Rețele de socializare

Moldova

Câte permise de conducere au fost anulate, după ce șoferii au fost prinși băuți la volan

Avem prevederi legale mai dure de aproape un an de zile, dar șoferii nu s-au disciplinat. Mii de conducători auto continuă să urce la volan în stare de ebrietate, arată datele Inspectoratului Național de Patrulare. Dar nici legea nu pare să fie aplicată pe măsură și o demonstrează statisticile.

Publicat

Din decembrie 2018, de când au intrat în vigoare prevederile legislative care permit anularea permiselor de conducere șoferilor prinși băuți la volan, doar 136 de conducători auto au fost lipsiți total de dreptul de a conduce.

„Începând cu data de 14.12.2018, de la instanțele de judecată au parvenit 136 de încheieri definitive cu privire la anularea dreptului de a conduce vehicule și, respectiv, a permisului de conducere, ca urmare a comiterii unor infracțiuni ce țin de conducerea vehiculelor în stare de ebrietate”, a precizat Agenția Servicii Publice.

Anul trecut, deputații au modificat legislația și au introdus sancțiuni mai dure pentru șoferii prieteni cu paharul. Legea spune că, în cazul în care conducătorul auto este prins băut la volan, având concentrația de alcool mai mare de 0,3 mg/l în aerul expirat, se inițiază urmărirea penală, iar șoferul poate fi lipsit de dreptul de a conduce, în baza unei decizii judecătorești.
Dacă șoferul vrea să-și redobândească dreptul de a conduce, o poate face doar după patru ani de la pronunțarea sentinței definitive. În plus, trebuie să susțină repetat examenul auto, proba teoretică și practică, și să prezinte un certificat privind „instruirea anti-alcool”.


Programul probațional obligatoriu anti-alcool urmează a fi realizat de Inspectoratul Național de Probațiune și va costa 4000 de lei. Aspiranții vor fi obligați să participe la toate cele 20 de ore „de corecție” prevăzute în programul anti-alcool.

Statisticile alarmante ale INP

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) a anunțat că, doar în nouă luni ale anului curent, polițiștii au depistat 3 751 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate. Pe drumuri şi-au pierdut viaţa 30 de persoane, iar 134 au rămas cu sechele, în rezultatul celor 117 accidente comise de șoferi băuți.


Cel mai recent caz, care a bulversat societatea, a avut loc în sectorul Buiucani al capitalei, când un „Porsche” s-a tamponat violent într-un troleibuz. Șoferița era beată și fusese implicată anterior și în alte accidente comise în timp ce conducea în stare de ebrietate. Femeia a stat și la închisoare timp de șase luni, după producerea unui accident.

După accidentul de la Buiucani, femeia a murit la spital, iar pasagerul din mașina sa a decedat pe loc. Autoritățile au anunțat ulterior un plan de acțiuni pe care intenționează să-l implementeze pentru a nu mai admite pe viitor astfel de tragedii. Printre propuneri se numără anularea permisului de conducere pe viață și confiscarea mașinii.

tv8.md


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii