Rețele de socializare

Moldova

Destructurarea în premieră a unei grupări criminale de către o echipă comună de investigaţii

Astăzi, începând cu ora 12.00, procurorii PCCOCS vor participa în cadrul conferinţei de presă susţinute de către şeful-adjunct şi directorul Cartierului General Antidrog al Poliţiei Cehe, organizate la sediul instituţiei, în oraşul Praga.

Publicat

Subiectul conferinţei vizează destructurarea unei grupări criminale transnaţionale specializate în trafic ilicit de droguri.
În cauză, începând cu finele anului 2016, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a Republicii Moldova a documentat şi monitorizat activitatea infracţională a unei grupări criminale specializată în organizarea transportării şi comercializării ilegale a drogurilor în proporţii deosebit de mari, în special pastile Ecstasy, cocaină şi marijuană de tip hidroponic (crescută în condiţii de laborator) tranzitând mai multe ţări UE, cu destinaţia finală Republica Moldova.

Pentru prima oară în practica desfăşurării urmăririi penale, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a aplicat o procedură specială, semnând un acord cu Procuratura Republicii Cehe privind constituirea unei echipe comune de investigaţii, fapt care a permis implicarea în acţiuni de urmărire penală a instituţiilor de drept din ambele state şi efectuarea concomitentă a acţiunilor procesuale.

Este de menţionat că, colaborarea cu autorităţile Republicii Cehe a fost efectuată sub egida agenţiei Uniunii Europene care coordonează acţiunile autorităţilor competente din statele membre în domeniul cooperării judiciare împotriva formelor grave ale criminalităţii – EUROJUST.


Semnarea Acordului cu EUROJUST a fost una din priorităţile Republicii Moldova şi constituie o recomandare a experţilor europeni ca urmare a evaluării activităţii de combatere a crimei organizate şi cooperării internaţionale în materie penală, ceea ce facilitează esenţial eforturile organelor de drept în combaterea crimei transfrontaliere organizate şi posibilităţile acumulării probelor în spaţiul european.

În speţă, membrii grupării criminale destructurate s-au dovedit a fi cetăţeni ai Republicii Moldova şi Republicii Cehe, precum şi persoane cu cetăţenii ale ţărilor membre ale UE.

Procurorii PCCOCS, cu participarea colaboratorilor de poliţie din cadrul Direcţiei generale urmărire penală şi al Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP au stabilit traseele, persoanele implicate în contrabanda şi traficul cu droguri şi modalitatea transportării lor în Republica Moldova, care avea loc atât prin intermediul membrilor grupării, cât şi prin pachete expediate prin intermediul curselor de pe ruta Praga – Chişinău.


Pe durata urmăririi penale, de către grupul de urmărire penală a fost monitorizată transmiterea în RM a aproximativ 1000 pastile Ecstasy, marijuana, fiind desfăşurate mai multe percheziţii, soldate cu reţinerea a 3 persoane – cetăţeni ai Republicii Moldova, în privinţa cărora a fost dispus arestul preventiv.

Concomitent, pe parcursul lunii februarie 2018, în comun cu organele de drept din Republica Moldova, autorităţile Republicii Cehe au efectuat mai multe percheziţii în cadrul cărora au fost ridicate circa 13000 pastile Ecstasy, 1 kg de cocaină, 1 kg de MDMA, aproximativ 60000 euro, fiind sechestrate mai multe automobile utilizate sau provenite din comiterea infracţiunii. În rezultatul acţiunii au fost reţinute şi plasate în arest 14 persoane, printre care un cetăţean al Republicii Moldova.

Potrivit legislaţiei Republicii Moldova, pentru comiterea infracţiunii de circulaţie ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, membrii grupului criminal organizat riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 până la 15 ani.


Cu detalii despre conferinţa de presă, inclusiv imagini foto/video, vom reveni în cel mai scurt timp.

PROCURATURA.MD


Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

topul săptămânii