Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Prima afacere cu cânepă, eșuată. Terenul a doi bărbați care au plantat cânepă tehnică riscă să fie distrus

Un nou episod în dosarul intentat pe numele a doi oameni de afaceri, care au plantat, în premieră, cânepă tehnică. Astăzi, la teren și-au făcut apariția ofițerii Inspectoratului din Strășeni. Îmbrăcați în halate albe, aceștia au început să numere fiecare plantă. Proprietarii lotului spun că sunt peste un milion, așa că nu se știe de cât timp o să aibă nevoie ca să ajungă la capătul socotelilor. Din cauza dosarului penal, oamenii nu-și mai pot recolta cânepa, iar afacerea a eșuat. Terenul urmează să fie distrus în întregime.

Publicat

Din cauza că și echipa TV8 și-a făcut apariția la fața locului, ofițerii au decis să amâne numărătoarea. Jurnaliștii au fost somați să părăsească lotul, fiind amenințați cu dosar penal.

„Eu vă rog să ieșiți. Așa, ca să fie omenește.”

Procurorul care conduce urmărirea penală nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne da detalii. Iar ofițerii, veniți la fața locului, au refuzat să discute cu echipa TV8, pentru că divulgarea informațiilor ar putea prejudicia mersul anchetei. Bărbații care au cultivat cânepa spun că o să-și caute dreptatea în judecată și vor cere returnarea prejudiciului cauzat de către oamenii legii.


„Noi am nimerit în această furcă când poți să te aștepți la orice”, Ion Rață, directorul companiei.

Cei doi bărbați au plantat semințele de cânepă tehnică, care nu conține stupefiante, cheltuind peste 30 de mii de euro. Iar chiria celor patru hectare costă încă patru mii de euro. Bărbații sperau să întoarcă datoriile măcar din roada anului viitor, dar spun că deja e prea târziu.

„Pregătirea terenului pentru semănatul de primăvară a cânepei trebuie să aibă loc azi-mâine până la sfârșitul lui octombrie. 07:00-07:07 Fără a face calcule concrete, acestea sunt zeci de milioane. Sunt mii de locuri de muncă”, Ion Rață, directorul companiei.


„Merge vorba că plantația va fi distrusă. Asta-i tot ce știm la ziua de azi. Este din lumea absurdului să nu legalizeze așa gen de plantă”, Anatol Dicusar, fondatorul proiectului.

„Nu doar frunza de cânepa e uscată, dar e prea târziu să fie recoltate și semințele. Înăuntru acestea sunt deja pustii, așa că nu mai pot fi utilizate în producție”, Diana Popa, reporter TV8.

„ –Semința asta încă mai este bună de ceva? –Nu, gata. S-a oxidat. Noi nu mai avem ce face din ea. Plină a rămas cam 15 la sută. Restul deja s-a scuturat. E mai mult cojiță.”


Pentru a convinge oamenii legii că soiul de cânepă este unul sigur și nu conține stupefiante, bărbații au mai comandat o expertiză independentă.

„Conținutul de THC este de, atenție, 0,002.”


Lotul urmează să fie nimicit în totalitate. Anterior, reprezentanții ministerului Agriculturii au declarat pentru TV8 că o astfel de activitate ar aduce profit economiei locale. Bărbații nu și-au asigurat afacerea.

tv8.md

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii