Rețele de socializare

Moldova

Patru membri ai unui grup criminal organizat, condamnaţi pentru traficarea tinerelor pentru a se prostitua în Spania

Patru membri ai unui grup criminal organizat au fost, recent, recunocuţi vinovaţi de comiterea traficului de fiinţe umane, traficului de copii şi proxenetism. Astfel, liderul grupării criminale a fost condamnat la 18 ani de detenţie, iar complicii acestuia – la cîte 5 ani de închisoare, cu suspendare.

Publicat

Procuratura Generală a demonstrat că, în perioada anilor 2014 – 2015, capul grupării, care este cetăţean român, aflându-se pe teritoriul Republicii Moldova, României şi Spaniei, urmărind scopul tragerii de foloase de pe urma practicării prostituţiei, a creat un grup criminal organizat.

Schema după care acţionau membrii grupării era următoarea: identificau tinere cu o stare materială precară, le perfectau actele, le transportau în Spania, unde le înlesneau practicarea prostituţiei în cîteva cluburi de noapte.

Astfel, în acest interval de timp, prin înşelăciune şi abuz de poziţie de vulnerabilitate, inculpaţii au recrutat opt tinere din Republica Moldova, printre care şi o minoră, cărora le-au procurat bilete la cursa aeriană Chişinău – Barcelona, după care le-au adăpostit şi forţat să se prostitueze timp de 3 luni, în cluburile de noapte din oraşele Tarragona şi Salou din Spania.
Procurorii au pus sechestru pe imobilul şi automobilul utilizat de inculpaţi la comiterea crimelor, în vederea confiscării acestora, însă instanţa a întors imobilul în proprietatea acestora, anulînd sechestrul dispus de procurori.


Procurorii au contestat sentinţa, fiind nemulţumiţi de recalificarea faptelor a doi dintre inculpaţi din „trafic de fiinţe umane” în „proxenetism” – articol care prevede o pedeapsă mai blîndă. Concomitent, procurorii insistă şi pe confiscarea imobilului utilizat de inculpaţi la comiterea infracţiunilor.

De notat că, la finele anului trecut, în scopul eficientizării activității de prevenire și combatere a infracțiunilor privind traficul de ființe umane, traficul de copii și altor infracțiuni asimilate sau conexe acestora, prin Ordinul Procurorului General a fost instituită „Linia Verde Antitrafic” la numărul de telefon (+373)69999021 și email-ul antitrafic@procuratura.md, unde victimele traficului pot solicita ajutor.

Procuratura Generală în permanenţă sistematizează şi evaluează informaţiile privind starea urmăririi penale pe cauzele ce ţin de traficul de fiinţe umane.


PROCURATURA.MD

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii