Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Ciuperci periculoase, vândute pe marginea drumului. Zece cazuri de otrăvire, înregistrate într-o săptămână

Cumpărate de pe marginea drumului, ciupercile pot fi adevărate capcane ale morții. Oamenii se pot intoxica, inclusiv de la consumul celor care, aparent, sunt bune. Și asta pentru că sporii periculoși se depun și pe ciupercile comestibile.

Publicat

Iată de ce specialiștii insistă să le procurăm doar din locuri autorizate și doar dacă sunt însoțite de certificate. Iar, dacă începem să ne simțim rău după ce am mâncat ciuperci, suntem obligați să ne adresăm de urgență după ajutor medical.Imediat ce au observat camera de filmare, acești doi soți au urcat în mașină și se pregăteau să plece. Nu le păsa nici de căldările cu ciuperci, pe care le abandonaseră în drum. Au crezut că suntem de la poliție. Domnul Pavel ne-a spus că inspectorii îi alungă de pe traseu, iar ultima dată l-a avertizat că-l amendează.

PAVEL, PENSIONAR: Avem două ceasuri și nu am vândut nimic; 30 de lei căldărușa. De nevoie o dăm, măcar cât de cât.

Iar domnul Mihai vine în fiecare zi cu noaptea în cap dintr-un sat din apropiere pentru a strânge ciupercile și a le vinde. Spune că pensia de 800 de lei nu îi ajunge, mai ales că vin frigurile.


MIHAI, PENSIONAR: Au căzut frunzele și greu le găsești. Trebuie să umbli cu bețișorul să răscolești pe la rădăcină. 50 de lei. –Așa de scump? Peste drum cu 20 de lei se vinde. –Cumpărați de acolo.

Bărbații se arată convinși să ciupercile pe care le culeg sunt bune și că au învățat să le deosebească de cele otrăvitoare.

MIHAI, PENSIONAR:De mititei, cu bunelul am mers, cu tata, eu și iaca și băieții merg. Noi știm 100% că sunt bune. Sub pădure trăim deja de câți ani… Știm care sunt bune și care nu. După pălărie și după picioruș. Și după miros. Cea otrăvitoare are miros rău.


De cealaltă parte, specialiștii ne recomandă să le procurăm doar din locuri autorizate și, mai ales, pe cele care sunt însoțite de certificate de calitate. Iar, în caz de intoxicație, este obligatoriu să ne adresăm după ajutor.

STELA BRADU, MEDIC IGIENIST ANSP:

Primele șase ore sunt foarte importante. Simptome cum ar fi cefalee, vomă, greață, trebuie rapid să apelăm la urgență. Complicațiile sunt destul de grave.


Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă, cel mai grav caz de otrăvire cu ciuperci din această toamnă a fost înregistrat acum șase zile la Cantemir. Cinci persoane s-au otrăvit după ce au consumat ciupercile culese și preparate acasă, dintre care patru oameni au avut nevoie de spitalizare.

tv8.md


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii