Rețele de socializare

Moldova

Își vor permisele înapoi: 11 șoferi, prinși băuți la volan, au asistat la autopsie și la spălarea cadavrelor, la morgă

11 şoferi, care au rămas fără permis de conducere după ce au fost prinşi băuţi la volan, au mers astăzi, pentru câteva ore, la morga din Capitală.

Publicat

Aceştia au participat la procesul de autopsie, au asistat la procesul de spălare a cadavrelor, au făcut curat în sălile şi curtea instituţiei. Exerciţiul face parte din programul „Drink & Drive”, care presupune trecerea mai multor etape pentru a putea recupera permisul de conducere.

“Nu e uşor. Mirosul, e greu din punct de vedere psihologic”.

Acest bărbat are 40 de ani şi este unul din cei 11 participanţi ai programului de reabilitare. A rămas fără permis de conducere, după ce a fost prins beat la volan şi spune că experienţa de astăzi l-a marcat.


În programul lansat de Inspectoratul Naţional de Probaţiune a participat şi acest bărbat, care a fost prins de oamenii legii chiar în timp ce consuma alcool cu un prieten, în salonul maşinii.

“Mi-au spus că este un astfel de program care ajută, treci prin acest test psihologic şi ajută. Sunt de acord cu asta. După tot ce am văzut nici nu mai vreau să beau”.

Programul „Drink & Drive” a fost lansat în în aprilie curent şi de atunci, 40 de şoferi au participat la acesta pentru a-şi restabili dreptul de a conduce. Printre ei se numără şi două femei.


“Acest program constă în 12 sesiuni şi prevede o vizită la Centrul de Medicină Legală şi o vizită la Spitalul de Urgenţă. Noi cerem de la participanţi responsabilitate maximă şi la noi nu sunt admise absenţele sau întârzierile. Noi verificăm”, a spus şeful adjunct al Biroului de Probaţiune Centru, Iulia Terpan.

Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi antialcool aprobat anul trecut, de Guvernul Filip.

Potrivit documentului, cei care urcă la volanul mașinii în stare de ebrietate rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești.


Astfel, dacă li s-a suspendat dreptul de a conduce, aceştia îşi pot recupera permisul de conducere numai, după ce frecventează programul.

Cei, însă cărora le-a fost anulat acest drept, pe lângă acest program mai trebuie să susţină din nou şi examenele auto.


Totuşi, statisticile poliţiştilor par să descurajeze efortul autorităţilor de a-i responsabiliza pe şoferi.

Numai în primele nouă luni ale anului curent, polițiștii de patrulare au depistat şi amendat 3.751 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate.

Numai în această perioadă, din cauza şoferilor băuţi au avut loc 117 accidente rutiere, în urma cărora 30 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 134 au rămas cu diverse traumatisme.

publika.md

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii