Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Parcările gratuite ale MAI: cum funcționează și de ce unii șoferi continuă să parcheze neregulamentar

Două terenuri din Chișinău, din subordinea Ministerului de Interne, au fost transformate recent în parcări publice gratuite. Acestea oferă 250 și, respectiv, 150 de locuri de parcare. Totuși, unii șoferi continuă să parcheze în locuri interzise, motivând că… nu au știut de existența parcărilor.

Publicat

Parcarea publică din apropierea Spitalului Republican are o capacitate de 250 de locuri. Deschisă la început de octombrie, servește zilnic în jur de 140 de mașini. La intrare, un carabinier duce evidența mașinilor care intră și ies. Aici am surprins doar 42 de mașini.

Asta în timp ce, 20 de metri mai sus, stau parcate mai multe automobile. Vizavi, un alt șofer și-a lăsat mașina sub indicatorul de „oprire interzisă”. 50 de metri mai jos, alte două mașini au urcat pe trotuar, iar peste încă 100 de metri, pe strada Nicolae Testemițanu, mașinile parcate blochează două benzi de circulație, favorizând crearea ambuteiajelor. Alături, câțiva șoferi și-au lăsat mașinile într-un loc interzis.

Cei parcați neregulamentar nu cunosc despre existența noii parcări publice. Se întâmplă chiar dacă inaugurarea parcării a fost anunțată în presă, polițiștii au împărțit pliante șoferilor, iar la intrare există un semn de circulație.


Totuși, indicatoare care anunță din timp prezența parcării publice gratuite… nu există.

„Indicatoarele sunt instalate de autoritatea publică locală, dar noi putem să intervenim cu un demers către ei, ca să fie amplasate aceste indicatoare rutiere”, ne-a spus ministrul interimar de Interne, Ianuș Erhan.

Pietonii se arată deranjați de traficul îngreunat din zona Spitalului Republican și de la intersecția străzilor Nicolae Testemițanu și Constantin Vârnav.


„Să vedeți pe Vârnav câte mașini sunt și nicio autoritate nu se expune în privința la asta. E imposibil să intri în ogradă. În caz de un pacient sau, doamne ferește, de un pojar, arzi acolo. Nimeni absolut n-are o reacție”, spune o femeie.

„O lună în urmă Ministerul de Interne a deschis o parcare sus. Cred că oamenii poate nu cunosc despre asta, sau sunt indiferenți”, crede un bărbat.

„Mulți nu cunosc că mai sunt și parcări libere: una în deal, și asta mare de aici”, spune un trecător.


„Parcarea este, dar cine știe despre asta? Am ajuns adineaori cu mașina, cu un prieten. Am văzut că acolo stă poliția. N-am avut unde parca. Am mers acolo, am parcat și a venit poliția peste 10 minute. El repede a plecat și de acolo”, ne-a mărturisit un bărbat.

Inspectorii INP de la fața locului ne-au spus că șoferii care parchează în locuri interzise nu sunt amendați, ci îndemnați să meargă la parcarea publică. Totuși, un pieton spune altceva: „Eu de exemplu am văzut trei polițiști și nimeni nu anunță. Doar interzic: luați-vă mașinile de aici”.


Aceleași metehne le-am găsit și pe strada Armenească. Mai jos de strada București, se află intrarea în cea de-a doua parcare publică, cu o capacitate de 150 de locuri. Aici, unii șoferi au lăsat mașina chiar alături, iar alții au ocupat o bandă de circulație de pe strada București, cu 30 de metri mai sus de parcare.

Unul dintre ei spune că nu știe despre existența acesteia. „Nu, nu cunosc. Dar voi căuta, dacă spuneți că este parcare, și e gratis”, spune unul dintre șoferii parcați pe strada București.

Nici aici șoferii nu sunt anunțați din timp despre prezența în zonă a unei parcări gratuite, ci doar la intrare.

„Iaca semnul ăsta, se putea de pus pe acel stâlp, dar nu aici. Aici e la dos, mulți nu observă”, consideră un trecător.

În această parcare am găsit doar 40 de mașini. Zilnic, pe aici trec în jur de 160.

Parcările sunt deschise de luni până vineri, de la ora 7 la 19.

agora.md

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii