partea instituției în susținerea aspirației lor  de a deveni medici.


Advertisement

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii